• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    TRISSIE: ja kucharky mam, ale spis z doby pred varenin z internetu a uz je moc nepouzivam. Zrovna ta Kucharka pro dceru je cela na netu.
    Hodne jsem driv varila podle Dity P. a tuhle jsem v nich i zalistovala a rikala si, ze to musim zase obnovit jako inspiraci, ale ona ma dost tezka jidla. Ale pouzivam dost asijskou kucharku od Kamu, protoze tam je prurez vsim moznym a ja ty jidla ani neznam, takze to me inspiruje hodne.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Kucharky take mam. Ctu si je, jako ostatni knizky a beru z nich inspiraci (todle a todle se hodi k sobe, todle sem dohromady nikdy nevidel). Ale nevarim podle nich, bud freestyle podle intuice, nebo konkretni jidlo, ktere si najdu na internetu. Ale obecne varim pouze jednoduchy jidla do 30 minut celkovy effort.

    > googlení na dotaz typu "pasta chicken broccoli"

    Hahaha. Jeste bych pridal "when does broccoli go bad" a "is it safe to eat ..." pred samotnym receptem.

    A pak se teda z kucharek ucim techniky, ktere neznam (moje hobby je peceni chleba a pizza).

    A co se osvedci si zapisu do poznamek na ipadu (a ruzna testa analogove do poznamkovyho bloku). Dohromady asi 15 receptu a 10 z nich sou ruzna chlebova testa a pizzy :D
    FIFI
    FIFI --- ---
    FIFI: Recept na kecup podle pani Dvorakove na rok 1992 je psan tatovou rukou, ktera Dvorakova dodala recept nevim, asi nektera tatova kolegyne:)

    FIFI
    FIFI --- ---
    TRISSIE: to je tak krasna anketni otazka! 👏

    Kucharky doma proste mame, nektere jsme vyhodili, jine stale lezi v kuchyni ve skrince.

    Ale nafotila jsem starou pouzivanou kucharku po me mamince. Mam ji schovanou.
    Kdyz se moje mama ve 20 letech privdala do Cech, koupila si slovenskou kucharku, aby tem receptum rozumela. Tady je tiraz. Mama se do pristehovala v roce 64 a kucharka musela tehdy zrovna vyjit. Mela ji cely zivot a další desitky recepty si proste psala na papir/dostala na papiru od někoho z prace/vystrihla z casaku a do tehle kuchařky si to zalozila.
    Dalsi stranky si zalozila mymi udesnymi vytvory :))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    A ja apetity apod veci roky vyhodila. Nikdy jsem to uz neotevrela.
    CUSTOM1
    CUSTOM1 --- ---
    TRISSIE: Nevím, budu se muset podívat... :)))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CUSTOM1: já mám tu kuchařku pro dceru :-)
    Muže v zástěře jsem kdysi měla půjčeného z knihovny, to v téhle kuchařce je historka s tím, jak tak dlouho porovnával barvu jíšky se snubním prstenem, až mu do té jíšky spadnul, že jo? :-)
    CUSTOM1
    CUSTOM1 --- ---
    TRISSIE: A Muž v zástěře je jako kde?!

    Aha, ty jsi žena... :)))
    LIA09
    LIA09 --- ---
    TRISSIE: To přesně dělám, začala jsem odebírat Apetit prakticky hned, jak začal vycházet (pak jsem teda úplně první ročníky prodala přes Aukro nějaké slečně, která si je pořídila místo kuchařek do první samostatné domácnosti) a nějaký jsem vytratila mezi městy při stěhování, ale pořád mám tak deset ročníků a vždycky si vytáhnu k ruce aktuální měsíce... ráda bych je zredukovala, ale dělá mi radost je prohlížet a představovat si, co by mohlo být. Ani vařit nutně nemusím.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Casopisu je vic, asi bude na case je probrat.... aby bylo vic mista na knizni kucharky :-)
    Ale jak mam casopisy chronologicky, tak obcas vytahnu treba ctyri unorova cisla a hledam sezonni inspiraci.

    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    TRISSIE: děkuji ti za vysvětlení... Já ty kuchařky nikdy nechápala(proč jich má někdo tolik), a ted vím, že jsou lidé, kteří si v nich listují a mají to jako zábavu.. To by mne fakt nenapadlo... Já jsem spíš ten typ, který vidí recept(kolikrát vytrhnu v časopisu nebo udělám záložku na netu), vyzkouší a když se osvědčí, tak si ho zapíše do své kuchařky s vlastní poznámkou co je dobré, vyzkoušené, popřípadě dobré když máš přidat..(klidně dopisuji v průběhu let)
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    TRISSIE: Mám dvě, protože nostalgie. Jedna z nich je Kuchařka naší vesnice. Tatínek nám dělal (palačinky) letní svítky a znal i číslo stránky, kde je najde.
    Do druhé jsem nastrkala všechny recepty, ručně načmárané na kouscích papíru, vytrhané z časopisu. Semtam lehce ušpiněné.

    A potom ty hezké, když mne popadne mánie nějakou kuchyní. Z fotek je to trochu jako bych ochutnala.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: Mám 3 řady kuchařek v knihovně. Na každém světu knih jdu a koupím si minimálně jednu kuchařku. Naprosto cíleně. Obvykle si tam kupuju nějaké zahraniční nebo něčím zajímavé, jen proto, abych je měla. Protože se mi líbí. Protože se tím občas zalistuju a podívám se na obrázky. Naprosto nesnáším kuchařky bez obrázků. Kdysi jsem mívala období, kdy jsem večeřela tak, že jsem si prohlížela obrázky v kuchařce a představovala jsem si, jak ty věci chutnají. Občas, když potřebuji uvařit něco specifického, co jsem nikdy nevařila, tak mám obvykle kam šáhnout a podívat se. Já si to klidně i pro googlím, ale stejně se také podívám do té tištěné kuchařky. Je to prostě radost mít doma. Ale to je taky daný tím, že já jsem knihomol a obecně mám strašnou spoustu knih a nejradši bych měla všechny knihy, co by se mi vešly domů a vlastně i víc🤷‍♀️😂
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GALE: já mám:
    - jednoho strávníka, co nejí viditelnou cibuli (moje matka z toho vyrostla snad až v patnácti, naděje ještě je),
    - jednoho, co nerad většinu masa (ne vegetarián, ale je to hit or miss per recept, ani ne per druh masa),
    - jednoho, co nerad sladký hlavní jídla,
    - jednoho ultrakonzervativního, co odmítá něco zkoušet
    - průnik strávníků, co nejí tepelně upravenou zeleninu
    - průnik strávníků, co nejí pikantní věci.

    genetika je silná, já jsem ochutnávačka, muž je konzervativec, tři děti jsou konzervy po něm a ta nejmenší to odkoukala od těch starších. Snažím se vařit tak nějak průnikem "pro většinu" nebo aspoň tak, aby šly závadné věci odebrat na talíři.
    A když náhodou někdy najdu něco, co jedí všichni, tak si ten pocit tepla u srdce schovávám na dlouhé zimní večery (kdy budou pyčovat "tys tam dala cibuli!" a "vážně musím k té rajské i kousek libového hovězího?")
    GALE
    GALE --- ---
    TRISSIE: S kuchařkami to mám úplně stejně jako ty. Kuchařky jsou knihy a jejich nákup je úplně jiný koníček než vaření podle nich. Vybíraví strávníci inklůdid (a každý jinak).
    Otevírám je jako zdroj informací, tedy odborný text. Jednou jsem z několika kuchařek rekonstruovala jídlo, co se vařilo u muže doma v dobách jeho dětství.
    A pak když hledám průnik požadavků či omezení strávníků. Hint: Pro pacienty po zubním zákroku je skvělá kuchařka pro batolata.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FRAKIRA: staré nevyhazuj, tam jsou daleko lepší recepty než v těch nových :-)
    (časopisy samozřejmě sbírám taky)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TRISSIE: vypada to hezky na policce samozrejme!
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    TRISSIE: Já teda spíš než kuchařky časopisy, ale taky - prostě prohlížím a říkám si, jak to musí být skvělé (a jaká je škoda, že to nemůžu zkusit, protože by to neměl kdo sníst - předpokládám, že tvoji stravníci nebudou konzervativnější než ti mí). Papír je papír, to obrázky na webu nenahradíš - listování je úplně jiný level než scrollování.

    (pokud by tu byl někdo, kdo by měl zájem o nějaké apetity.. dochází mi místo na nové)
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    TRISSIE: na to mám velmi jednoduchou odpověď - protože jsem úchyl. Mám jich cca metr na šířku, některé i cizozemské, třeba Jamieho Olivera nebo Mary Berry. A když potřebuju vařit, tak dělám co? No vezmu do ruky telefon a hledám na internetu!

    Listování a snění (a víra v ty časové dotace, které jsou u receptů uvedené - mně to vždycky trvá mnohem dýl), to teda provozuju taky :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    TRISSIE: protoze si kucharku muzu otevrit, listovat v ni a hledat inspiraci na dalsi vareni. Jsou tam k tomu i hezke obrazky. Muzu samozrejme listovat i webem, ale tam tech receptu je mnohem vic a trvalo by hodiny, nez bych nasel neco, na co je zrovna chut
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam