• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DOCKINEZ: ted jsem si jeste vzpomnel, ze kdyz chci protknout maso spekem, tak ho nedavam do mrazaku. Nevim co delam blbe, ale jde mi to i za bezne lednicove teploty toho speku :)
    UNSEEN
    UNSEEN --- ---
    DOCKINEZ: žampiony většinou neloupu - pokud nejsou otevřený a extra zaprasený, vyřeší to voda. řapíkatej celer neloupu nikdy. jím syrový těsta - popravdě zastávám názor, že většina cukroví se vložením do trouby zkazí...

    TRISSIE: on i ta finanční hodnota je, myslím, docela znát, krom nutriční. když občas vidím, co by de sebe byli ti tři schopní nasypat v pečivu, sýrech a patifu "paštikách", ještě rád se postavím k plotně :o))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DOCKINEZ: nenechávám maso dojít pokojové teploty.
    jako kdybych vařila pro nějakou vzácnou návštěvu, možná bych si dala záležet i na tomhle, ale těch 365 večeří a zhruba 150 obědů ročně (víkendy, prázdniny, nemoci dětí) stejně zmizí tak rychle (nebo nad nima někdo ohrne nos se slovy "fuj, to vypadá divně"), že nemá smysl vydávat energii na takové složité plánování :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    DOCKINEZ: nenamáčím ledvinky do mléka ani do vody (čerstvé od řezníka to nepotřebují, stačí nakrájené párkrát vyprat/vymačkat)

    (žampiony taky neloupu)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DOCKINEZ: rýži neproplachuju, žampiony neloupu ( o tom teda slyším poprvý :) ), chřest neloupu (bydlím kousek od českého chřestu, tak kupuju fakt čerstvý), do plněných paprik dávám neuvařenou rýži, maso skladuju ve stejné lednici jako zeleninu, nedávám perník ani cukr do rajský, místo pošírovaných vajec používám vejce na hniličku (třeba do kulajdy) ..... a mnoho dalších věcí. Jsem rebel :(


    DAVE_PAGE: co myslíš základem? Na vývar je hodina málo, na orestování cibule zase moc.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DOCKINEZ: ani nevim, ze se maji zampiony loupat. Nedelam to.
    Nevytahuju z cesneku klicek.
    Vic veci me nenapada, jsem zvedavy, cemu se priucim z dalsich odpovedi 😁

    DAVE_PAGE: basmati proplachuju, plus teda i klidne na 30 minut namacim, rozdil poznam.
    Neojebat zaklad, je zaklad. Znam lidi, co treba u gulase neresi, ze papriku je treba zarestovat na tuku, navali ji klidne az na podlite maso.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DOCKINEZ: jo, neproplachuju rejzi. Lepe receno ji jen oplachnu rychle vodou, kdyby to bylo posplichane nejakym sajrajtem proti skudcum. Driv jsem to proplachoval, dokud netekla cira voda. Ale ted ne a na vysledku nevidim rozdil.

    Stejk delam naopak - nejprve pri nizke teplote na pozadovanou vnitrni teplotu (jak v sous vide, tak vyzkouseno i v troube) a nakonec osmahnu na grilu/panvi do hnede barvy.

    Zacal jsem klasicke omacky delat tak, ze pripravim fakt poctivej zaklad - klidne hodinu beham kolem hrnce. Pak se to dusi samo a vetsinou je to tak dobre, ze neni potreba zadne dalsi dochuceni. Vetsina lidi ten zaklad odflakne a pak beha s korenim kolem hrnce a premysli jak to dochutit. Prijde mi, ze to maji naucene i starsi profi kuchari.

    Pridavam do vyvaru na zacatek trosku octa. Vyvar ma silnejsi telo, prakticky kazdej vicemene zeliruje.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DOCKINEZ: Davam si syr na pastu s tunakem.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DOCKINEZ: Jim syrovy vejce.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když už jsme u těch obecných dotazů, taky bych jeden měl:

    Je něco, co se obecně dělá nebo dělat má, ale vy to neděláte?

    Myslím to tak, že někdo třeba neproplachuje rejži a jen přidá vodu a dá to vařit, jinej neloupe žampiony, já zas zásadně neloupu řapíkatý celer a nevyndávám z něj ty tuhý vlákna.

    Co vy? Jaká je vaše libůstka nebo specialita? :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: a zabudla som na kopor, to je moj favorit: od salatov az po jedla so smotanou (privarky, omacky, polievky). na zimu ho mrazim a nakladam do octa.
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: tu zeleninovu pastu som na cz strankach nenasla, tu je: https://mutti-parma.com/us/products/verdurine/ - vyborna vec do zakladov.
    XAJA
    XAJA --- ---
    KASUMI: no, v poslednej dobe som prisla na chut salvii. pretiahnuta maslom ideal k cestovinam.

    asi viac, nez je obvykle, pouzivam fenyklove semienka.

    okrem udenej papriky udena sol a do strukovin nepohrdnem ani tekutym dymom.

    do slaneho pecenia (chlieb&co) pouzivam brotklee (zigeinerkraut) oblubena v juhotyrolskych plackovych chleboch http://brotklee.it/

    a teda uz spominany [ZUZKAOU @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?] rajcinovy koncentrat. ale ziadnu podravku, oblubujem rajcinove veci od mutti. ci cistu rajcinovu pastu, alebo aj s dalsou zeleninou, napr. mrkvou https://mutti-parma.com/cz/product-category/tomato-paste/
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Vyhrála polívka:)

    CMLKA
    CMLKA --- ---
    DOCKINEZ: Taky jedeme a knedlickovej sós...jinak ho prodávaj kluci v Neverenough na JZP

    Já, ač v chilli moc nejedu, tak ten si dávám taky do všeho..
    ZCR
    ZCR --- ---
    PRAASHEK: kdyby to nepustilo, blanšírovat v savu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    87HIGHFLYER: nemam vyzkoušeno, ale vsechno je lepsi s parmazanem :-)
    Oven Roasted Garlic Parmesan Purple Cauliflower - BEYOND THE NOMS
    https://beyondthenoms.com/oven-roasted-garlic-parmesan-purple-cauliflower/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a ve smaženým taky budou po rozříznutí baarvy vidět.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: na páře, polít máslem a posypat opraženou strouhanku s petrželkou a parmezánem. Zapéct v bešamelu. Polívka, kde rozmixuješ jen bílé a barevné růžičky tam dáš pečené.

    Kvašení sežere zelenou na takovou tu hnusně nahnědlou, žlutá zůstane žlutá, fialová zbyte trošku narůžoví, takže by to chtělo kvasti/nakládat zvlášt.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KASUMI: chipotle, Mae krua ustricova omacka
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    87HIGHFLYER: Fermentovanej.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: Tos mi připomněla, že mi došel olej od mr. Bauese... musím objednat.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    87HIGHFLYER: hlavně ho předtím pořádně opláchni ať omyješ tu barvu!
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    87HIGHFLYER: imo naloženej :) jinak salát s balkánem a další zeleninou? nebo zapečenej se sýrem a další zeleninou?
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    87HIGHFLYER: odpadkový koš?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Koupil jsem si barevnej květák. Nějakej nápad kde by to dobře vyniklo? Bez masa prosím:)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRAASHEK: pane, vy ve svém živtě potřebujete chilli olej.

    Stačí úplně obyčejnej, do sklenice dáš pá lžic podrceného chilli. Na pánvičku naliejš stejný bjem jako má ta sklenice oleje, klidně řepkového, do něj cibuli a česnek a budeš to pomalu zahřívat, až budou zlaté a křupavé. PAk to celé naliješ na to chilli, zavřeš a necháš den stát.

    Pak kapeš či liješ všude. Včetně zmrziny. Jestli to chceš hodně aromaticky bohaté, tak

    Nuselská kuchta uvádí ...: SEČUÁNSKÝ CHILLI OLEJ A ČESNEKOVÁ CHILLI PASTA CHIU CHOW... A VZHŮRU DO ČÍNY, ŘEKL BY KRTEČEK
    http://nuselskakuchta.blogspot.com/2016/10/secuansky-chilli-olej-cesnekova-chilli.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI:

    cibule, česnek, zázvr, jarní cibulka, petrželka - ale používám je minimálně na lžíce, takže spíš suroviny.

    jinak

    - světlou misopastu
    - kvašené citrony (2% , jsou jemnější než orientální s hodně soli, kamkoliv kde bych dala citron a sůl)
    - alespské papričky místo pálivé papriky - mají tam i trošku uzenou chuť a jsou hezky voňavé. https://www.chezamis.cz/bostan-pul-biber-100g
    - velmi často do něčeho kde je vývar či se něco dusí dávám bobkový list a nové koření
    - do restvaného základu rajčatovou či paprikovu pastu - takvé ty tuby
    - sečuánský chilli olej a budu na vánoce vyrábět chilli med a tipuju že si budu muset nechat sklenici.

    a zcela bez ostychu používám i glutamát sodný.

    Pátá chuť umami — oslava glutamátu | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/pata-chut-umami-oslava-glutamatu
    S2FI
    S2FI --- ---
    Do asijských jídel sečuánský chilli olej - moje závislost.. Nedělám, ale kupuju Baues
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam