• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    QUIP
    QUIP --- ---
    PAKOBYLKA: V rychlosti jsem nasel nejaky recept, co mi takhle od pohledu pripada, ze by mohl byt OK.
    Jednoduchý žitný chléb se špaldovou moukou a slunečnicovými semínky | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/jednoduchy-zitny-chleb-se-spaldovou-moukou-a-slunecnicovymi-seminky
    Testo nedelat jako na klasicky bochnik, kdyz je to do formy, tak se dela o neco ridsi a melo by byt tak do dvou tretin vysky formy, at to ma prostor pro kynuti.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    ok, díky půl na půl bych to mohla zkusit. Možná kdyby přeci jen někdo měl konkrétní ozkoušený recept na třeba co já vim, nějaký sušenky nebo něco kam to narvu všechno (?)
    QUIP
    QUIP --- ---
    PAKOBYLKA: Da se udelat i celozitny, ale ten 100% potrebujes delat do formy, protoze bude dost tekuty.
    Ja bych se vydal cestou pul na pul s psenicnou hladkou moukou.
    A jestli mas rada experimenty, tak do toho pridej treba trochu ovesnych vlocek, slunecnicovych seminek, nejakych orisku (vlasaky, kesu, pistacie), nebo treba susenou smazenou cibulku. Do chleba se da nacpat hodne neobvyklych veci :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Do perniku davam 1:1 zitnou a psenicnou, do makovce 1:2. Kdyby tam ta psenicna nebyla vubec, bude to moc tezke a cihlovite.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    QUIP: v tom mym receptu byla jen hladká mouka, voda, sušené droždí, sůl, kmín. Takže hladkou zaměnit za žitnou celozrnnou a bude to v pohodě?
    QUIP
    QUIP --- ---
    PAKOBYLKA: Bud ten chleba, klidne zase s drozdim (do formy na biskupsky chleb / srnci hrbet - na tom neni co zkazit) a nebo z toho udelat pernik. (lity pernik na plech, do trouby, upect, namazat rozpustenou cokoladou, nebo slepit dva na sebe marmeladou)
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    prosimvás omylem jsem zakoupila žitnou celozrnnou mouku. Nemáte někdo nějaký (spíš jednodušší) recept, co s tim?
    pekárnu nemám a něco jako chleba jsem pekla jen jednou, a to megajednoduchou verzi jen s droždím
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hanka Michopulu natočila naprosto skvělý díl podcastu Potraviny. Je o romské kuchyni, je tam romistka Inka Jurková a Marie Gailové která vaří a sbírá recepty, mimo jiné se starala o ukrajinské romské rodiny co sem utíkaly před válkou a chystá se na sérii videí kdy vyrazí do ukrajinsých osad natáčet romské babičky a jejich recepty tam. Zároveň to je velmi slušné představení klíčových aspektuů romské kultury. Chcete to slyšet.

    Fakt doporučuju k poslechu.


    Spotify
    https://open.spotify.com/episode/0jDnD0iS0GYBXjcXJI2lUd?si=fc509e3f43034af4
    https://podcasts.apple.com/cz/podcast/pro%C4%8D-nikde-nen%C3%AD-romsk%C3%A1-kuchyn%C4%9B/id1478565446?i=1000581224121


    tady je pak ten youtubový kanál s tradičními romskými recepty

    https://www.youtube.com/c/TukeTV/search?query=va%C5%99en%C3%AD+s+maru%C5%A1kou

    A tu romská restaurace na malé straně

    AMBIX-Gypsy Club z.s. - Hlavní stránka
    https://www.facebook.com/AMBIXGypsyClub
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdo neví co z houbama, tak udělá houbovou pohanku.

    Na másle orestovat houby, dokud se nevypaří voda, pak přihodit celou pohanku a orestovat na tom mále. Poléze přidat cibuli a/nebo porek, nechat zavadnout, zalít vodou či vývarem (dvojnásobek váhy pohanky) , osolit a případně přidat kmín, tymián či divoké koření. 15 minut vzolna vařit, pak 10 minut nechat stát. DO hotové pohanky zamíchat čerstvé byliny ze slovanské zahrádky, co má člověk zrovna poruce - petržel, majoránka, libeček ...

    K tomu ztracené vejce, nebo nějaký jiný žloutek co se do toho rozteče a jogurt či zakysanou smetanu s česnekem.

    Pokud člověk má rád houby, ale nemá rád pohanku, je to cesta jak na ní změnit názor. Pokud člověk nemá rád ani houby, ani pohanku, tak to nedělejte :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: polívku - základ porek/ cibul a bramor na másle, zalít vývarem, povařit do měkka, přidat rukolu, rozmixovat, dosolit, dokyselit citronem. zjemnit smetanou.

    Sofistikovaná verze zde

    Rocket Soup (Shorbat Jarjir) Recipe - Yasmin Khan
    https://www.foodandwine.com/recipes/rocket-soup-shorbat-jarjir
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    KURE: americký biscuits. mouka, prášek, sůl, mlíko a vejce. místo vykrajování puků se to dá vršit lžící.
    PETATA
    PETATA --- ---
    KURE: spíše nasladko, ale jednoduché a s máslem super
    Rychlé jogurtové makovky • PEKÁRNOMÁNIE
    https://www.pekarnomanie.cz/rychle-jogurtove-makovky/

    A nejrychlejší rohlíčky

    Marssö rohlíky – cobydupky – Vůně chleba
    https://www.vune-chleba.cz/2019/11/marsso-rohliky-cobydupky/

    Bleskové rohlíky • PEKÁRNOMÁNIE
    https://www.pekarnomanie.cz/bleskove-rohliky/
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KURE: Tak si to bez koupit do kramu, ty kynuti jedno :D
    KURE
    KURE --- ---
    ADELHAIDA: podobně jako ty "chlebíky" vypadaly knedliky co jsem dělal z mikrovlnky. Jedlý to asi bude, když chce někdo Lowcarb, taky asi dobra možnost.
    Ale jako čerstvý voňavý pečivo to nebude :D

    ADELHAIDA: to zni dobře, diky.

    MOODYCAT: moc dlouhy kynutí.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KURE: Jinak ještě rychlejší jsou různý "chlebíky" z mikrovlnky. Ale to jsem zkoušela jednou a nebylo to nic moc. Nicméně dost lidí si to pochvaluje. Mám starou mikrovlnku, kde jsou nějaký divný wattový nastavení a není tam přesný měření na vteřiny, tak to mohlo bejt tím.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KURE: Já mám docela ráda "naan". Na netu je spousta receptů, já dělám úplně jednoduchej - hrnek hladký mouky, půlka sušenýho droždí, špetka soli, trocha oleje a tak třetina hrnku teplý vody. Všechno smíchat do vláčnýho těsta, co se nelepí a nechat 20 minut v teple odpočinout. Vytvaruješ jen tak v ruce placky požadovaný velikosti a na suchý pánvi z obou stran opečeš.

    Do těsta se dá přidat všelijaký koření, česnek a tak.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KURE: Chleba bez hneteni od Cuketky.
    KURE
    KURE --- ---
    Poraďtte mi prosím nějakej superlínej recept/postup na pečivo.
    Něco na co si můžu dát máslo a přikousnout to ke kafi, co nepotřebuje dlouhou přípravu, a je co nejdřív na stole od okamžiku nápadu.
    S minimem bordelu a námahy. Něco pro dny kdy člověk neni ve formě.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HREBICK: Mám pokličku skleněnou, tak to pečlivě monitoruju. A je akorát. Žeru to každej den, tak už mám grif.

    Ale tu pokojovou teplotu určitě prubnu, díky.
    HREBICK
    HREBICK --- ---
    SYNTAX_TERROR: Hlavní vychytávka je v tom mít vajíčko v pokojové teplotě ;) potom už stačí jak řiká [MOODYCAT @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?]

    DOCKINEZ: Pod pokličkou se žloutek udělá většinou už moc...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam