• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Prej bylo málo česnekovýho dipu. Se příště polepši:-) Jinak to bylo dobrý, při okrajích víc, uprostřed míň udělaný, ale tak o půl stupně, řekla bych. Super, dík!
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ADELHAIDA: tak co? posral jsem neco? :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zajímavý, nudle z kynutýho těsta.

    Discover Lidia's bread dough pasta called pincinelle! | Pasta Grannies
    https://www.youtube.com/watch?v=NR91YVJdvXA
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Kdybyste někdy nevěděli, co furt vařit, tak https://fresh.iprima.cz/recepty/kure-na-stredomorsky-zpusob je moc fajn, během léta ho dělám min. 3x už asi 3 roky a vždycky má úspěch.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZCR: ano to se hodí :-D
    ZCR
    ZCR --- ---
    VSICHNIMAME: každopádně bych prvně ověřil, jestli jsou sladké nebo pálivé :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VSICHNIMAME: no jako papirku - do leča či jiné dušeniny, ogrilovat či upéct, stáhnout slupko, vyndat seminka a udělat z toho něakou omáčku, nakrájet do salátu, do stir fry, do sendviče, do pomazánky...
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Jak se dají vhodně upotrebit berani rohy za cerstva? Nechci je nakládat.
    KURE
    KURE --- ---
    KURE: report z operace játra.
    Nakonec jsem to udělal šalamousky.
    Játra jsem vykrajel a naporcoval až dopoledne, nacházel do oleje s pepřem a oregánem, prikryl cibulí na plátky, uzavřel a dal nachladit a odvezl na místo činu.

    Pojistil jsem se pomocí strachu mayo (tatarka+mayo+siracha)
    A úspěch. Všichni spokojeni s naložením a siracha mayo chutná všem.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Jinak jak jsme tu pred casem resili studene polivky, mam novou lasku, ajoblanco. Bily chleb, mandle, cesnek, olivovy olej, ocet, rozmixovat, vychladit, pridat hrozno, snist. Akorat pro priste musim ubrat na cesneku, moje strouzky jsou asi trosku vetsi.

    Ajoblanco | Traditional Cold Soup From Andalusia, Spain | TasteAtlas
    https://www.tasteatlas.com/ajoblanco

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Do prejtu se pomele všecko.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    BONEMINA: To zní skoro jako haggis :))
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    NELLAS: neda, nase kocka je jeste rozezranejsi nez nase deti a opovrhuje skoro vsim. Ani ta jatra ji nejedou.

    Ale pro me zni kombinace jater, srdicek, ledvinek, vajicek, cibule a slaniny nadejne.
    ZCR
    ZCR --- ---
    MEANKITTY11: já to v životě nejedl, dokonce ani neviděl, a babička byla taková... vyschlejšího typu.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZCR: jako dítěti se mi z brzlíku natahovalo, protože na šťouchnutí prstem mi připadal jako babiččin podbradek.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ZCR: Babička to kdysi kupovala kočkám, tak kdyby neprodali jen pět deka, dá se to zkrmit..
    ZCR
    ZCR --- ---
    (btw brzlík nic, ani na objednávku)
    ZCR
    ZCR --- ---
    BONEMINA: já vyvinul jisté úsilí ji zpoživatelnit, a... ne, spíš radši nebrat. Chuť nevalná, textura upřímně řečeno dost hrozná, taková divná houbovitost. Asi by se z toho daly udělat knedlíčky, možná v nějaké směsi, ale nejspíš to nevylepší.
    V tom místním řeznictví ji mají běžně, a je to velmi levná věc - nevím, jak teď, ale před pár lety bývala za nějakých 20,-/kg a lidi to kupovali pro psa.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: nemyslím si že se něco stane, když tam nebude :-D
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: jsem v pokuseni ji tam nedavat vubec, krom toho, ze chutna divne, prodaji mi ji nekde nejakych 5 deka? Co vim, prodava se vzdy jen v celku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: dej jí tam málo, ať není moc cítit :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tak jsem v rámci zdejší hepatické debaty musela udělat k večeři ty špízy. Překvapivě jsem měla doma všechno na turecké špízy, kromě těch jater. Dokonce i lavaš. Ale až po té, co jsem nakrájela játra, cibuli, houby a špek a okořenila, tak jsem zjistila že v celém bytě není jedinná špejle.

    Tak tedy kostky jater v horkovzdušné friteze sice nejsou srovnatelné s grilování nad ohněm, ale s trobou docela jo.

    A teda nejlepší je tam v půlce vrazit kus lavaše, aby šťáva kapala na něj.

    Oven Grilled Liver Skewers - Simple and Delicious Calf's Liver Kebab
    https://www.youtube.com/watch?v=wAtrVBPHccg
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Vida, uz nejakou chvili se chystam na test tohoto receptu. Mate nejaky tip, jak na slezinu? Ja ji delala kdysi davno a kuchyn vypadala jak po hromadnem masakru.

    Preparing the Servants' Dish [baked meat omelette]
    Cut up the liver, kidneys, heart and spleen in small pieces. Chop two onions very finely, after
    boiling them. Cut up a lot of fat and a lot of onion, up to a third of the whole. Put in all the
    spices and add pepper. Put in the best murri [use soy sauce], pine nuts and thyme with your
    hand. Beat about five or six eggs and mix it all with a little water and good oil. Put it all in a
    pan and set in the oven until it is cooked and rippled, and serve, God willing.

    Recept je nejakych 800 let stary a je to na nem poznat, ale zas jako je to v podstate lowcarb omeleta co vyhovuje principum sezrat cele zvire beze zbytku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: jasně, všechno co není červenohnědý.

    tady je to pěkně vidět na fotkách

    Ledvinky – konfit v sádle s cibulí
    http://www.moje-dobroty.cz/ledvinky-konfit-v-sdle-s-cibul/
    KURE
    KURE --- ---
    A když už to tu probirate, jde nějak snadno poznat co vykrojit?
    ZCR
    ZCR --- ---
    DEVIL: je to otrava, ale zásadnější než to máčení... a škoda mlíka :-) (navíc teda ta narůžovělá kalná tekutina s plovoucími hnědošedavými kousky... bleh)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZCR: me se zda ze lezeni v mlice je to nejmensi. ja teda nejvic nesnasim to vykrajovani zlaz...
    ZCR
    ZCR --- ---
    DEVIL: ta karamelizace je dobrý point, ale celkově je to, zdá se, opruz s malou až žádnou přidanou hodnotou :-D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    imho ty ledvinky se vykrajeny pak macej v mlice, aby se jednak trochu vypral smrad chcanek, vyplavila se odpadni krev a po ususeni pak na panvi lip karamelizovaly
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KURE: Důkladně několikrat v teple/horké vodě. A při vykrajovani už ty hotové kousky odkládám do misky s vodou, tak už se trochu odmoci.

    Někdo to zaleva vařící, někdo dokonce několikrat krátce povari a vymenuje vodu, někdo to dává do toho mléka, ale přijde mi to zbytečný.

    Chtít to jo posichrovat, tak je očistím a dám večer do vody a druhý den jen proplachnu.

    Na pánvi to zkraje trochu cítit je, ale nepřijde mi to nějak dramatické.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ANNIKA: ono to ostatně nemusí ani být vykrájené úplně stoprocentně; já je pak jenom párkrát vyhňahňám v misce s vodou, kterou měním. Když to člověk hodí na pánvičku, tak to často nelibě zavane, ale to rychle přejde a v hotovém jídle to není znát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam