• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ANDREJKA: moje ukrajinská paní v těchto vedrech ráda připravuje okrošku. Každá rodina ji dělá trošku jinak, takže můžeš experimentovat a pokaždý ji zkusit na jiný způsob. No a samo základ je udělat toho hrnec, mít v chladničce a kdykoliv si naložit :)

    Okroška – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Okro%C5%A1ka
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    ANDREJKA: Vcera jsem udělal salát se soba nudlema a soy-peanut butter dressingem (ty dve veci rozhaseny spolu s medem, srirachou, medem, cesnekem, linetkovou stavou…a burakama kvuli křupu) zamichal jsem do toho cerveny zeli, redkvicky, avokado, jarni cibulku, tofu, okurku, mrkev….podle chuti prostě (klidne bych tam poslal i kure)
    Co mě ale bavilo, ze vcera cerstvy to bylo celkem hutny, ale dneska totez mnozstvi mi prislo lehci a takovy vic fresh. Trochu mam za to, ze ta zele pustila vic stavy a ten dressing naredila.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    ANDREJKA: Salmorejo
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    ANDREJKA: Tarator, nebo jakákoliv variace na bulharské téma :)

    Země, která dala světu jogurt: Odhalte kouzlo bulharské kuchyně! | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/poradna/zeme-ktera-dala-svetu-jogurt-odhalte-kouzlo-bulharske-kuchyne
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: salaty na vsechny zpusoby - testovinove, rýžové, bulgurove, kuskusove, zeleninove s bilkovinovou slozkou...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANDREJKA: čestvý závitky

    Jak zamotat letní závitky
    https://www.youtube.com/watch?v=E-yPK1mwhn4


    zaru soba

    Zaru Soba Recipe - Japanese Cooking 101
    https://www.youtube.com/watch?v=l8BCDXkwHwI


    panzanela salát

    Chlebový salát panzanella
    https://www.youtube.com/watch?v=AFQAj8vgwHo


    Succotash

    Chef Spencer Watt’s - Summer Succotash
    https://www.youtube.com/watch?v=N6zJbqBvID0



    hummus + pita + salát

    tabouleh

    studené bílé víno, sýr, bageta, olivy, salám a rajčata

    caprese, řecký salát s velkou porcí fety,

    suši

    těstoviný salát

    fakt dobrej chleba s máslem a zralejma rajčatama
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ANDREJKA: Gaspacho
    ZCR
    ZCR --- ---
    ANDREJKA: kuskus, víceméně s čímkoli - co já vím, zelenina/kuřecí
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    prosím nějaké tipy na večeře do těch veder? něco studeného, co není jen chleba s něčím? chlodnik litewski děláme, ale každý den to nepokryje. díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tady to dělají jako caesar

    This Grilled-Cabbage Caesar Salad Is Even Better Than the Original
    https://www.saveur.com/grilled-cabbage-caesar-best-summer-salad/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: těstoviny.

    Orestovat na olivovém oleji a nebo slanině cibuli, česnek kapustu, podlejt troškou bílýho vína, nechat odvařit, přidat zakysanku, pepř a sůl. Do toho uvařené těstoviny.

    Posypat strouhankou opraženou na olivovém oleji třeba s trochou česneku a zelenou petrželkou.

    Respektive skvělá je kapusta i jen na té slanině s česnekem.

    Případně nakrájej po poledníkách na klínky, aby to košťál držel pohromadě - přidej olej a sůl a ogriluj a k tomu jogurtový dressing.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VOMAJDA: To ale asi myslíš maceraci. Oxidace je něco jinýho a mě splývala s fermentací. Podle tohohle: https://longfeng.cz/2018/05/17/zpracovani-caje-proces-oxidace/ to je asi celkem věda a na čaje maj zvláštní místnosti s udržovanou teplotou a vlhkostí. Asi je teda i možný, že člověku při stejným postupu jednou vyjde něco dobrýho a podruhý hnusnýho.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    IKA: nevím, jestli se to počítá, ale já několikrát zkoušel louhovat černý pu-erh v absolut vodce. Prostě jsem kus vodky vylil a do lahve nasypal zhruba centimetrovou vrstvu čaje. Pak to nechat pár měsíců louhovat, dokud není obsah lahve zcela černý a konzumovat. Komu chutná pu-erh, bude jistě nadšený i z této varianty :)

    Podobný postup jsme pak s kolegy na univerzitě zkoušeli s whisky a nějakým svemtlejším oolongem, ale tam jsme narazili na problém přelouhování. Prostě to začalo být moc čajové a chuťově se to dramaticky zhoršilo. To u pu-erhové vodky nehrozí, ta se může louhovat klidně rok a nic špatného se tomu nestane.
    IKA
    IKA --- ---
    Oxidované bylinkové čaje, skúšate niekto vyrábať?

    Zatiaľ som testovala len orgován, ale výsledok ma príliš nenadchol. Teraz by som chcela skúsiť tradičnejšie "čajové" bylinky - možno mätu, medovku, šalviu, alebo slez, nechtík, atď.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Dušený maso (teď v létě mi přijde nejlepší krůtí, je rychlejc hotový) s kapustou a bramborama. Jak se ta kapusta dusí ve šťávě z masa, to je lahoda, ani to většinou nepodlejvám.
    A taky mi chutná tenhle guiche: https://fresh.iprima.cz/recepty/kapustovy-quiche-s-modrym-syrem

    Ale dávala jsem tam dvě zakysaný smetany, místo kombinace zakysanky a šlehačky.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GEISHA: holubce

    Plnená kapusta /holúbky/ | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recepty/5497-plnena-kapusta-holubky.html
    FAT
    FAT --- ---
    GEISHA: Naprosto běžné je hovězí v kapustě s bramborem. A navíc je to skvělé.
    :-)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    GEISHA: delal jsem asi pred 14 dny. Je skvela, ale spis teda na chladnejsi obdobi ;) https://www.albert.cz/recepty/toskanska-polevka-s-kapustou
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    GEISHA: miluju nudnou kapustu s bramborama, a díky tobě teď na ni mám děsnou chuť.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ADELHAIDA: dají, já právě používám buď do fleků nebo oberu to maso přímo do té uzené polévky.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Nedaj se ty uvařený uzený žebra obrat do šunkofleků? Nebo jsou moc vyvařený?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SAL: tak pouzij ocasky a ne "klasicke" uzene. Pripadne proste k tomu kup kus zeber a z tech pak nekdy udelej francouzsky brambory.
    SAL
    SAL --- ---
    ZCR: myslím klasické uzené, které spotřebuji třeba s kaší, a aby mi zbyl vývar na polívku. Nemám v úmyslu kupovat konkrétní kus jen kvůli polívce, chtěla jsem zužitkovat ten vývar z něj a nelít to jen do záchoda.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BUNDA: Mohu potvrdit. :-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nejlepsi jsou ty ze zacatku 20 stoleti
    ZCR
    ZCR --- ---
    BUNDA: někde holt ještě mají staré zásoby pražců a telegrafních sloupů, a to je pak hned jinej šmak :-D
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SAL: jak píše ZUZKAOU uzená žebra v pomalém hrnci a luxus, ale možná hraje roli i lokální řeznictví, kde je uzené poctivé..
    ZCR
    ZCR --- ---
    SAL: kupuju v řeznictví uzené kosti, většinou žebra, jak píše ZUZKAOU; tohle byl ale vývar z křížové kosti (i s ocáskem, heč), a byl o poznání slabší (co do uzenosti, jinak vývar ok)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SAL: ber uzená žebra.
    SAL
    SAL --- ---
    Hele, lidi, kde berete uzený, aby se z něj vývar dal jíst? Nebo dělám něco blbě, že mi vždy zbyde jen příšerně slaná slabá voda?
    ZCR
    ZCR --- ---
    KID_MCHUTT: již se to vaří, ale preventivně jsem experiment posichroval spoustou pálivé papriky :-]
    Více budu vědět zítra, až jak se rozleží.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZCR: zkus, není to nezajímavé :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    Btw. budu odpoledne vařit guláš z kovářů (už trochu začaly) a zbyl mi vývar po uzeném (ne moc výrazný), tak si říkám, že bych bych ho zužitkoval, a zkusil navrch přidat i trochu uzené papriky. Je to dobrý nápad?
    ZCR
    ZCR --- ---
    HRAFNAIN: nakrájené cibule minimálně objemově stejně jako masa

    ZUZKAOU: přiznám se, že zahušťuju, ale nikdy "dodatečně" - když dokaramelizuju cibulku, nasypu tam směs hladká mouka - sladká paprika - pálivá paprika (na zarovnané lžíce poměrem cca 2:3:1), zasmahnu (ale aby nezhořkla paprika), vrátím tam maso, ohňahňám ho v tom, podliju a dusím
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HRAFNAIN: : V tomhle auditku je tak nějak povinnost uvařit alespoň jednou ten Wojtylův, ne? :-D
    jinak dej si tu práci s opečením masa ze všech stran do hněda. dej si tu práci s pomalou karamelizací cibule (nepůjde to pod 20 min). Nezahušťuj, redukuj. Použij maďarskou papriku a klidně i třeba lžičku paprikové pasty kterou opečeš v cibulce těsně před tím, než tam vrátíš maso, dáš suchou papriku a podliješ.

    Vaříme vzahradě.net: Wojtylův zenový guláš
    http://varimevzahrade.blogspot.com/2012/05/vojtyluv-zenovy-gulas.html
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    HRAFNAIN: Sedí si tak spokojeně guláš v žaludku a zničeho nic přiletí vodka.
    Guláš kouká a vodka říká: "Ty jo, nahoře je fakt dobrá párty." Za chvíli se objeví fernet - a zase: "Ty jo, nahoře se paří, to je boží." Tu přiletí myslivec: "Nahoře je párty, takovou jsem ještě neviděl, tady je pěkná nuda."
    Na to guláš: "Vážně, tak to se tam musím jít podívat."

    Máš nějaký výchozí body? Jako jaký maso, zda to má být inovativní, nebo klasika... já mám třeba hodně ráda zabijačkovej guláš, kde je srdce a játra.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    nemate nejakej vtip na guláš?
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ZUZKAOU: Diky, super nalejvarna, ulozim a budu postupne zpracovavat. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam