• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: dělá to kamarádka a je to skvělá věc, dělala bych to, kdybych měla dostatek cuket. Prostě to na závěr přidat do omáček a nebo krémových polévek.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Zdravím. Máte prosím někdo už vlastní zkušenost s "cuketovou moukou"?
    Dostala jsem 2 celkem velké, hrabu se z covidu a nechce se mi s nimi moc crcat.
    Díky ;-)
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    AIJA: myslím, že jablka padají další a další. Navíc nejde právě o moje jablka, chci jen pomoct se spotřebou až budu na návštěvě
    AIJA
    AIJA --- ---
    PAKOBYLKA:
    Nž se k tomu dokopeš, tak ti ty jabka shnijou:-)
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    AIJA: já to tušila!
    Zatím ne, nejdřív zitra.. akorát ještě nevim co vyberu
    AIJA
    AIJA --- ---
    PAKOBYLKA:
    A co jsi už upekla?
    AIJA
    AIJA --- ---
    PAKOBYLKA:
    Dva hrnky!
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    AIJA: dvě mléka? :-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    PAKOBYLKA:
    Jsem ho pekla s hruškama, takže zhruba vím množství na velký plech. 2 hrnky polh mouky, půl hrnku cukru, 3/4 hrnku oleje, dva mléka, dvě vajíčka a celý prdopeč. Mám ale ráda tenké těsto, takže klidně dej mouky 2,5 až tři hrnky. Jablka nebo hrušky krájím, strouhané je to moc rozblemtané. Zkus prototyp a příště přidej nebo uber. Ovoce klidně kilo...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Rozhovor s autorkou českého Atlasu chutí Petrou Tajovský Pospěchovou - Aktuálně.cz
    https://magazin.aktualne.cz/neredukujme-ceskou-kuchyni-na-svickovou-a-gulas-apeluje-auto/r~29f5cd8c522b11eea9eeac1f6b220ee8/
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    TRISSIE: Je to spíš do přiznejme se, ale mám pokecanou :-) Kuchařku naší vesnice plnou různých papírkových receptů, ručně psaných, vytrhnutých. Perníčky od Werky, rohlíčky tuším od Silveig, recety předané v sedmé třídě :-) Otvíra se sama dvou receptech a vůbec lehce připomíná tu mamky, kterou jsem milovala.
    Že vařím častěji s mobilem v ruce je na další přiznání.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Tak víš co, já si knihy-kuchařky hýčkám a při vaření zůstávaj v knihovně.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ONDRAT: dobrá kuchařka (kniha-kuchařka, ne žena-kuchařka) se pozná podle toho, že má lehce (nebo hodně) jetou vazbu a semo-tamo na stránce nějakej ten flek bůhvíodčeho.
    jak se pozná dobrá žena-kuchařka, no, myslím, že hodnotit podle fleků od boloňské by to taky šlo, ale asi bys jí tím radost neudělal :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PAKOBYLKA: však je jablková sezóna :-)
    a ještě jsem si vzpomněla, že jsem kdysi XMARGE posílala tenhle recept: http://www.pradobroty.cz/2017/12/jablkovo-orechova-buchta.html
    je taky hrnkovej, jablka se na něj nemusí ani loupat a padne jich tam sedm :-)

    (ale pro dnešek mám upečenej druhej plech perníku, no, tak až zítra :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Četl jsem "pokecanost" od slova "kecat" a u ukecanýho slohu Zatloukalový mi to nepřišlo divný.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    ženy díky moc (akorát mám teď pocit, že to budu muset vyzkoušet všechno a nebudu dělat nic jiného než péct z jablek)
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    PAKOBYLKA: já jsem nadšená z tohoto kolace: https://www.tipito.cz/Uzasny-a-snadny-sypany-hrnkovy-kolac-s-jablky-A_178
    A jablek tam dáš celé kilo:-)
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    ZUZKAOU: tyjo, nejdřív jsem to zavrhla, nejsem milovnice pudinku, ale když to tak chválíte...
    REONA
    REONA --- ---
    ZUZKAOU: Za tohle se přimlouvám. Celé mé dětství jsme tohle dělali snad na všechny oslavy svátků a narozenin dětí, rodičů i prarodičů a mně se to prostě nikdy nepřejedlo. Nejlépe z domácích pěkně kyselých jablek. Hmm, blíží se nám doma svátek! :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    (pokecanost stránky v kuchařce odpovídá tomu, jak často peču tuhle :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam