• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    STARDAY: Doporučuji to často, je to prej snazší, nepripaluje se to, nenadela to svinec a není na tom co zkazit. Oh well.

    Jak udělat karamel - recept podle Zdeňka Marcína | Stream
    https://www.stream.cz/kuchar-vi/jak-jednoduse-pripravit-karamel-aniz-byste-zapatlali-nadobi-284427
    ZCR
    ZCR --- ---
    STARDAY: tak - karamelizace samotná probíhá při teplotě nad bodem varu vody, ta se tamimho dává jen proto, aby se to líp homogenizovalo, a pak se stejně musí pomalu odpařit...
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    ANNIKA: nikdy sem neslysela o postupu s vodou. zalezi, jakou chces vyslednou konzistenci, jestli tvrdou nebo nejak mazavou. tvrdou - rozpustim cukr a to je vse. mazava - pridam maslo nebo smetanu a rozmicham
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Simvas, umíte někdo karamel?
    Všude čtu, jak je to děsně jednoduchý, dám do cukru trochu vody, ono se to rozvari na sirup a pak to zkaramelizuje. Done.

    Jenže mne to nikdy nezkaramelizuje, ale vždycky se prostě na sirupu začnou srazet vločky cukru zpátky, a nakonec se voda vyvari a zbyde zase bilej cukr. A pak se to případně odspodu spálí.

    Absolutně nechápu, co se na tom dá zkazit, prej nic, ale konzistentne to takhle dopadne pokaždé, ať dám víc vody, trochu vody, vařím pořádně, nechám jen ležérne probublavat... To mám nějakou super power nebo co?
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    S2FI: to vypada super

    LINOLEUMKA: neznam, tomas jezdi do prahy atp. casteji, mozna bude znat, preposlu

    DEVIL: tez preposlu. moc se casove nestihame vidat. ale vcera byl tady v pekarne. on chce prave aby neco vypadlo z te pekarny a hledaj recept :)

    diky vsem za tipy!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CHORCHE: podle me byste se meli soustredit na to, si nechat upect/sami upect bulky s bramborovym skrobem (ci opravdovou bramborou) v receptu. to je uplne lepsi a daleko 'odolnejsi' a vlacnejsi testo.
    potatoes contain potassium, the buns rise quicker than those breads with only wheat inside. The moist texture comes from the potato starch and its ability to absorb more water. The potato also gives it a longer shelf life, as the starch molecules protect it from going stale.
    LINOLEUMKA
    LINOLEUMKA --- ---
    CHORCHE: A buny v big smokers znas? Myslim, ze nikdo nedela v praze lepsi.. pecou i pro mr.hotdog. Kdyz vychytas sefovou a budes na ni dost milej, urcite te nasmeruje. Je to srdcarka:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    S2FI: a dokonce mají ty bramborové

    Bunska PK s máslem velká 80g - Pekařství Křižák s.r.o.
    https://eshop.pekarstvikrizak.cz/bunska-pk-s-maslem-velka-80g/
    S2FI
    S2FI --- ---
    CHORCHE: Nedava vetsi smysl soustredit se v pocatku na to ostatni a bulky si kupovat? Nez to vyladite, muze to zabrat dost casu.. vcera jsem narazil na https://eshop.pekarstvikrizak.cz/bunsky/. Udajne jsou dobre, posilaji po cele CR a na vyber maji spoustu druhu, tak treba ti to k necemu pomuze..
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ZUZKAOU: to jsem te tak poplet: nechci delat bulky z testa na pizzu :D ja jen ze dost pizzerek se chlubi prave tim testem, je to nejake know how a to bych cekal i u tech milk bun ;)
    ZUZKAOU: jo ja si to precetl a je to zajimave. on se nejak vzhlid v tom smash burgeru a proto hroti tydle housky - uvidime, co z toho vypadne. poslu ti pak nejakou fotecku (do leta to musi rozject) - jeste jednou dekuji, vzala jsi to obsahle
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHORCHE: ty v berlíně nepoužívajé mléčné bulky, ale bramborové.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ZUZKAOU: dik za obsahlejsi reakci. milk bun je to prave. uvidim, co rekne na ten zbytek (vetsinou vymekne a nejak to spatla humpolacky sam). jestli pujde do brambor, tak 1 burger + 1 drink neni problem, to nezruinuje ani me ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHORCHE: těsto na pizzu je jen mouka, sůl a voda (a droždí), to nebude na bulky na hamburger fungvat. Dobře udělané to funguej jako bageta a tu je daleko těžší upéct dobře, než hoousku. A dobrá houska taky dá nějakou znalost a dovednost.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    BRUKEV: ja to nepovedu. spis si vsadim, ze to do roka ci 2 zavre - uz sem mu ale zvlad rozmluvit kavarnu na nadrazi. ale i tohle bude mit v pripade neuspechu jiste dopady. coz je zas jina story
    jinak je asi jasne, ze to je ctrl+c/v z messangeru, prohlizece. on udela v lepsim pripade nejakej srandovni fb/ig

    spis jsem si rikal, ze je to jako testo na pizzu a treba nekdo bude mit zkusenost/tip
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tady pak je recept na domácí bramborové americké bulky ze spolehlivého serveru, takže reept by měl fungovat, ty se budou blížit struktuře těch průmyslových, je v nich mébě brambora méně tuku, než v těch houskách, , budou lehčí a nadýchanější.


    Best Potato Rolls Recipe - How to Make Potato Rolls
    https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a32713046/potato-rolls-recipe/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Takže - když se člověk trošku soustředí na samostatné pátrání a nechce to po dalších lidech a použije google a překladač, tak zjistí, že ti berlíňané si nechávají dovážet bulky z USA a to konrétně

    goldies Smashburger: Okay Berliner, das ist der beste Burger der Stadt!
    https://www.berliner-zeitung.de/wochenende/goldies-smashburger-okay-berliners-das-ist-der-beste-burger-der-stadt-li.203131

    --->

    Sandwich Potato Rolls - Martin's Famous Potato Rolls and Bread
    https://potatorolls.com/products/sandwich-potato-rolls/


    tedy správně napsaný dotaz by zněl

    Chceme otevřít burgerové bistro a hledáme recept na bulky, byli jsme v Berlíně a tam je skvělá burgárnga Goldie smashburger. Nechávají si dovážet housky které obsahují podíl bramborového těsta, mléko a tuk - směs másla a slunečnicového oleje, nevíte někdo jak je upéct?

    Takže začněte zkoušet hledat těsto třeba podle základních brambroových housek https://www.toprecepty.cz/recept/55986-kynute-bramborove-housticky/

    Budete měnut poměr vody a mouky přidávat a nebo ubírat tuk, měnit poměr brambor a mouky a posléze budete řešit jestli budete používat vařené brambory (různé množství vody v uvařených bramborá = horší konzistence těsta) a nebo budete kupovat bramborový prášek.

    Tak jako tak jaksi budete muset taky počítat s nákladama a složitostí postupu. (on nebude náhoda že ambiciozní berlínské bistro si ty bulky nechává dovážet od velkovýrobce z USA)


    Ale vzhledem k tomu jak se ptáš a ve skutečnosti nevíš na co, tak tedy než začnete do toho bistra v Klatovech investovat, tak si, kurva, sedněte a věci si spočítejte a to v několika scénářích, včetně toho katastrofického a jestli na to máte prachy.

    Pokud i tak bistro otevřete a budete péct bulky z bramborového těsta (což nikdo nejspíš zatím nedělá a nejspíš to bude mít nějaké logické důvody, proč to nedělá), tak si za tyto rady vyberu honorář v podobě jednoho burgeru a nealkoholického nápoje.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    CHORCHE: CHORCHE:
    Sorry, nedá mi to.
    Ta stylistika a gramatika je neštěstí.
    Pokud takhle freecoolin povedete i to bistro, rovnou zavřete.

    S minuskama počítám, hezký páteční večer přeju.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHORCHE: z obrázku ti nikdo recept nenapíše :-D

    obecně potřbeuješ mouku, vodu, tuk a droždí :-D

    Klasická americká bulka ve své nejlepší podobě je spíš pevnější těsto (méně vody = hutnější střídka) s trochou tuku. Dobře saje šťávu z burgeru a nerozmáčí se moc rychle.

    Beautiful Burger Buns Recipe | King Arthur Baking
    https://www.kingarthurbaking.com/recipes/beautiful-burger-buns-recipe

    Často se používá brioškové těsto, což je těsto se spoustou tuku a vajec a zadělává se mlékem, což má hlavní efekt v tom, že se přidá ještě trošku tuku - to je hutnější a sametovější

    Brioche buns recipe | BBC Good Food
    https://www.bbcgoodfood.com/recipes/brioche-buns


    ten milk bun co zmiňuješ vychází z japonského těsta, které je hodně nadýchané a zároveň bohaté na tuk - nedává se tam vejce, zato se přidávají proteiny a tuk nejen máslem, ale sušeným mlékem, používá se tam více vody, takže je řidší těsto a má to o něco větší díry, než třeba brioška a hlavně se používá modifikovaná škrob - část mouky se zahřeje s vodou a zgelovatí

    Japanese Milk Bread Rolls Recipe | King Arthur Baking
    https://www.kingarthurbaking.com/recipes/japanese-milk-bread-rolls-recipe

    Ale tohle je takové obecné a nemyslím si že to vyřeší to co vlastně chcete řešit.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ZUZKAOU: jn chaoticke to muze byt, pardon. chcem neco jako ma ten FatFuck na Malovance (staveli jsme se tam parkrat pri navsteve Prahy letos, ale samotnou housku nam nedaj...)
    a prave sem myslel, ze to bude pect v tom Bistru sam, ale ne. chce to poptat po malem pekarstvi (asi nejlepsim v Klatovech) a vysledek je na tom puvodnim obrazku. jeste do nej dloubnu, co mysli tou konzistenci, pac sem to nechutnal
    (prachy v tom nemam, budu kritik, tester, jako obvykle. vsak se me lidi z ruznych duvodu ptaj na ruzne ptakoviny kolem a ja mam docela cas - ale mam sve duvody, aby to dopadlo dobre - pac mu to nerozmluvim :D)
    myslim, ze to velka produkce nebude (treba 50 denne max? nebude to mit zadny interier)

    tak doplnění (jo, nic moc): Proste vlacnou mlecnou bulku

    goldies
    https://my.flipdish.com/goldies-berlin/order?l=de#/restaurant/17325/collection/47319

    či

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a ano, pokud to chceš na byznys, tak budeš potřebovat konzistenci a hledání cesty k tomu bude výrazně složitější, než na domácí grilovačku a bude to vyžadovat víc energie, nemyslím si že to vyřeší dotaz na nyxu :-D. Pokud chcete ušetřit čas, tak budete chtít najít někoho, kdo to umí a zaplatiti mu za to, že vás to naučí. A chcete někoho kdo to umí v tak velké produkci, jakou plánujete.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHORCHE: začněte obcházet malá pekařství, ochutnávejte a pak zaplaťte pekaři za to, že vás naučí to, co vám bude chutnat.

    Trik není v jen receptu (tedy kolik vody, jakou mouku, kolkik a jakkého tuku a co ještě dalšího), ale taky v dovednosti práce s těstem. Vyvinutí lepku (čas/hnětení) a toho co se děje se škroby a jak to je pak pečené.

    Plus je ptořeba aby ten kdo peče se naučil reagovat na to, že různá mouka reaguje jinak (pokud chcete konzistetní produkci, jezděte pro mouku do mlýna a naučte se číst jak to je s vymletím a obsahem bílkovin)

    Zadáváš to hodně zmateně - co od těch bulek chceš? Se smyslu strutkruy? Má to být nadýchané, má to být žvýkavé, má to být pevnější?


    Který recept co používáte se blíží tomu co chcete a v čem to není ono?
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    hoj, poradíte prosím někdo jak na mléčné smash burger bulky? něco tady zkoušíme s kamarádem a nic moc (optimál je FATfuck v Praze, pokud znáte https://ftfck.cz/ ) - nejde o náhodný úlet na zahradní grilovačku, ale o náboje pro fast food bistro ;)

    na oko nám to tady dělá pekárnička dobře, ale nemá to konzistenci. předem dík za tipy/recept

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam