• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    VSICHNIMAME: kamarad to delal tak ze nadrcenou směs česneku a papriček zalil horkým olejem. o vikendu se to chystám vyzkoušet
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Poradíte, jak udělat ultimátně dobrý olej ochucený chilli papričkami? Mám hodně čerstvých chilli papriček, olej mohu zakoupit jakýkoliv, ale netuším, jak na to (postup a množství papriček na jednotku oleje). Hledala jsem na netu, návody se různí. Chci dobrý a pěkně vypadající olej.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: takže jsi pekla společně brambory, dýni a špek?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    povedla se mi boží dýňová polévka
    malá muškátová dýně, pár brambor (množství od oka), kus uzeného masitého špeku, kokosové mléko (jo, poněkud archivnější smetana v lednici skončila ve dřezu, takže jsem vzala, co bylo po ruce)

    dýni oloupat, nakrájet, vyndat semínka, brambory oškrábat, nakrájet třeba na půlky, kus špeku od oka, tohle byl malý špalíček, co bydlel už trochu moc dlouho v mrazáku
    upéct v troubě, teplota asi 170 °C a doba, dokud to nezačne hnědnout
    na nějaké trošce tuku osmahnout cibuli (oblíbila jsem si kachní sádlo na tyhle účely)
    pak vařit v zeleninovém vývaru, dokud se to nedá rozmixovat, přidat plechovku kokosového mléka a mixovat do hladka
    podávat s troškou zakysané smetany
    je to syté a děsně dobré
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Minulý víkend jsem byla na larpu s tematikou katarského povstání ve středověkém Languedocu a chytlo mě to tak, že jsem se z toho v rámci psychohygieny musela vyvařit. On to určitě beztak je nějaký existující recept, ale já prostě vzpomínala na herní události (spor chovatele ovcí s pěstitelem bylin, stížnost na cibuláře prodávajícího pod cenou, nóbl rodina de Mirepoix, obchodník se solí, debata o víně, místní pekař, herní mše v kostele...) a splácala to dohromady. A bylo to mnohem lepší, než jsem od "terapeutického vaření" čekala :)

    Albigenské skopové

    Opásej se zástěrou, vezmi žebra z ovce Juanity a zprudka je opeč jako katara. Přidej tymián, rozmarýn, šalvěj, česnek, cibuli za jeden stříbrný, mirepoix (směs mrkve, řapíkatého celeru a cibule), dobře osol a podlej okcitánským vínem. Dus, alespoň co bys zazpíval tucet Cuncti Simus, tucet Kyrie a tucet Sanctus. Podávej s chlebem.

    Fotky jsou focené taky pomalu středověkým telefonem.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nejlepší polívka na studený večer - miso s kukuřicí - do 5 minut hotovo, kdo nemá daší, tak použije zeleninový vývar a nebo vodu. Dobré je v tom i trošku mléka/sojového mléka.

    Miso Soup with Corn and Green Onions #misomonday
    https://www.youtube.com/watch?v=548pQDCYEUk
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: no, tak vezmi sušené gochukaru, ohřej olej, vysmaž v něm pár jarních cibulek, opraž sezam. A horký olej nalij na sezam a vločky.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: ty uz prave zena vyhodila. Chybama se clovek uci :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: No tak v tom oleji ty čerstvé vysmaž...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: ja ten olej prave podelal, jak jsem psal uz vedle ve kvaseni, kdyz jsem ho udelal z cerstvych chilli. Chut je super, ale rad bych docili ty krupavosti. Brzy budu sklizet, tak dalsi olej uz udelam ze susenych. Kazdopadne diky za tip. Orechy jsou super napad a cibulku muzu dat i tu prazenou z pytliku vid?

    Diky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: primárně to dělají ty chilli vločky, plus tam patří ten opražený sezam. Dej tam aji cibulku, zázvor a česnek které nejdřív vysmažíš v tom oleji.

    Můžeš do toho přidat libovolné jiné opražené ořechy a semínka, ale jako no - ten základ stačí.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Co byste pls pridali suseneho do chilli oleje, aby byl crunchy? Napada me zatim akorat sezam.

    Diky!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    DOCKINEZ: https://www.facebook.com/reel/3642174422720573 netestovala jsem, jen jsem o to zakopla (jo a vím, že je pozdě)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Rychlá rybí polívka, když je ten pátek:



    A protože jsem byl dopoledne na houbách a úlovek byl dnes nemalý, tak stripsy z hříbků:

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    (Koukám na video a tam ty okurky dokonce restujou. Tak s tím jsem se fakt nedělal.)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KID_MCHUTT: volně jsem se inspiroval tady:

    Okurková omáčka — Kluci v akci — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1158-okurkova-omacka/
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    DOCKINEZ: recept na tu omáčku, bitte :)
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    DOCKINEZ: 100 lidí, 100 chutí
    houska mi u knedlíku vůbec nechybí, já mam rád právě nadýchanej knedlik jak máš ty, nebo to samé u bramborového - a tim slizkým myslím, když je to na hraně a trošku se to rozvařuje atp.

    poslední koment k tomu dochucování - moc to neumím, nějak nemám jako kuřák moc chuť a čuch na tyhle věci - s octem si zablbnu tak u tlačenky nebo čočky. dneska sem ale nedochutil úplně dobře okurkový salát - už sem to nechtěl pak hrotit a přestřelit (to se mi občas povede)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CHORCHE: Jako plnivo byly tyhle kupovaný knedlíky dobrý, ale ta zcela chybějící textura housek mě vizuálně moc nebaví.

    Ad dochucování/přechucování – normálně by na takovou dobrou omáčku stačila trocha cukru a trocha octa. Máš dobrý suroviny, poměr sladkokyselosti by byl OK, bylo by to dobrý. Ale zkus někdy zachovat ten samej poměr sladkosti a kyselosti, ale narvat tam toho cukru a octa 2x, 3x nebo 4x víc. A pozoruj, co to udělá. Skvěle se tyhle experimenty dělaj třeba na dušeným zelí ke kachně, není potřeba kvůli tomu dělat omáčku.

    Ale jasně, zas všeho moc škodí. Ale zatím se mi to nepovedlo natolik přesr*t, aby to nebylo dobrý. Ale já mám rád výrazný chutě, s nějakou "jemností" se mi nikdo moc nezavděčí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam