• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: a zabudla som na kopor, to je moj favorit: od salatov az po jedla so smotanou (privarky, omacky, polievky). na zimu ho mrazim a nakladam do octa.
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: tu zeleninovu pastu som na cz strankach nenasla, tu je: https://mutti-parma.com/us/products/verdurine/ - vyborna vec do zakladov.
    XAJA
    XAJA --- ---
    KASUMI: no, v poslednej dobe som prisla na chut salvii. pretiahnuta maslom ideal k cestovinam.

    asi viac, nez je obvykle, pouzivam fenyklove semienka.

    okrem udenej papriky udena sol a do strukovin nepohrdnem ani tekutym dymom.

    do slaneho pecenia (chlieb&co) pouzivam brotklee (zigeinerkraut) oblubena v juhotyrolskych plackovych chleboch http://brotklee.it/

    a teda uz spominany [ZUZKAOU @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?] rajcinovy koncentrat. ale ziadnu podravku, oblubujem rajcinove veci od mutti. ci cistu rajcinovu pastu, alebo aj s dalsou zeleninou, napr. mrkvou https://mutti-parma.com/cz/product-category/tomato-paste/
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Vyhrála polívka:)

    CMLKA
    CMLKA --- ---
    DOCKINEZ: Taky jedeme a knedlickovej sós...jinak ho prodávaj kluci v Neverenough na JZP

    Já, ač v chilli moc nejedu, tak ten si dávám taky do všeho..
    ZCR
    ZCR --- ---
    PRAASHEK: kdyby to nepustilo, blanšírovat v savu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    87HIGHFLYER: nemam vyzkoušeno, ale vsechno je lepsi s parmazanem :-)
    Oven Roasted Garlic Parmesan Purple Cauliflower - BEYOND THE NOMS
    https://beyondthenoms.com/oven-roasted-garlic-parmesan-purple-cauliflower/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a ve smaženým taky budou po rozříznutí baarvy vidět.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: na páře, polít máslem a posypat opraženou strouhanku s petrželkou a parmezánem. Zapéct v bešamelu. Polívka, kde rozmixuješ jen bílé a barevné růžičky tam dáš pečené.

    Kvašení sežere zelenou na takovou tu hnusně nahnědlou, žlutá zůstane žlutá, fialová zbyte trošku narůžoví, takže by to chtělo kvasti/nakládat zvlášt.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KASUMI: chipotle, Mae krua ustricova omacka
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    87HIGHFLYER: Fermentovanej.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: Tos mi připomněla, že mi došel olej od mr. Bauese... musím objednat.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    87HIGHFLYER: hlavně ho předtím pořádně opláchni ať omyješ tu barvu!
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    87HIGHFLYER: imo naloženej :) jinak salát s balkánem a další zeleninou? nebo zapečenej se sýrem a další zeleninou?
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    87HIGHFLYER: odpadkový koš?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Koupil jsem si barevnej květák. Nějakej nápad kde by to dobře vyniklo? Bez masa prosím:)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRAASHEK: pane, vy ve svém živtě potřebujete chilli olej.

    Stačí úplně obyčejnej, do sklenice dáš pá lžic podrceného chilli. Na pánvičku naliejš stejný bjem jako má ta sklenice oleje, klidně řepkového, do něj cibuli a česnek a budeš to pomalu zahřívat, až budou zlaté a křupavé. PAk to celé naliješ na to chilli, zavřeš a necháš den stát.

    Pak kapeš či liješ všude. Včetně zmrziny. Jestli to chceš hodně aromaticky bohaté, tak

    Nuselská kuchta uvádí ...: SEČUÁNSKÝ CHILLI OLEJ A ČESNEKOVÁ CHILLI PASTA CHIU CHOW... A VZHŮRU DO ČÍNY, ŘEKL BY KRTEČEK
    http://nuselskakuchta.blogspot.com/2016/10/secuansky-chilli-olej-cesnekova-chilli.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI:

    cibule, česnek, zázvr, jarní cibulka, petrželka - ale používám je minimálně na lžíce, takže spíš suroviny.

    jinak

    - světlou misopastu
    - kvašené citrony (2% , jsou jemnější než orientální s hodně soli, kamkoliv kde bych dala citron a sůl)
    - alespské papričky místo pálivé papriky - mají tam i trošku uzenou chuť a jsou hezky voňavé. https://www.chezamis.cz/bostan-pul-biber-100g
    - velmi často do něčeho kde je vývar či se něco dusí dávám bobkový list a nové koření
    - do restvaného základu rajčatovou či paprikovu pastu - takvé ty tuby
    - sečuánský chilli olej a budu na vánoce vyrábět chilli med a tipuju že si budu muset nechat sklenici.

    a zcela bez ostychu používám i glutamát sodný.

    Pátá chuť umami — oslava glutamátu | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/pata-chut-umami-oslava-glutamatu
    S2FI
    S2FI --- ---
    Do asijských jídel sečuánský chilli olej - moje závislost.. Nedělám, ale kupuju Baues
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    nic výjimečného, jako ostatní - uzená paprika na kila, tymián, asa foetida
    z ostatních dochucovadel litry rybí omáčky, Tamari a poslední dobou i dost ústřicové om.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam