• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZCR
    ZCR --- ---
    DOCKINEZ: nenamáčím ledvinky do mléka ani do vody (čerstvé od řezníka to nepotřebují, stačí nakrájené párkrát vyprat/vymačkat)

    (žampiony taky neloupu)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    CERMI_FOX: Jako to má někdo DVĚ lednice, jednu na zeleninu a jednu na maso? :-D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CERMI_FOX: do paprik syrovou ryzi, jo? jakoze fakt jo?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DAVE_PAGE: na guláš jasně, tam té cibule je opravdu hodně :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    CERMI_FOX: myslim obecne...ale cibuli na gulas urcite delam 3/4 hodiny, mozna i dele. Na svickovou postupne korenovku a pak cibuli. Pomalu a nez to zkaramelizuje tak jsem na 3/4 hodiny taky.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DOCKINEZ: rýži neproplachuju, žampiony neloupu ( o tom teda slyším poprvý :) ), chřest neloupu (bydlím kousek od českého chřestu, tak kupuju fakt čerstvý), do plněných paprik dávám neuvařenou rýži, maso skladuju ve stejné lednici jako zeleninu, nedávám perník ani cukr do rajský, místo pošírovaných vajec používám vejce na hniličku (třeba do kulajdy) ..... a mnoho dalších věcí. Jsem rebel :(


    DAVE_PAGE: co myslíš základem? Na vývar je hodina málo, na orestování cibule zase moc.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DOCKINEZ: ani nevim, ze se maji zampiony loupat. Nedelam to.
    Nevytahuju z cesneku klicek.
    Vic veci me nenapada, jsem zvedavy, cemu se priucim z dalsich odpovedi 😁

    DAVE_PAGE: basmati proplachuju, plus teda i klidne na 30 minut namacim, rozdil poznam.
    Neojebat zaklad, je zaklad. Znam lidi, co treba u gulase neresi, ze papriku je treba zarestovat na tuku, navali ji klidne az na podlite maso.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DOCKINEZ: jo, neproplachuju rejzi. Lepe receno ji jen oplachnu rychle vodou, kdyby to bylo posplichane nejakym sajrajtem proti skudcum. Driv jsem to proplachoval, dokud netekla cira voda. Ale ted ne a na vysledku nevidim rozdil.

    Stejk delam naopak - nejprve pri nizke teplote na pozadovanou vnitrni teplotu (jak v sous vide, tak vyzkouseno i v troube) a nakonec osmahnu na grilu/panvi do hnede barvy.

    Zacal jsem klasicke omacky delat tak, ze pripravim fakt poctivej zaklad - klidne hodinu beham kolem hrnce. Pak se to dusi samo a vetsinou je to tak dobre, ze neni potreba zadne dalsi dochuceni. Vetsina lidi ten zaklad odflakne a pak beha s korenim kolem hrnce a premysli jak to dochutit. Prijde mi, ze to maji naucene i starsi profi kuchari.

    Pridavam do vyvaru na zacatek trosku octa. Vyvar ma silnejsi telo, prakticky kazdej vicemene zeliruje.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KEMENTARI: Taky emulguju majonézu že syrových. Žampiony neloupu. Nepředpékám materiál na vývar, někdy to do CrockPotu prdnu zmrzlý.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DOCKINEZ: Davam si syr na pastu s tunakem.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DOCKINEZ: Jim syrovy vejce.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když už jsme u těch obecných dotazů, taky bych jeden měl:

    Je něco, co se obecně dělá nebo dělat má, ale vy to neděláte?

    Myslím to tak, že někdo třeba neproplachuje rejži a jen přidá vodu a dá to vařit, jinej neloupe žampiony, já zas zásadně neloupu řapíkatý celer a nevyndávám z něj ty tuhý vlákna.

    Co vy? Jaká je vaše libůstka nebo specialita? :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: a zabudla som na kopor, to je moj favorit: od salatov az po jedla so smotanou (privarky, omacky, polievky). na zimu ho mrazim a nakladam do octa.
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: tu zeleninovu pastu som na cz strankach nenasla, tu je: https://mutti-parma.com/us/products/verdurine/ - vyborna vec do zakladov.
    XAJA
    XAJA --- ---
    KASUMI: no, v poslednej dobe som prisla na chut salvii. pretiahnuta maslom ideal k cestovinam.

    asi viac, nez je obvykle, pouzivam fenyklove semienka.

    okrem udenej papriky udena sol a do strukovin nepohrdnem ani tekutym dymom.

    do slaneho pecenia (chlieb&co) pouzivam brotklee (zigeinerkraut) oblubena v juhotyrolskych plackovych chleboch http://brotklee.it/

    a teda uz spominany [ZUZKAOU @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?] rajcinovy koncentrat. ale ziadnu podravku, oblubujem rajcinove veci od mutti. ci cistu rajcinovu pastu, alebo aj s dalsou zeleninou, napr. mrkvou https://mutti-parma.com/cz/product-category/tomato-paste/
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Vyhrála polívka:)

    CMLKA
    CMLKA --- ---
    DOCKINEZ: Taky jedeme a knedlickovej sós...jinak ho prodávaj kluci v Neverenough na JZP

    Já, ač v chilli moc nejedu, tak ten si dávám taky do všeho..
    ZCR
    ZCR --- ---
    PRAASHEK: kdyby to nepustilo, blanšírovat v savu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    87HIGHFLYER: nemam vyzkoušeno, ale vsechno je lepsi s parmazanem :-)
    Oven Roasted Garlic Parmesan Purple Cauliflower - BEYOND THE NOMS
    https://beyondthenoms.com/oven-roasted-garlic-parmesan-purple-cauliflower/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a ve smaženým taky budou po rozříznutí baarvy vidět.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam