• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIC: vyvařit minerál? Jako třeba rtuť a jiné kontaminace? Nebo sodík? Či jód? Protože když vezmu 10 g suché kombu a mrknu se na reálný obsah živit, tak nic mc jiného než ten sodík v tm není. Ještě teda špetička hořčíku, ale když sníš půl mrkve, tak do sebe doostaneš víc minerálů. A ten jód a sodík máš normálně v soli jako takové a ne, ty z řasy nejsou zdravější. Naopak - je tam větší riziko té kontaminace, třeba právě rtutí.

    A jestli teda je klíčoový aspekt proč ji používáš nějaké zdraví, tak tím spíš je potřeba ji jíst, protože primárně to je vláknina a to vláknina odlišná od jiných vláknin a tedy krmí jiné mikroby.
    MIC
    MIC --- ---
    ZUZKAOU: Díky, když ji ale nehodlám jíst a cílem je vyvařit nějaký ten minerál, můžu ji tam prostě nechat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIC: Než začneš se všema ostatníma přípravaa, tak kombu zalij horkou vodou a nech vyluhovat normálně na daši vývar, slívej až po té co budeš mít pečené jak maso, tak ostatí věci na základ. A tím pak podlij to maso. Případně pak do hotového přidej na nudličky nakrájenou kombu. Případně ji můžeš osmažit, aby křupala. Když ji budeš vařit, tak hlavně bude rozbředlá.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MIC: ja bych to tam nechal behem procesu cca na pul hodky. Ale praxi s kombu nemam, pouzivam jen susenou nori.
    MIC
    MIC --- ---
    Pěkně prosím, je dobrý nápad dát do dlouhého hovězího vývaru kus kombu?
    (na obalu píšou vyndat - česky za jiný čas než anglicky :-) , ale já bych to tam klidně nechal zplynovat, pokud to nezačne uvolňovat něco co nemá.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Patizonový prívarok.

    Na másle orestovat patizon dokud nezesklovatí, vyndat. Přidat cibuli a česnek, restovat, přidat mouku, zalít mlíkem/vývarem + pepř, nové koření a bobkový list, vařit bešamel alespoň 20 minut, dát tam ten patizon. Přidat zakysanou smetanu, okyselit citornem, slováci tam dávají kopr, já dala petrželku a kysaný citrony.

    K tomu brambor a vejce na tvrdo.

    (to samý jde s dýní, ale ten patizon s máslem jem moc dobrej.)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    DOOMBRINGER: normálně smoothie, nebo se spal a pak si to na sebe namaž
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DOOMBRINGER: Kolegyně to přinesla do práce kandovaný.
    GUMIDEK30
    GUMIDEK30 --- ---
    DOOMBRINGER: Vyhodit. Fuj :D
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Mám tu asi 2kg aloe vera.
    Někdo nějaký nápad co s tím?
    KELDA
    KELDA --- ---
    ADELHAIDA: Mi na chlebovém kurzu týpek vychválil Probio, že kupuje už jen od nich a prý i s nima spolupracuje na moukách pro chleba. No používám a jsme taky spokojen
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PAKOBYLKA: Mohla bejt chyba i v mouce. Vloni jsem pekla vánočku ob den po sobě a použila jsem úplně stejný postup i suroviny (droždí bylo Fala - se slonem), až na mouku. A rozdíl byl hrozně velkej. První vánočka nádherně vykynula, že jsem ji musela dvakrát přehníst, neb jsem počítala s tím, že vykyne později. Té druhé se vůbec nechtělo, nakonec kynula skoro šest hodin a teda stejně nic moc. Říkám si, že tenkrát kvůli "obilné" krizi semleli do mouky nějakou krmnou pšenici, nebo co.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    Tak nakonec mi přišlo, že ten chleba maličko vykynul, ale oproti dřívějším pečením málo. Nicméně do té trouby jsem ho práskla a vypadá i chutná v pohodě..

    A tu buchtu s jablkama jsem nakonec udělala ještě jiný recept, do kterého se dává velké množství jablek přímo do těsta.. a dobrý, myslím, že úspěch :-)
    (abyste neřekli, že se tu jen vyptávám a nic z toho)

    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    QUIP: ok, přidám :-)
    QUIP
    QUIP --- ---
    Nic se tomu nestane. Nevim, kolik je v tom receptu drozdi, ale asi doat malo, kdyz to ma kynout pres noc. To se pouziva treba u testa na pizzu, ale kdyz tam das drozdi o neco vic, vykyne ti to klidne za dve hodiny.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    tak ono to má kynout přes noc. Můžu dát jiné droždí a zkusit upéct zítra. ale nevím,jestli nějak nevadí, když to těsto bude takhle dlouho stát (nezačnou tam nějaké nežádoucí procesy?)
    QUIP
    QUIP --- ---
    TRISSIE: pres noc by zive drozdi vykynulo i v lednici, takze bych tam zkusil zapracovat nove drozdi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PAKOBYLKA: pridat nove drozdi?
    Nebo jeste to zkus s hrnkem vrouci vody zavrit do mikrovlnky (vypnute) - je hnusne, mozna mas doma prostě zimu.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    zdar, chtěla jsem upéct chleba (úplně nejjednodušší recept- mouka, sušené droždí, voda), ale asi jsem použila nějaké staré drožší a vůbec mi to přes noc nevykynulo. Je nějaká cesta, jak to ještě zužitkovat a nevyhodit?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FERRYH: kapusticky s kulickama jsem delala a nic moc. Skoda salsiccii na ten recept :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    RUTHLESS: Jo jen dodám, ze je vždycky vymackam :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    Salsiccia – deset nápadů, jak použít italskou klobásu
    https://www.kucharkaprodceru.cz/salsiccia-italska-klobasa/
    nejvic jedle mi prijde cislo 10(cibulka) a 8(kapusticky)
    :O)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: na yummly jsem videla recept na noky se sal. A kapustickama na panvi, vypadalo to božsky
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GEISHA: Jakkoli do těstovin na pánev. Klidně s cuketou s česnekem a olejem.

    Ale jako nejradši ji mám v červený omáčce nejakej no. Nicméně často ji delam i v takový “bezcerveny”, proste neomackovej styl.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KASUMI: Coz je takova bolonska:)))
    Nebo samotnou ke snidani na panvi
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GEISHA: Ragu ( rajcata, cibule, rap celer)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    GEISHA: Dělám jí v rajčatový omáčce k těstovinám nebo nokům.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GEISHA: Já osobně nic, ale zrovna dneska jsem ji měl na pizze. :)

    PizzaOsadni.cz - Pizza / 00. FUNGHI FINFERLI
    https://pizzaosadni.cz/cz/produkty/pizza/00-funghi-finferli/
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JAJITA: Já jsem se tím zabejvala a připadá mi to hodně nehospodárné. Cuketa je tvořena z víc jak 90% vodou, takže vysušit ji v sušičce nebo v troubě zabere docela hodně času a spotřebuje dost energie a asi přijdeš o dost vitamínů. Přitom sušit na sluníčku moc nepůjde, hrozilo by zplesnivění. Oloupat, vydlabat a nakrájet na tenké plátky je asi ten největší opruz na celý práci s cuketou. To mi přijde snazší ji jen rozkrojit, vydlabat a naplněnou zapéct. Nebo nastrouhat nahrubo na ten cukeťák. Jako jo, pokud ti denně dorůstaj nový a nový cukety a na střeše máš soláry a nevíš, co s elektřinou, tak je to asi fajn věc. Ale jestli máš dvě velký cukety, kterejm nic není, tak bych je spotřebovala nějakým tradičnějším způsobem. Ony docela vydrží, když je dobře skladuješ.
    Pardon za nyxí odpověď.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: dělá to kamarádka a je to skvělá věc, dělala bych to, kdybych měla dostatek cuket. Prostě to na závěr přidat do omáček a nebo krémových polévek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam