úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
ZCR
---
---
15:19:16 20.1.2023
1 odpověď
já to teda mám rozdělené podle použití - domácí kuchyni dělám na obyčejných olejích (radši slunečnicový než řepkový), když už teda ne na sádle, italské na olivovém, a asijské na rýžovém, případně sezamovém (hlavně ten rýžový snese dost vysokou teplotu)... na studenou kuchyni mě neužije, takže tam nevím...
KURE
---
---
11:41:39 20.1.2023
RUTHLESS
: no z te tabulky vyplývá že to je v pohodě.
GENEVIEVE
: není to blbost, jen to je škoda. Nic špatného se nestane, ale stejného efektu dosahnes i s levnějším olejem.
Je to jako dělat tatarak ze svíčkové.
RUTHLESS
---
---
11:25:52 20.1.2023
2 odpovědi
+1
GENEVIEVE
: varit na ololu?
Protoze se jedna o "bod zakoureni", coz je teplota, kdy se olej zacne rozkladat a pokud tuto teplotu prekroci, tak neni vhodny na konzumaci.
Pro priklad uvadim zde tabulku, radeji linkem :-)
Bod přepálení u olejů - Gourmet Partners s.r.o.
https://www.gourmet-partners.cz/Bod-prepaleni-u-oleju/
GENEVIEVE
---
---
11:21:28 20.1.2023
2 odpovědi
Počkat, pro nás neznalé, proč je to blbost?
ADELHAIDA
---
---
11:09:43 20.1.2023
+1
RUTHLESS
: V tom případě se omlouvám za nyxí radu a uvádím, že jsem taky tým oliváče z Alberta.
RUTHLESS
---
---
11:06:20 20.1.2023
1 odpověď
ADELHAIDA
: no tak vidis -) ja se neptam na smazeni koblih, ale na takovydle jidla. to delam beztak nejvic, ale ano, jinak samo pouzivam sadlo, oleje jiny a tak.
KASUMI
---
---
10:58:09 20.1.2023
RUTHLESS
: netusim
ja mam doma na teplou upravu repkovy, slunecnicovy, olivovy, sezamovy, ghi a stridam podle kuchyne/nalady/lenosti
ghi kupuju obri krabici v makru, vydri vzdycky x mesicu, takze jednotkovy naklad fakt netusim
ADELHAIDA
---
---
10:55:58 20.1.2023
1 odpověď
+1
RUTHLESS
: Tam ten oliváč zahříváš docela málo kvůli česneku a zároveň i vcelku krátce, takže tady je to IMHO OK:-) Jasně, italská kuchyně je na to vcelku stavěná.
JESTEDMAN
---
---
10:55:50 20.1.2023
PRAASHEK
: píčovina to není, pokud to moc a dlouho nezahříváš. jinak já jsem s tebou, řepka je nejlepší
RUTHLESS
---
---
9:52:42 20.1.2023
2 odpovědi
+3
A jak děláte třeba pastu? Alio olio? Nedělám na tom kotlety nebo guláš. Ale jinak… úplně v pohodě za me
PRAASHEK
---
---
9:52:40 20.1.2023
+1
ADELHAIDA
: a já ti to plně schvaluju a děkuju, že je víc takových ;)
ADELHAIDA
---
---
9:50:04 20.1.2023
1 odpověď
+9
PRAASHEK
: Nechtěla jsem to tu psát, aby nebyl flame. Ale oliváč na teplou kuchyní mi taky nepřijde vhodnej a používám řepkovej, když chci chuťovou neutralitu (jinak sádlo nebo ghí). Pokud chci, aby jídlo chutnalo olivovým olejem, přileju výraznější olej až po dovaření.
PRAASHEK
---
---
9:29:39 20.1.2023
3 odpovědi
+9
Ad olivový olej; moc to neřeším (ale hlavně to sám nedělám), ale není použití extrapanenského zastudena oliváče na pánvi pičovina? Navíc při tepelném zpracování jsou vhodnější (z hlediska "odolnosti" a následného zdravotního účinku) celkově jiné oleje - mimochodem i třeba toliko zatracovaný řepkový ;)
ONDRAT
---
---
9:18:52 20.1.2023
+1
RUTHLESS
: Kdyz s i ho udelas doma z masla v akci do 50,- tak to jde.
RUTHLESS
---
---
8:52:00 20.1.2023
2 odpovědi
To musí silene lézt do peněz, ne? Oproti třeba prave olol
KASUMI
---
---
8:40:13 20.1.2023
CMLKA
: Taky delam primarne na ghi
CMLKA
---
---
6:40:48 20.1.2023
1 odpověď
+1
KASUMI
: na Jana Masaryka je reckejobchod, ja vzdycky vezmu neco v akci
jinak varim nejvic na ghi, dycky roztopim dve masla, co koupim v akci
KAIAFOX
---
---
0:17:55 20.1.2023
Kupuju Bio olol z Lidlu, chuťově jemný, nic pikant, což u použití v kuchyni (i) pro batolecí strávníky kvituju.
ONDRAT
---
---
23:29:07 19.1.2023
+1
RUTHLESS
: Albert olivový olej extra panenský 1l za 200,- (je fakt dobrej)
KOCHANSKA_CH
---
---
21:07:58 19.1.2023
RUTHLESS
: Vozím si z cest na studenou kuchyni, na domácí majonézu a občasné vaření (používám hlavě tuk z živočichů) se mi jeví lepší pomace z Makra. :-)
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam