• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: guláš nebo jiná hotovka, chilli con carne, lasagne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jo - ne asie.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    potřebovala bych nápady na narozeninovou večeři pro dospělého na konec června, která se dá uvařit den předem, přenést a ohřát. Respektive hlavní chod. Jako přílohu jsem vymyslela dvakrát pečené nové brambory.

    Nechce se mi dělat stejky a neprojde ryba/seafood.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MOIRAIN: Fenykl v HF zkusím! :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ETERNITY: máma z toho dělala vánoční cukroví "čerty"
    nakrájet na plátky, omočit v rumu, obalit v rozpuštěné čokoládě, poválet ve strouhaném kokosu
    ZCR: ADELHAIDA: já fenykl dělám v horkovzdušné fritéze, rozkrojím na poloviny či čtvrtiny, pomažu balzamikovou redukcí a peču cca 10 minut, podle okometrického testu
    ZCR
    ZCR --- ---
    MIST: ano, osvědčila se mi i kombinace fenykl-modrý plísňový sýr-hruška-ořechy
    MIST
    MIST --- ---
    ZCR: pomerancovo-fenyklovy salat
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Moc pěkná série těstovin na doma. Jsou tam i nudle s mákem, ale z Rumunska

    The 20 best easy pasta recipes – from pistachio pesto to great baked gnocchi | Pasta | The Guardian
    https://www.theguardian.com/food/2023/may/29/20-best-easy-pasta-recipes-pistachio-pesto-baked-gnocchi-nigella-lawson-joe-trivelli
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ADELHAIDA: Když se ti podaří vykrojit ze středu fenyklu plátky, co se nerozpadnou, tak je na přepuštěném másle, lehce osolené, řádně opeč, krásně zesládnou.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: tak tohle je nepritel. Z nejakeho duvodu tohle jist odmitam od mladi. A to nemam problem si dat v Neapoli smazenou zeleninu v testicku nebo u asiatu tempuru.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Jak prosím na karamelizovaný fenykl?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kosmatice - teď ještě nejsou ani v praze úplně olezlé mšicemi.

    Těsto:

    1 díl škrobu
    4 díly hladké mouky
    1 vejce na 200 g mouky se škrobem
    sůl,
    trocha prášku do pečiva
    Studená minerálka - tolik aby to bylo celkem husté těstíčko, o fous husstější než na palačinky.
    Kdo chce extra křupavé okraje, tak část studené minerálky nahradí buď trochou vodky a nebo studeným pivem.

    Rychle smažit ve vysoké vrstvě oleje.

    K tomu vařený brambor a tatarku nebo jogurtový dip.

    Jinak se dají dělat i na sladko a kromě bezinkových květů takhle můžete osmažit i javorové květy a polejt je javorovým sirupem. Sladké těsto znamená žádné pivo a výrazně méně soli.

    Vejce nwní podmínkou.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Říkal někdo fenykl? :-)
    Dnes byl k obědu. Karamelizovaný k hovězímu srdečnímu steaku a syrový v salátu s ředkvičkama. Úžasná zelenina.

    ZCR
    ZCR --- ---
    hm, řapíkatý mi nikdy moc k srdci nepřirostl - používám, ale ne moc, třeba jako zeleninu do vývaru ho nepoužívám vůbec (když už, tak jenom ty zelené lístečky, ty zase jo, ale samotný řapík ne)... btw jak to má panstvo s fenyklem? Ten mi sedí víc.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BRUKEV: řapíkatý celer miluju, to je stálice mojí ledničky. Používám do vývaru, nasekaný listí do dipů a do knedlíků, rád ho mám i do šakšuky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DOCKINEZ: celer bulvovy ma rada manzelka. Z vyvaru napriklad ho sni jako prvni.
    Ja naopak mam rad vuni rapikateho celeru, miluju ho napriklad na testovinach v ramci nejake omacky, ale uvitam dalsi tipy, kde se da jist.
    To, ze ho nekdo ji syrovy namaceny do ruznych dipu, me bohuzel chutove moc neoslovilo.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRUKEV: taky mam rada, ale vlastne vubec nedelam.. dobre.. asi si ji udelam :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já miluju smaženej obalovanej celer. Nakrájet na plátky (já rád silnější, cca 1 cm), chvíli povařit ve sladkokyselým láku s kořením, ať má celer trochu chuť, pak šup s tím do trojobalu a tradááá na pánev.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ad cuketa. Smazena je skvela i v trojobalu, jen jebtreba ji ochutit, nebo k ni dat nejaky fajn dip a mit vychytane, jak tvrda ma byt, jak tlusta a jak rychle osmazit. S bramborem je to bozi, musime doma udelat co nejdriv, diky za pripomenuti.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    Dekuji za vsechny tipy, mam nadeji, ze nebudu muset delat do podzimu knedliky:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam