• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: Bazalkový olej. Rozmixovat nechat 24 stát, zahřát (ne moc, tak k 90°c max a zcedit.

    Případně bylinkové máslo, nadělat nadrobno, smíchat se změkl máslem a solí, zabalit do fólie, část nechat v lednici, zbytek zamrazit
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Mame ve skleniku spoustu bazalky.
    Nejake overene nekomplikovane pesto?
    Nejaky jiny vyzkouseny zpusob, jak to vyuzit, nez pesto?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    plus teda vylouhovaná kombu co čloověk nakrájí a orestuje s česnekem a pak zalije troškou sojovky je fakt chutnná věc. A bezodpadová
    MIC
    MIC --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji za osvětu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIC: vyvařit minerál? Jako třeba rtuť a jiné kontaminace? Nebo sodík? Či jód? Protože když vezmu 10 g suché kombu a mrknu se na reálný obsah živit, tak nic mc jiného než ten sodík v tm není. Ještě teda špetička hořčíku, ale když sníš půl mrkve, tak do sebe doostaneš víc minerálů. A ten jód a sodík máš normálně v soli jako takové a ne, ty z řasy nejsou zdravější. Naopak - je tam větší riziko té kontaminace, třeba právě rtutí.

    A jestli teda je klíčoový aspekt proč ji používáš nějaké zdraví, tak tím spíš je potřeba ji jíst, protože primárně to je vláknina a to vláknina odlišná od jiných vláknin a tedy krmí jiné mikroby.
    MIC
    MIC --- ---
    ZUZKAOU: Díky, když ji ale nehodlám jíst a cílem je vyvařit nějaký ten minerál, můžu ji tam prostě nechat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIC: Než začneš se všema ostatníma přípravaa, tak kombu zalij horkou vodou a nech vyluhovat normálně na daši vývar, slívej až po té co budeš mít pečené jak maso, tak ostatí věci na základ. A tím pak podlij to maso. Případně pak do hotového přidej na nudličky nakrájenou kombu. Případně ji můžeš osmažit, aby křupala. Když ji budeš vařit, tak hlavně bude rozbředlá.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MIC: ja bych to tam nechal behem procesu cca na pul hodky. Ale praxi s kombu nemam, pouzivam jen susenou nori.
    MIC
    MIC --- ---
    Pěkně prosím, je dobrý nápad dát do dlouhého hovězího vývaru kus kombu?
    (na obalu píšou vyndat - česky za jiný čas než anglicky :-) , ale já bych to tam klidně nechal zplynovat, pokud to nezačne uvolňovat něco co nemá.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Patizonový prívarok.

    Na másle orestovat patizon dokud nezesklovatí, vyndat. Přidat cibuli a česnek, restovat, přidat mouku, zalít mlíkem/vývarem + pepř, nové koření a bobkový list, vařit bešamel alespoň 20 minut, dát tam ten patizon. Přidat zakysanou smetanu, okyselit citornem, slováci tam dávají kopr, já dala petrželku a kysaný citrony.

    K tomu brambor a vejce na tvrdo.

    (to samý jde s dýní, ale ten patizon s máslem jem moc dobrej.)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    DOOMBRINGER: normálně smoothie, nebo se spal a pak si to na sebe namaž
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DOOMBRINGER: Kolegyně to přinesla do práce kandovaný.
    GUMIDEK30
    GUMIDEK30 --- ---
    DOOMBRINGER: Vyhodit. Fuj :D
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Mám tu asi 2kg aloe vera.
    Někdo nějaký nápad co s tím?
    KELDA
    KELDA --- ---
    ADELHAIDA: Mi na chlebovém kurzu týpek vychválil Probio, že kupuje už jen od nich a prý i s nima spolupracuje na moukách pro chleba. No používám a jsme taky spokojen
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PAKOBYLKA: Mohla bejt chyba i v mouce. Vloni jsem pekla vánočku ob den po sobě a použila jsem úplně stejný postup i suroviny (droždí bylo Fala - se slonem), až na mouku. A rozdíl byl hrozně velkej. První vánočka nádherně vykynula, že jsem ji musela dvakrát přehníst, neb jsem počítala s tím, že vykyne později. Té druhé se vůbec nechtělo, nakonec kynula skoro šest hodin a teda stejně nic moc. Říkám si, že tenkrát kvůli "obilné" krizi semleli do mouky nějakou krmnou pšenici, nebo co.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    Tak nakonec mi přišlo, že ten chleba maličko vykynul, ale oproti dřívějším pečením málo. Nicméně do té trouby jsem ho práskla a vypadá i chutná v pohodě..

    A tu buchtu s jablkama jsem nakonec udělala ještě jiný recept, do kterého se dává velké množství jablek přímo do těsta.. a dobrý, myslím, že úspěch :-)
    (abyste neřekli, že se tu jen vyptávám a nic z toho)

    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    QUIP: ok, přidám :-)
    QUIP
    QUIP --- ---
    Nic se tomu nestane. Nevim, kolik je v tom receptu drozdi, ale asi doat malo, kdyz to ma kynout pres noc. To se pouziva treba u testa na pizzu, ale kdyz tam das drozdi o neco vic, vykyne ti to klidne za dve hodiny.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    tak ono to má kynout přes noc. Můžu dát jiné droždí a zkusit upéct zítra. ale nevím,jestli nějak nevadí, když to těsto bude takhle dlouho stát (nezačnou tam nějaké nežádoucí procesy?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam