• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    QUIP: v tom mym receptu byla jen hladká mouka, voda, sušené droždí, sůl, kmín. Takže hladkou zaměnit za žitnou celozrnnou a bude to v pohodě?
    QUIP
    QUIP --- ---
    PAKOBYLKA: Bud ten chleba, klidne zase s drozdim (do formy na biskupsky chleb / srnci hrbet - na tom neni co zkazit) a nebo z toho udelat pernik. (lity pernik na plech, do trouby, upect, namazat rozpustenou cokoladou, nebo slepit dva na sebe marmeladou)
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    prosimvás omylem jsem zakoupila žitnou celozrnnou mouku. Nemáte někdo nějaký (spíš jednodušší) recept, co s tim?
    pekárnu nemám a něco jako chleba jsem pekla jen jednou, a to megajednoduchou verzi jen s droždím
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hanka Michopulu natočila naprosto skvělý díl podcastu Potraviny. Je o romské kuchyni, je tam romistka Inka Jurková a Marie Gailové která vaří a sbírá recepty, mimo jiné se starala o ukrajinské romské rodiny co sem utíkaly před válkou a chystá se na sérii videí kdy vyrazí do ukrajinsých osad natáčet romské babičky a jejich recepty tam. Zároveň to je velmi slušné představení klíčových aspektuů romské kultury. Chcete to slyšet.

    Fakt doporučuju k poslechu.


    Spotify
    https://open.spotify.com/episode/0jDnD0iS0GYBXjcXJI2lUd?si=fc509e3f43034af4
    https://podcasts.apple.com/cz/podcast/pro%C4%8D-nikde-nen%C3%AD-romsk%C3%A1-kuchyn%C4%9B/id1478565446?i=1000581224121


    tady je pak ten youtubový kanál s tradičními romskými recepty

    https://www.youtube.com/c/TukeTV/search?query=va%C5%99en%C3%AD+s+maru%C5%A1kou

    A tu romská restaurace na malé straně

    AMBIX-Gypsy Club z.s. - Hlavní stránka
    https://www.facebook.com/AMBIXGypsyClub
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdo neví co z houbama, tak udělá houbovou pohanku.

    Na másle orestovat houby, dokud se nevypaří voda, pak přihodit celou pohanku a orestovat na tom mále. Poléze přidat cibuli a/nebo porek, nechat zavadnout, zalít vodou či vývarem (dvojnásobek váhy pohanky) , osolit a případně přidat kmín, tymián či divoké koření. 15 minut vzolna vařit, pak 10 minut nechat stát. DO hotové pohanky zamíchat čerstvé byliny ze slovanské zahrádky, co má člověk zrovna poruce - petržel, majoránka, libeček ...

    K tomu ztracené vejce, nebo nějaký jiný žloutek co se do toho rozteče a jogurt či zakysanou smetanu s česnekem.

    Pokud člověk má rád houby, ale nemá rád pohanku, je to cesta jak na ní změnit názor. Pokud člověk nemá rád ani houby, ani pohanku, tak to nedělejte :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: polívku - základ porek/ cibul a bramor na másle, zalít vývarem, povařit do měkka, přidat rukolu, rozmixovat, dosolit, dokyselit citronem. zjemnit smetanou.

    Sofistikovaná verze zde

    Rocket Soup (Shorbat Jarjir) Recipe - Yasmin Khan
    https://www.foodandwine.com/recipes/rocket-soup-shorbat-jarjir
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    KURE: americký biscuits. mouka, prášek, sůl, mlíko a vejce. místo vykrajování puků se to dá vršit lžící.
    PETATA
    PETATA --- ---
    KURE: spíše nasladko, ale jednoduché a s máslem super
    Rychlé jogurtové makovky • PEKÁRNOMÁNIE
    https://www.pekarnomanie.cz/rychle-jogurtove-makovky/

    A nejrychlejší rohlíčky

    Marssö rohlíky – cobydupky – Vůně chleba
    https://www.vune-chleba.cz/2019/11/marsso-rohliky-cobydupky/

    Bleskové rohlíky • PEKÁRNOMÁNIE
    https://www.pekarnomanie.cz/bleskove-rohliky/
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KURE: Tak si to bez koupit do kramu, ty kynuti jedno :D
    KURE
    KURE --- ---
    ADELHAIDA: podobně jako ty "chlebíky" vypadaly knedliky co jsem dělal z mikrovlnky. Jedlý to asi bude, když chce někdo Lowcarb, taky asi dobra možnost.
    Ale jako čerstvý voňavý pečivo to nebude :D

    ADELHAIDA: to zni dobře, diky.

    MOODYCAT: moc dlouhy kynutí.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KURE: Jinak ještě rychlejší jsou různý "chlebíky" z mikrovlnky. Ale to jsem zkoušela jednou a nebylo to nic moc. Nicméně dost lidí si to pochvaluje. Mám starou mikrovlnku, kde jsou nějaký divný wattový nastavení a není tam přesný měření na vteřiny, tak to mohlo bejt tím.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KURE: Já mám docela ráda "naan". Na netu je spousta receptů, já dělám úplně jednoduchej - hrnek hladký mouky, půlka sušenýho droždí, špetka soli, trocha oleje a tak třetina hrnku teplý vody. Všechno smíchat do vláčnýho těsta, co se nelepí a nechat 20 minut v teple odpočinout. Vytvaruješ jen tak v ruce placky požadovaný velikosti a na suchý pánvi z obou stran opečeš.

    Do těsta se dá přidat všelijaký koření, česnek a tak.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KURE: Chleba bez hneteni od Cuketky.
    KURE
    KURE --- ---
    Poraďtte mi prosím nějakej superlínej recept/postup na pečivo.
    Něco na co si můžu dát máslo a přikousnout to ke kafi, co nepotřebuje dlouhou přípravu, a je co nejdřív na stole od okamžiku nápadu.
    S minimem bordelu a námahy. Něco pro dny kdy člověk neni ve formě.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HREBICK: Mám pokličku skleněnou, tak to pečlivě monitoruju. A je akorát. Žeru to každej den, tak už mám grif.

    Ale tu pokojovou teplotu určitě prubnu, díky.
    HREBICK
    HREBICK --- ---
    SYNTAX_TERROR: Hlavní vychytávka je v tom mít vajíčko v pokojové teplotě ;) potom už stačí jak řiká [MOODYCAT @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?]

    DOCKINEZ: Pod pokličkou se žloutek udělá většinou už moc...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já teda vždycky, než tam vajco dám, tak pro něj vařečkou udělám místo, tj. odhrnu zeleninu stranou, aby bylo vidět dno pánve. Než se zelenina vrátí zpátky, tak tam bleskově šupnu to vajco, aby mělo kontakt právě s pánví. A takhle postupuju i u zbývajících vajec.

    Má to tu výhodu, že bílek pak má menší tendenci prolejzat do okolní zeleniny a vejce je líp ohraničený. Ale to je čistě otázka preference.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SYNTAX_TERROR: tak tady to vejce neni na dne panve, ale lezi v ty zeleniny. a jak rika Dockinez, prikrejes to poklickou a ono se to takto zakali. A nebo to neudelaj a zakaleny to neni, ale zloutek je tekutej (coz ja treba nemam rad skoro nikde, tady mi to neva)
    ZCR
    ZCR --- ---
    DOCKINEZ, SYNTAX_TERROR: : tak, plus jsem ještě potkal vychytávku - přet tím přiklopením přidat do pánvičky jednu dvě lžíce vody - vršek toho vajce se vzásadě dovaří párou...
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    ok, zkusim obojí, díky .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam