• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CHORCHE: podle me byste se meli soustredit na to, si nechat upect/sami upect bulky s bramborovym skrobem (ci opravdovou bramborou) v receptu. to je uplne lepsi a daleko 'odolnejsi' a vlacnejsi testo.
    potatoes contain potassium, the buns rise quicker than those breads with only wheat inside. The moist texture comes from the potato starch and its ability to absorb more water. The potato also gives it a longer shelf life, as the starch molecules protect it from going stale.
    LINOLEUMKA
    LINOLEUMKA --- ---
    CHORCHE: A buny v big smokers znas? Myslim, ze nikdo nedela v praze lepsi.. pecou i pro mr.hotdog. Kdyz vychytas sefovou a budes na ni dost milej, urcite te nasmeruje. Je to srdcarka:)
    S2FI
    S2FI --- ---
    CHORCHE: Nedava vetsi smysl soustredit se v pocatku na to ostatni a bulky si kupovat? Nez to vyladite, muze to zabrat dost casu.. vcera jsem narazil na https://eshop.pekarstvikrizak.cz/bunsky/. Udajne jsou dobre, posilaji po cele CR a na vyber maji spoustu druhu, tak treba ti to k necemu pomuze..
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    CHORCHE: CHORCHE:
    Sorry, nedá mi to.
    Ta stylistika a gramatika je neštěstí.
    Pokud takhle freecoolin povedete i to bistro, rovnou zavřete.

    S minuskama počítám, hezký páteční večer přeju.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHORCHE: z obrázku ti nikdo recept nenapíše :-D

    obecně potřbeuješ mouku, vodu, tuk a droždí :-D

    Klasická americká bulka ve své nejlepší podobě je spíš pevnější těsto (méně vody = hutnější střídka) s trochou tuku. Dobře saje šťávu z burgeru a nerozmáčí se moc rychle.

    Beautiful Burger Buns Recipe | King Arthur Baking
    https://www.kingarthurbaking.com/recipes/beautiful-burger-buns-recipe

    Často se používá brioškové těsto, což je těsto se spoustou tuku a vajec a zadělává se mlékem, což má hlavní efekt v tom, že se přidá ještě trošku tuku - to je hutnější a sametovější

    Brioche buns recipe | BBC Good Food
    https://www.bbcgoodfood.com/recipes/brioche-buns


    ten milk bun co zmiňuješ vychází z japonského těsta, které je hodně nadýchané a zároveň bohaté na tuk - nedává se tam vejce, zato se přidávají proteiny a tuk nejen máslem, ale sušeným mlékem, používá se tam více vody, takže je řidší těsto a má to o něco větší díry, než třeba brioška a hlavně se používá modifikovaná škrob - část mouky se zahřeje s vodou a zgelovatí

    Japanese Milk Bread Rolls Recipe | King Arthur Baking
    https://www.kingarthurbaking.com/recipes/japanese-milk-bread-rolls-recipe

    Ale tohle je takové obecné a nemyslím si že to vyřeší to co vlastně chcete řešit.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ZUZKAOU: jn chaoticke to muze byt, pardon. chcem neco jako ma ten FatFuck na Malovance (staveli jsme se tam parkrat pri navsteve Prahy letos, ale samotnou housku nam nedaj...)
    a prave sem myslel, ze to bude pect v tom Bistru sam, ale ne. chce to poptat po malem pekarstvi (asi nejlepsim v Klatovech) a vysledek je na tom puvodnim obrazku. jeste do nej dloubnu, co mysli tou konzistenci, pac sem to nechutnal
    (prachy v tom nemam, budu kritik, tester, jako obvykle. vsak se me lidi z ruznych duvodu ptaj na ruzne ptakoviny kolem a ja mam docela cas - ale mam sve duvody, aby to dopadlo dobre - pac mu to nerozmluvim :D)
    myslim, ze to velka produkce nebude (treba 50 denne max? nebude to mit zadny interier)

    tak doplnění (jo, nic moc): Proste vlacnou mlecnou bulku

    goldies
    https://my.flipdish.com/goldies-berlin/order?l=de#/restaurant/17325/collection/47319

    či

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a ano, pokud to chceš na byznys, tak budeš potřebovat konzistenci a hledání cesty k tomu bude výrazně složitější, než na domácí grilovačku a bude to vyžadovat víc energie, nemyslím si že to vyřeší dotaz na nyxu :-D. Pokud chcete ušetřit čas, tak budete chtít najít někoho, kdo to umí a zaplatiti mu za to, že vás to naučí. A chcete někoho kdo to umí v tak velké produkci, jakou plánujete.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHORCHE: začněte obcházet malá pekařství, ochutnávejte a pak zaplaťte pekaři za to, že vás naučí to, co vám bude chutnat.

    Trik není v jen receptu (tedy kolik vody, jakou mouku, kolkik a jakkého tuku a co ještě dalšího), ale taky v dovednosti práce s těstem. Vyvinutí lepku (čas/hnětení) a toho co se děje se škroby a jak to je pak pečené.

    Plus je ptořeba aby ten kdo peče se naučil reagovat na to, že různá mouka reaguje jinak (pokud chcete konzistetní produkci, jezděte pro mouku do mlýna a naučte se číst jak to je s vymletím a obsahem bílkovin)

    Zadáváš to hodně zmateně - co od těch bulek chceš? Se smyslu strutkruy? Má to být nadýchané, má to být žvýkavé, má to být pevnější?


    Který recept co používáte se blíží tomu co chcete a v čem to není ono?
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    hoj, poradíte prosím někdo jak na mléčné smash burger bulky? něco tady zkoušíme s kamarádem a nic moc (optimál je FATfuck v Praze, pokud znáte https://ftfck.cz/ ) - nejde o náhodný úlet na zahradní grilovačku, ale o náboje pro fast food bistro ;)

    na oko nám to tady dělá pekárnička dobře, ale nemá to konzistenci. předem dík za tipy/recept

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KASUMI: eh, právě jsi mi rozsekla, co si vzít k chroupání k pozdněvečerní práci na pc. Jdu si pro nori řasu :D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Dobre. Prvni onigiri dopadlo chutove dobre, ale na tvaru budu muset jeste zapracovat, zatim je to jen prelozena rasa, plnena ryzi a naplni z tunaka :)))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KOCHANSKA_CH: Ja si o vikendu koupila novyho brauna set, konecne mam zas velkou nadobu :)

    Jinak dnesni ryze vyrazne lepsi :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Moji nejvíc vytížení pomocníci v kuchyni jsou pomalý pan CrockPot, pan Braun - tyčák s příslušenstvím, vajcovar a nově horkovzdušná dvířková fritéza z Lidlu. CrockPot mám v provedení, kdy varná nádoba může na plynovej hořák.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    JAJITA: Já to vždycky kupuju tady u arabů 1€ za 3 svazky velký jak kráva.
    Pokud jednou za pár dní měníš vodu, tak ti ve váze v lednici vydrží i 3 týdny.
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    KASUMI: Nám rýžovar paradoxně přeteká a prská, když je málo plný, když tam vařím 6 porcí (max náplň), je zcela ukázněný a nevyteče nic, když 2, je to bordel.
    GALE
    GALE --- ---
    JAJITA: Dávám je do krabičky nebo igelitového pytlíku. Zavřít, zalít tak lžíci vody a protřepat. Voda se má dostat na bylinku, ale bylinka v ní nesmí ležet. Takhle vydrží asi týden. Nesmí nikde ležet ve vodě.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    JAJITA: jj, do lednice, udělej z toho takovou jakoby roládu, ale neručím za nic, jo?
    The Best Way to Store Fresh Herbs
    https://www.seriouseats.com/the-best-way-to-store-fresh-herbs-parsley-cilantro-dill-basil
    https://www.themediterraneandish.com/how-to-store-fresh-herbs/
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOIRAIN: Díky, a dát do lednice? Docela by mě mrzelo, kdybych ho musela vyhodit, z vícero důvodů ;-)
    Mladá paní mi třeba donesla ochutnat její smažené závitky, vysvětlila a poradila několik jejích/jejich receptů, já jim sem tam upeču naše koláče, piškotovou roládu, za mě prostě super "spolupráce". 👍
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    JAJITA: zabal do vlhké utěrky, do pátku by to vydržet mohlo
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Ale šla jsem sem pro radu.
    Teď jsem dostala od "naší" Vietnamky z obchodu přes cestu svazek koriandru, uřízlého těsně nad hlínou. Jo, je už ve vodě, ale co s ním dál, vzhledem k tomu, že je úterý? V týdnu jsem fakt neplánovala vařit nic, kam bych ho ráda dala.
    Díky za nějaký tip.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOIRAIN: Mám to taky tak, na prst vody nad rýží:-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MOIRAIN: To je mi jasny :)
    Ja jen zatim chtela zkusit, ze to funguje
    Vychytavani me ceka :)
    KURE
    KURE --- ---
    KASUMI: ten rýžovar neni žádný kouzelný zařízení.
    Je to jen hloupej hrnec, kterej se vypne, když v něm začne moc stoupat teplota,
    a to se stane v okamžiku, kdy už tam neni voda, která to ochlazuje.

    Takže délka vaření, a uvařenost rejže, je NAPROSTO závislá na poměru vody a rýže.
    Výhoda je v konsistenci, takže když si vychytáš že na hrnek mokrý propláchlý basmati potřebuješ 1.5hrnku vody, bude to vždy dobrý.
    A když použiješ stejnej poměr na neloupanou, vyndáš to tvrdý jako broky.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KASUMI: záleží, poměr vody a rýže chce vychytat, mně třeba stačí o něco málo více objemu vody, než je rýže
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MOIRAIN: mela jsem tam jednu odmerku ryze, proprana byla dost
    ale asi moc vody.. delala jsem podle navodu - po rysku
    ale pak jsem si dodatecne precetla, ze to melo byt 1,5 odmerky a mne to vyslo na cca 3
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam