• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MIST: S takovou jí budu mít málo ;-)
    Díky!
    MIST
    MIST --- ---
    JAJITA: rano si pridas fetu do smazenych vajicek k snidani, v poledne do salatu, ke svacine si udelas dip z pecenych paprik a fety a k veceri ji pridas k masu nebo testovinam. Za tyden je po ni.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JAJITA: Zapečený lilek s rajčaty a fetou.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Zdravím, v lednici na mě mrkají 2 větší balení fety, že už za měsíc nebudou moc svěží, co s nimi? Na pečenou dýni s ostatní zeleninou nespotřebuji ani 1/4. Byl by prosím nějaký tip, jak ji chutně spotřebovat?
    Díky ;-)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KURE: Jestli uneses krám do baráku, tak tohle pěkně řeší domácí pekárna. Nasypes ingredience, zmacknes čudlík a jdeš od toho. Aktivní práce pod pět minut a pak už jen vyndas hotovej chleba.

    Dokonce je z toho úplně skvělý mazanec podle Vanka - ten se nechává kynout na omladek, pak míchá, pak dvakrát kyne a je s tím děsná drbacka na X hodin. Sem jsem to zkusila jen naházet a zapnout na francouzské pečivo (delší kynuti) a vylezl naprosto geniální a mekkoucky jak nikdy.

    A má odložený start, takže večer nasypes a ráno vstanes k čerstve dopecenymu chlebu/mazanci/rýžový kaši. Za mě super :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: a ten kefír osol, kromě toho že sůl taktéž vraždí patogeny, tak chce aby se ti ta sůl propašovala do masa, na což je naložení ideální
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Šmarja, no jo! Jdu na to.
    Díky ;-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JAJITA: Napadá mě jen kefír, který svým pestrým životem vybije patogeny.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Eh, prosím vás, mám v lednici > kg balení kuřecích stehenních řízků, které jsem přes víkend kvůli práci nestihla zamýšleně zpracovat, zítra jim končí expir, mám volno teď. Jak jim nějak naloženě prodloužit životnost?
    Díky
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    ADELHAIDA: tak dobrý, budu na to myslet. Asi začnu zase teda něco píct no :-)
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    ZUZKAOU: lívance asi zkusim, kvásek nevlastním
    .. a mouku už jsem otevřela, já jsem ji chtěla na mytí vlasů a jaksi si nevšimla, že je to celozrnná (a na to se celozrnná fakt nehodí, ozkoušeno za vás)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PAKOBYLKA: Jestli netrváš na tom, že to chceš spotřebovat všechno naráz, tak já jsem takhle přidávala omylem koupenou žitnou celozrnku do koláčů. Když nahradíš čtvrtinu pšeničný mouky touhle, bude koláč vláčnější a na chuti to nebude nijak zvlášť znát. Hodí se to do litých těst typu perník, makovec a tak (zrovna jsem dávala recepty, kde jsem to používala, do klubu Vaříme dětem). Pozor, když je v koláči ovoce, může se to rozžblemcnout, tam bych nahradila max pětinu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Skvělej a osvěčenej recept na nemazlavej dobrej žitnej chleba má Maškrtnice

    Celozrnný žitný chleba pro všechny – Maškrtnica
    https://www.maskrtnica.cz/celozrnny-zitny-chleba-pro-vsechny/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aby byl žitnej chleba dobrej a nemazlavej, tak to těsto musí být docela kyselé, takže pokud to člověk nechce dělat kváskové, tak určitě přidat ocet a teda chce to nechat kynout co nejpomaleji, tedy přidávat spíš menší množství droždí.

    Fajn jsou žitné lívance

    500 ml kefíu
    200 g celozrnné žitné mouky
    2 vejce
    50 ml oleje
    5 g soli
    5 g jedlé sody

    Smíchej všechno kromě sody, nech to v lednici přes noc. Těsně před smažením přidej sodu a udělej lívanečky. Jsou fajn na sladko i na slano


    a tohle taky vypadá dobře

    Popraskané sušenky z celozrnné žitné mouky – Mammas.cz
    https://mammas.cz/popraskane-susenky-z-celozrnne-zitne-mouky/

    Jinak pokud jsi z prahy, tak vymění za hladkou pšeničnou, nějak se mi zmatkem v objednvách na rohlíku doma hromadí-
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    QUIP: ok díky, já to nějak vyzkoušim. když tvar nebude optimální, asi mi to nebude vadit
    QUIP
    QUIP --- ---
    PAKOBYLKA: V rychlosti jsem nasel nejaky recept, co mi takhle od pohledu pripada, ze by mohl byt OK.
    Jednoduchý žitný chléb se špaldovou moukou a slunečnicovými semínky | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/jednoduchy-zitny-chleb-se-spaldovou-moukou-a-slunecnicovymi-seminky
    Testo nedelat jako na klasicky bochnik, kdyz je to do formy, tak se dela o neco ridsi a melo by byt tak do dvou tretin vysky formy, at to ma prostor pro kynuti.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    ok, díky půl na půl bych to mohla zkusit. Možná kdyby přeci jen někdo měl konkrétní ozkoušený recept na třeba co já vim, nějaký sušenky nebo něco kam to narvu všechno (?)
    QUIP
    QUIP --- ---
    PAKOBYLKA: Da se udelat i celozitny, ale ten 100% potrebujes delat do formy, protoze bude dost tekuty.
    Ja bych se vydal cestou pul na pul s psenicnou hladkou moukou.
    A jestli mas rada experimenty, tak do toho pridej treba trochu ovesnych vlocek, slunecnicovych seminek, nejakych orisku (vlasaky, kesu, pistacie), nebo treba susenou smazenou cibulku. Do chleba se da nacpat hodne neobvyklych veci :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Do perniku davam 1:1 zitnou a psenicnou, do makovce 1:2. Kdyby tam ta psenicna nebyla vubec, bude to moc tezke a cihlovite.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    QUIP: v tom mym receptu byla jen hladká mouka, voda, sušené droždí, sůl, kmín. Takže hladkou zaměnit za žitnou celozrnnou a bude to v pohodě?
    QUIP
    QUIP --- ---
    PAKOBYLKA: Bud ten chleba, klidne zase s drozdim (do formy na biskupsky chleb / srnci hrbet - na tom neni co zkazit) a nebo z toho udelat pernik. (lity pernik na plech, do trouby, upect, namazat rozpustenou cokoladou, nebo slepit dva na sebe marmeladou)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam