Až na středněvěká kolena jsem zjistila, že krupicové noky z odpalovaného těsta jsou daleko jednoduší, než krupicové noky, kde se tře máslo a šlehá sníh. Miluju krupicové noky, a ty odpalované jsou možná fakt jemnější, než třená.
Na 4 porce
600 ml mléka
200 g krupice/krupičky
2 vejce
40 g másla
sůl, pepř, muškátový květ, bylinky či jiné vložky dle nálady.
Dát koření do mléka, přidat máslo a přivést k varu, do vroucího mléka nasypat krupici a začít míchat, až těstu začne být kompaktní a odlepovat se od stěn hrnce a nebude lepit ani na vařečku. Nechat chvíli vychladnout, zašlehat do toho dvě vejce, a buď to nechat vystydnout a pak vyšoulat rukama nočky a nebo je tvarovat lžící. Naházet do vroucí osolené vody, nebo ještě lépe do vývaru, vařit tak cca 5 minut. A pak přidat do polívky, nebo k omáčce.
Zatím co u těch třených mi vždycky variujou poměry, občas to je moc tuhé, takže se to nenadýchá, občas se to rozpadá a vaří se vždy delší dobu, tohle je fakt do 20 minut hotové se vším všudy a hlavně to půjde obohatit třeba jáhlama a bude to ještě lepší!
video a zdroj receptu tady
Kašpárku vař - Kuře na paprice s máslovými nokyhttps://www.youtube.com/watch?v=V-LKxzilVBc