• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    DAWIDOS: podobný dilema je s játrama, někdo řiká, že se maj solit až pak, jinak že prej ztvrdnou

    no a jiní je bez problému vosolí předem
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    HRAFNAIN: Dyť to říkám, solit!! :-)))

    Díky.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    DOOMBRINGER: mas vyzkoušený recept? jedli jsme kdysi jedno naprosto božské v cordobe a cokoli, co jsem zatím zkusila udělat, bylo velké zklamání
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DAWIDOS: podle myho kdyz varis novy brambors ve slupce, tak je jedno kolik do ty vody nasypes soli, stejne nebudou dostatecne ochuceny az se uvarej a pak je voloupes. schvalne si to zkus vs. s oloupanejma a nakrajenejma posolenejma. ja to delam s novejma taky jako tva tchyne se zenou... dosoluju pak podle pouziti az na miste
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    Máme doma teď zásadní spor - vařit nové brambory v osolené vodě nebo bez soli? Žena i tchyně vaří brambory v neosolené vodě, solí se až na talíři a já to úplně nenávidím (nerad cokoli dosoluju, možná snad polívku), protože pak je to nerovnoměrně osolený a vůbec :) má to nějaký důvod kromě toho “že u nás se to tak léta dělá”?
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    ANDREJKA: Salmorejo
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    ANDREJKA: Tarator, nebo jakákoliv variace na bulharské téma :)

    Země, která dala světu jogurt: Odhalte kouzlo bulharské kuchyně! | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/poradna/zeme-ktera-dala-svetu-jogurt-odhalte-kouzlo-bulharske-kuchyne
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: salaty na vsechny zpusoby - testovinove, rýžové, bulgurove, kuskusove, zeleninove s bilkovinovou slozkou...
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    ojojoj díky všem, to je super! zítra začneme!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a hlavně nové brambory s tvarohem a bylinkama!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANDREJKA: čestvý závitky

    Jak zamotat letní závitky
    https://www.youtube.com/watch?v=E-yPK1mwhn4


    zaru soba

    Zaru Soba Recipe - Japanese Cooking 101
    https://www.youtube.com/watch?v=l8BCDXkwHwI


    panzanela salát

    Chlebový salát panzanella
    https://www.youtube.com/watch?v=AFQAj8vgwHo


    Succotash

    Chef Spencer Watt’s - Summer Succotash
    https://www.youtube.com/watch?v=N6zJbqBvID0



    hummus + pita + salát

    tabouleh

    studené bílé víno, sýr, bageta, olivy, salám a rajčata

    caprese, řecký salát s velkou porcí fety,

    suši

    těstoviný salát

    fakt dobrej chleba s máslem a zralejma rajčatama
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ANDREJKA: Gaspacho
    ZCR
    ZCR --- ---
    ANDREJKA: kuskus, víceméně s čímkoli - co já vím, zelenina/kuřecí
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    prosím nějaké tipy na večeře do těch veder? něco studeného, co není jen chleba s něčím? chlodnik litewski děláme, ale každý den to nepokryje. díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tady to dělají jako caesar

    This Grilled-Cabbage Caesar Salad Is Even Better Than the Original
    https://www.saveur.com/grilled-cabbage-caesar-best-summer-salad/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: těstoviny.

    Orestovat na olivovém oleji a nebo slanině cibuli, česnek kapustu, podlejt troškou bílýho vína, nechat odvařit, přidat zakysanku, pepř a sůl. Do toho uvařené těstoviny.

    Posypat strouhankou opraženou na olivovém oleji třeba s trochou česneku a zelenou petrželkou.

    Respektive skvělá je kapusta i jen na té slanině s česnekem.

    Případně nakrájej po poledníkách na klínky, aby to košťál držel pohromadě - přidej olej a sůl a ogriluj a k tomu jogurtový dressing.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VOMAJDA: To ale asi myslíš maceraci. Oxidace je něco jinýho a mě splývala s fermentací. Podle tohohle: https://longfeng.cz/2018/05/17/zpracovani-caje-proces-oxidace/ to je asi celkem věda a na čaje maj zvláštní místnosti s udržovanou teplotou a vlhkostí. Asi je teda i možný, že člověku při stejným postupu jednou vyjde něco dobrýho a podruhý hnusnýho.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    IKA: nevím, jestli se to počítá, ale já několikrát zkoušel louhovat černý pu-erh v absolut vodce. Prostě jsem kus vodky vylil a do lahve nasypal zhruba centimetrovou vrstvu čaje. Pak to nechat pár měsíců louhovat, dokud není obsah lahve zcela černý a konzumovat. Komu chutná pu-erh, bude jistě nadšený i z této varianty :)

    Podobný postup jsme pak s kolegy na univerzitě zkoušeli s whisky a nějakým svemtlejším oolongem, ale tam jsme narazili na problém přelouhování. Prostě to začalo být moc čajové a chuťově se to dramaticky zhoršilo. To u pu-erhové vodky nehrozí, ta se může louhovat klidně rok a nic špatného se tomu nestane.
    IKA
    IKA --- ---
    Oxidované bylinkové čaje, skúšate niekto vyrábať?

    Zatiaľ som testovala len orgován, ale výsledok ma príliš nenadchol. Teraz by som chcela skúsiť tradičnejšie "čajové" bylinky - možno mätu, medovku, šalviu, alebo slez, nechtík, atď.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Dušený maso (teď v létě mi přijde nejlepší krůtí, je rychlejc hotový) s kapustou a bramborama. Jak se ta kapusta dusí ve šťávě z masa, to je lahoda, ani to většinou nepodlejvám.
    A taky mi chutná tenhle guiche: https://fresh.iprima.cz/recepty/kapustovy-quiche-s-modrym-syrem

    Ale dávala jsem tam dvě zakysaný smetany, místo kombinace zakysanky a šlehačky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam