• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    IRINA
    IRINA --- ---
    Ahoj, používáte někdo food processor? Chtěla bych si ho koupit, očekávám od něj hnětení (chtěla bych si doma dělat chleba) a krouhání, krájení - zejména asijskou kuchyni. má někdo něco takového doma? Jsme jen dva, takže vím, že bych velkého robota neupotřebovala, ale zárověň jíme hodně zelelninových salátu a kdo to má pořád krouhat a krájet...
    Předem díky za tipy
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: hovězí nalož na stir fry - škrob, sojkova, bílek, zázvor, česnek. V lednici bez přástupu vzduchu týden vydrží. Játra orestuj na cibulce (ty potřebují sníst nejdřív). Lososa do těstoviny a nebo do lokehita - ten se bude kazit taky rychle. Srdce - nasol a pomaž olejem, ať ti vydrží v lednici a pak je zadělej s bešamelem a pórkem.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MUTHA: Polívku už jsme snědli, ta je na tom skoro nejlepší:-) Tady toho masa zbylo skoro kilo, to už na polívku úplně není. Vařím z toho nakonec něco alá Katův šleh.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ADELHAIDA: pizzu :D
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Z nedělního chuo-kuo mi zbyly plátky všeho možného, hlavně hovězí, losos, játra a srdce. Než z toho udělám čínu alá "Číňan by se divil", nemáte někdo nějaký lepší nápad? Na guláš to asi není úplně dobře pokrájený, jedná se o tenké plátky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NEMESIS: hodně to posol, pomaž olivovým olejem a zabal do freshfolie, dej to do lednice okolo nuly a ono to ten týden vydrží a něco enzymatické reakce tam proběhne, bakteriáílní nikoliv. Primárně se ti osmozou dostane do masa ta sůl což chceš.

    Případně sůl+hořčice+ olej. (olej brání přístupu vzduchu, ocet v hořřcii křehčí, sůl solí)

    Jestli chceš být fancy, tak sežeň shiokoji - tedy sůl s kropidlákem rýžovým a nech štípat enzymy z plísně. https://eshop.kojibakers.cz/svetla-shiokoji/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Why I'm obsessed with Kolaches, the Czech pastry that took over Texas.
    https://www.youtube.com/watch?v=fEpwmwOoWLw
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    NEMESIS: Moznost zrani v lednici existuje, ale potrebujes prislusne propriety - vakuovacku atd. Video o tom nedavno mel tehotnej kuchar.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    Nazdar, dostal se mi do ruky krásný kus roštěnce na roastbeef - ten ale budu dělat až v pátek. Je nějaká možnost, jak to maso celý týden polo sušit/stařit v lednici? Nebo ho mám rovnou šoupnout do mrazáku? Stejně ho budu případně už ve čtvrtek nakládat…
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: Díky za tip pro příště, kdyby náhodou. Teď si užívám přidávání slaného kimčchi do jídel, kam by mě ho dřív nenapadlo nacpat. A už u toho zůstanu, jen s tou solí budu nakládat zodpovědněji ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Přesolené kimči odsolíte tím, že přidáte víc nenasolené zeleniny.

    Ve skutečnosti se ta zelenina nemusí úplně nutně nasolovat předem, pokud jste v pohodě s tím, že to dáte do větší nádoby, protože bez nasolení to pak pustí víc šťávy. Bez nasolení se nedá dělat takové to kimčchi ze čtvrtek hlávky pekingského zelí, ale když to nakrájíte, tak je to úplně v pohodě.

    U přesolené jiné zeleniny prostě slijte část láku a dolijte čistou vodu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Já byla líná, zelí nakrájela předem, zalila hodně slaným nálevem a blbé vymyla. Ani gochugaru tomu po měsíci nepomohlo. Tak je holt k tepelné úpravě a celkem koukám, kam všude se hodí/je fajn. ;-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JAJITA: Teď mám várku kimči, kdy jsem zelí zapomněla vypláchnout od soli. Je slanější, ale to gochugaru to přebije. :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Vlastní leností jsem vyrobila hodně slanou verzi kimčchi. Peru ho sobě do polívek, dnes širší rodině do čočky s volským okem a uzeným jazykem. Reakce veskrze kladné, 2 osoby chtěly recept.
    Já jen, kdyby se někomu taky nezadařilo... ;-)
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    LORAIN: Na koření nenáročný, ale velice chutný je tento recept https://maunikagowardhan.co.uk/cook-in-a-curry/butter-chicken-murgh-makhani-chicken-cooked-in-a-spiced-tomato-gravy/
    ted se chystám vyzkoušet od mého oblíbence https://www.chefkunalkapur.com/recipe/butter-chicken/
    Jinak garam masalu doporučuju nekupovat, ale udělat si čerstvou, pokud máš jednotlivé koření.. A bay leaf/bobkový list v Kunalově receptu a spoustě jiných indických není náš bobkový list ,ale jejich místní, a ten teda vypadá, voní a dělá chuť úplně jinak https://www.seasonedpioneers.com/indian-bay-leaves-tej-patta/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SMOKY: OK. Vaření jí zjevně jde. (respektive neumí nutriční tabulky, té vlákniny tam bude víc.

    Určitě, ráda vám pomohu s receptem na vegetariánské jídlo s vysokým obsahem vlákniny. Zde je recept na fazolový guláš, který obsahuje přibližně 5 g vlákniny na porci.

    Potřebné suroviny:

    1 cibule
    2 stroužky česneku
    2 lžíce olivového oleje
    1 paprika
    2 mrkve
    1 plechovka červených fazolí (cca 400 g)
    1 plechovka bílých fazolí (cca 400 g)
    1 plechovka krájených rajčat (cca 400 g)
    1 lžička papriky
    1/2 lžičky kmínu
    sůl a pepř dle chuti
    čerstvá petrželka na ozdobení
    Postup:

    Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kousky. Papriku a mrkev nakrájíme na menší kousky.

    V hrnci rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.

    Přidáme nakrájenou papriku a mrkev a krátce orestujeme.

    Přidáme papriku, kmín a trochu soli a pepře. Promícháme.

    Přidáme plechovky s fazolemi a rajčaty. Osolíme a opepříme podle chuti.

    Přivedeme k varu a poté snížíme teplotu na střední. Přikryjeme a vaříme asi 20 minut.

    Pokud je guláš příliš hustý, můžete přidat trochu vody.
    QUIP
    QUIP --- ---
    "hrst, konzerva, salek, lzice", chybi uz jenom zejdlik.
    Jen me zarazi, ze tech gnocchi neni 8 hrsti, nebo 2 a 3/4 salku, ale 500g.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SMOKY: Slusny, ze to da takhle do kupy :)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    MIKE_HEKTIK: Zkusil sem to dát ChatGPT :)

    Gnocchi s tuňákem a zeleninou.



    mam gnocchi, kapary, suseny rajcata, gran padano, tunaka, zeleninu, slaninu
    Recept

    Jistě, zde je recept na gnocchi s kapary, sušenými rajčaty, gran padano, tuňákem, zeleninou a slaninou:

    Suroviny:

    500 g gnocchi (můžete použít i domácí nebo z obchodu)
    2 lžíce kaparů
    1 šálek sušených rajčat
    1/2 šálku strouhaného gran padana
    1 konzerva tuňáka v oleji
    2 hrsti zeleniny (např. špenát, cuketu, brokolici, papriku)
    4 plátky slaniny
    2 stroužky česneku
    2 lžíce olivového oleje
    sůl a pepř podle chuti
    Postup:

    Nejprve si připravte všechny suroviny. Sušená rajčata nakrájejte na menší kousky a kapary opláchněte vodou. Zeleninu omyjte a nakrájejte na menší kousky. Tuňáka sceďte a olej si nechte stranou.

    Gnocchi uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, asi 2-3 minuty, nebo dokud nevyplavou na hladinu. Poté je sceďte a nechte stranou.

    Na pánvi opečte slaninu do křupava. Poté ji vyjměte z pánve a nechte na ubrousku odležet.

    Do stejné pánve přidejte olivový olej a rozpálte ho. Přidejte nakrájený česnek a restujte ho asi 1 minutu, nebo dokud nezačne vonět. Poté přidejte zeleninu a restujte ji asi 5 minut, dokud nezměkne.

    Přidejte nakrájená sušená rajčata a kapary. Orestujte je asi 2 minuty.

    Přidejte na pánev tuňáka v oleji a nechte ho asi 1 minutu prohřát.

    Nakonec přidejte gnocchi a směs promíchejte. Přidejte strouhaný gran padano a orestovanou slaninu, promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.

    Hotové gnocchi můžete podávat s dalším strouhaným gran padanem a bylinkami podle chuti.

    Dobrou chuť!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    LORAIN: tohle je podle me chutove nejdotazenejsi butter chicken https://www.youtube.com/watch?v=DYju2MySBDc&ab_channel=Vahchef-VahRehVah
    misto khoya muzes pouzit milk powder a jogurt. namisto smazeni cibule do hneda se da koupit pekne tmava smazena cibule v mouce a tudiz mouku pridavat nemusis. ja delam s kuretem na kosti a tak tomu dam 6 minut v papinaku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam