• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    CERMI_FOX: Značka je celkem jedno, důležitý mi připadá tlustý sendvičový dno. Pánev musí být v ruce docela těžká, dno musí dobře vést teplo. A vydrž, já si na indukci chvilku zvykala, vaří se na ní trochu jinak. Je sice podobně rychlá, jako plyn, ale právě využiješ jiný nádobí, kromě vaření ve vodě, kde je to fuk. K dotazu, já mám pánve od Tescomy, ale ty série už se ani nevyrábí. Každopádně byly tehdy hodně drahé, ale zase drží dlouho. IKEA mě celkem zklamala, jejich pánve se mi vždycky během pár použití zkroutily, což u indukce nechceš.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    co používáte za pánve (na smažení, palačinky pod) na indukci? Přestěhoval jsem se do kuchyně s indukcí a moje původní pánev (myslím Ikea), která na plynu jede ok, tak funguje tak, že řízek je uprostřed spálený a na krajích je nedodělaný. Přitom je to malá pánvička, tak 25cm.
    Hledat na eshopu podle značky "vhodné na indukci" nechci, protože současná pánev je taky "vhodná na indukci", ale funguje suboptimálně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pasta primavera!

    inspirací mi byl tenhle článek https://www.theguardian.com/food/2023/may/03/how-to-make-the-perfect-pasta-primavera-recipe-felicity-cloake

    Ale přidala jsem hlívu (kdybych uměla najít smrže či májovky, byly by tam ony) a artyčoky (kaufland měl nádherně čerstvé) a dělala jsem to z čestvých těstovin, takže jsem to vařila pohromadě.

    Na oliv. oleji restovat jadní cibulky, hlívu a konce chřestů, přidat mražené fava. Artyčoky nakrájet na čtvrtky, pomatlat citronem, dát v misce s vodou do mikrovlnky na 6 minut. Vývarem z artyčoků podlít zeleninu, přidat k tomu nudle a dolít vývarem či vodou osolit, uvařit nudle aldente, přidat čerstvý špenát, špičky chřestu a hrášek. Zamíchat, nechat dojít, přidat zakysanou smetanu, popepřit a přidat nasekanou spoustu petrželky, bazalky a estragonu .
    FAT
    FAT --- ---
    DOOMBRINGER: Občas dělám z listového těsta šátečky s kysaným zelím. Vyválet těsto naslabo, nakrájet na čtverečky. Zelí vyždímat, smíchat s orestovanou anglickou slaninou nakrájenou na kostičky a trochou pikantního koření. Já dával velmi jemně nasekaná habanera. Nesmělo toho být moc, jen aby to hřálo. Přehnout na trojúhelníky, spoj pojistit vidličkou. Svrchu pomašlovat vajíčkem, posypat hrubou solí a kmínem. Brali mi to ještě horké z plechu.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    DOOMBRINGER: me by zajímalo jak děláš závin. Mám totiž stejnou situaci :D
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    DOOMBRINGER: kureci stehna peceny na zeli a smetane. Nebo s kroupama ala halusky.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DOOMBRINGER: segedín, zelňačka
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Zdravím. :)
    Mám v lednici už dlouho kvašené zelí.
    A už ho chci zlikvidovat.

    Chci něco co není úplně tučné. Nechci závin. A nechci stát 3 hodiny u plotny.
    Nějaké nápady?
    Dík moc.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    VOMAJDA: náš oblíbený recept na buchty a buchtičky. Těsto je hodně vláčné a mastné, dobře se mi s ním pracuje.
    Cukr 1 lžička
    Mléko 250 ml
    Droždí 1ks
    -smíchat na kvásek
    Vejce 3ks
    Cukr 60g
    Olej 2dcl
    Hladká mouka 500g
    Sůl 0,5 lžičky
    - ušlehám žloutky s cukrem a olejem. Do mísy dám mouku a sůl, přidám vzešlý kvásek a vyšlehané žloutky s cukrem a olejem. Vše vypracuju v hladké těsto a dám kynout. Plním dle aktuální chuti, třeba makovou náplní, jablky se skořicí a rozinkami, švestkami, nebo bez náplně jako buchtičky se šodó. Pekáč už nepotřebuje vymazat. Peču tak na 180°C cca 25-30 minut do zlatova. Někdy podle nálady upečené buchty v pekáči potřu rozpuštěným máslem s rumem.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ADELHAIDA: Hm. Jdu upíct buchty.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VOMAJDA:
    500 g hl mouky
    10 dkg cukru
    5 dkg sádla/másla
    2 žloutky
    1/2 kostky droždí
    Cca 1/4 l mléka
    5 g soli
    kůra z jednoho citronu
    vanilka

    Klasicky zaděláme, necháme vykynout, jednou prorazíme, necháme vykynout znova, uděláme buchty a necháme ještě aspoň 20 minut vykynout v pekáči.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    VOMAJDA: ty jíš buchty kvůli těstu? není pak lepší loupák?
    ZCR
    ZCR --- ---
    VOMAJDA: tak to asi chceš spíš makový závin než buchty - tam si můžeš poměr těsto-náplň nastavit dle libosti až do monomakové vrstvy dělící celé geologické vrstvy těsta
    (dělával se u nás v blažené kombinaci mák+švestky+rozinky)
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Poradíte někdo nějakej osvědčenej recept na makový buchty? Zkoušel jsem dělat buchty podle Babicova receptu a nebylo to špatný, ale on razí filosofii, že buchtu jím kvůli náplni a hlavní funkcí těsta je, aby ho bylo co nejméně.
    Ale já bych naopak chtěl aby to těsto "hrálo hlavní roli". Máte někdo něco vyzkoušené a doporučíte?
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    BAAL: a tady jsem narazil na rozcestnik s cca 30 pomazankama, clk dobra inspirace...
    Recepty na zdravé a rychlé pomazánky k večeři
    https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-slane-peceni-pomazanky-recepty-na-zdrave-pomazanky-mazane-vecere-pro-zaneprazdnene-rodice-87990
    REONA
    REONA --- ---
    Moc díky, nakonec mám dvě varianty těstovin (kukuřice, hrášek, chilli olej, sýr a pesto, kapary, sušená rajčata, balkánský sýr) a slaný závin. To bude na doplňování energie během denního sportování, večer snad se snad půjdeme najíst nějak normálně...
    JAEN
    JAEN --- ---
    REONA: anebo lusteninovy ci testivinovy salaty. Treba salat z cerny cocky, cherry rajcatek, s pecenym lilkem a koriandrem.
    JAEN
    JAEN --- ---
    REONA: quiche? :)
    Pak me napada este vegetariansky sushi
    Anebo toasty zapeceny s nejakou susenou sunkou a odolnejsim syrem. Na Sicilii takhle zapejkaj ten jejich kulatej placatej chleba s olivovym olejem, rozmarynem, olivama, sunkou, susenejma rajcatama a ovcim syrem.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    REONA: ja bych udelal kuskus s cimkoli. At uz jen zelenina a treba blakan nebo klidne s uretem pecenym. To vydrzi klidne.

    Toasty a tortily urcite vydrzi, toho bych se nebal. A ono taky nebude 35 stupnu, vid :-) Ale ja jsem v tomdle dost punkovej, ja jim veci pomerne bez kontroly data spotreby. Nejak me todle moc netrapi. Ale nerekl bych, ze je to nejaky problem.

    Klidne udelej slanej strudl, jak tu ted nekdo psal. Sekana s chlebem a horcie/okurka je taky stopro v pohode. Testoviny s pestem...
    REONA
    REONA --- ---
    Já vím, že tu proběhlo něco velice podobného, ale prosím o brainstorming - jedu na víkend pryč, na místě není zajištěné jídlo. Bude možnost si něco koupit, ale ráda bych si s sebou vzala aspoň nějaký základ. Co vydrží mimo lednici třeba od pátečního rána do sobotního večera a bude se tím možné nasytit..?
    V minulosti jsem si brávala třeba chleba ve vajíčku, k tomu ovozel...Když zapeču cokoliv do toustů nebo tortil, zvýším tím trvanlivost? Např. kombinace sýru a trvanlivého salámu.
    Omlouvám se, pokud má někdo pocit, že neumím použít mozek či google, ale mám toho ještě hodně pracovně, tak budu ráda za tipy, které si pak pročtu a rovnou podle nich nakoupím. Díky!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: mně obvykle ta rýže přes noc děsně ztvrdne a není to úplně dobré
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam