• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DOCKINEZ: ani nevim, ze se maji zampiony loupat. Nedelam to.
    Nevytahuju z cesneku klicek.
    Vic veci me nenapada, jsem zvedavy, cemu se priucim z dalsich odpovedi 😁

    DAVE_PAGE: basmati proplachuju, plus teda i klidne na 30 minut namacim, rozdil poznam.
    Neojebat zaklad, je zaklad. Znam lidi, co treba u gulase neresi, ze papriku je treba zarestovat na tuku, navali ji klidne az na podlite maso.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DOCKINEZ: jo, neproplachuju rejzi. Lepe receno ji jen oplachnu rychle vodou, kdyby to bylo posplichane nejakym sajrajtem proti skudcum. Driv jsem to proplachoval, dokud netekla cira voda. Ale ted ne a na vysledku nevidim rozdil.

    Stejk delam naopak - nejprve pri nizke teplote na pozadovanou vnitrni teplotu (jak v sous vide, tak vyzkouseno i v troube) a nakonec osmahnu na grilu/panvi do hnede barvy.

    Zacal jsem klasicke omacky delat tak, ze pripravim fakt poctivej zaklad - klidne hodinu beham kolem hrnce. Pak se to dusi samo a vetsinou je to tak dobre, ze neni potreba zadne dalsi dochuceni. Vetsina lidi ten zaklad odflakne a pak beha s korenim kolem hrnce a premysli jak to dochutit. Prijde mi, ze to maji naucene i starsi profi kuchari.

    Pridavam do vyvaru na zacatek trosku octa. Vyvar ma silnejsi telo, prakticky kazdej vicemene zeliruje.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KEMENTARI: Taky emulguju majonézu že syrových. Žampiony neloupu. Nepředpékám materiál na vývar, někdy to do CrockPotu prdnu zmrzlý.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DOCKINEZ: Davam si syr na pastu s tunakem.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DOCKINEZ: Jim syrovy vejce.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když už jsme u těch obecných dotazů, taky bych jeden měl:

    Je něco, co se obecně dělá nebo dělat má, ale vy to neděláte?

    Myslím to tak, že někdo třeba neproplachuje rejži a jen přidá vodu a dá to vařit, jinej neloupe žampiony, já zas zásadně neloupu řapíkatý celer a nevyndávám z něj ty tuhý vlákna.

    Co vy? Jaká je vaše libůstka nebo specialita? :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: a zabudla som na kopor, to je moj favorit: od salatov az po jedla so smotanou (privarky, omacky, polievky). na zimu ho mrazim a nakladam do octa.
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: tu zeleninovu pastu som na cz strankach nenasla, tu je: https://mutti-parma.com/us/products/verdurine/ - vyborna vec do zakladov.
    XAJA
    XAJA --- ---
    KASUMI: no, v poslednej dobe som prisla na chut salvii. pretiahnuta maslom ideal k cestovinam.

    asi viac, nez je obvykle, pouzivam fenyklove semienka.

    okrem udenej papriky udena sol a do strukovin nepohrdnem ani tekutym dymom.

    do slaneho pecenia (chlieb&co) pouzivam brotklee (zigeinerkraut) oblubena v juhotyrolskych plackovych chleboch http://brotklee.it/

    a teda uz spominany [ZUZKAOU @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?] rajcinovy koncentrat. ale ziadnu podravku, oblubujem rajcinove veci od mutti. ci cistu rajcinovu pastu, alebo aj s dalsou zeleninou, napr. mrkvou https://mutti-parma.com/cz/product-category/tomato-paste/
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Vyhrála polívka:)

    CMLKA
    CMLKA --- ---
    DOCKINEZ: Taky jedeme a knedlickovej sós...jinak ho prodávaj kluci v Neverenough na JZP

    Já, ač v chilli moc nejedu, tak ten si dávám taky do všeho..
    ZCR
    ZCR --- ---
    PRAASHEK: kdyby to nepustilo, blanšírovat v savu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    87HIGHFLYER: nemam vyzkoušeno, ale vsechno je lepsi s parmazanem :-)
    Oven Roasted Garlic Parmesan Purple Cauliflower - BEYOND THE NOMS
    https://beyondthenoms.com/oven-roasted-garlic-parmesan-purple-cauliflower/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a ve smaženým taky budou po rozříznutí baarvy vidět.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: na páře, polít máslem a posypat opraženou strouhanku s petrželkou a parmezánem. Zapéct v bešamelu. Polívka, kde rozmixuješ jen bílé a barevné růžičky tam dáš pečené.

    Kvašení sežere zelenou na takovou tu hnusně nahnědlou, žlutá zůstane žlutá, fialová zbyte trošku narůžoví, takže by to chtělo kvasti/nakládat zvlášt.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KASUMI: chipotle, Mae krua ustricova omacka
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    87HIGHFLYER: Fermentovanej.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: Tos mi připomněla, že mi došel olej od mr. Bauese... musím objednat.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    87HIGHFLYER: hlavně ho předtím pořádně opláchni ať omyješ tu barvu!
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    87HIGHFLYER: imo naloženej :) jinak salát s balkánem a další zeleninou? nebo zapečenej se sýrem a další zeleninou?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam