• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KASUMI: s timhle bezobrazkovym rozporem jsem mel zpocatku velky problem u "Hazanky". Najednou jsem mel kucharku, ve ktere nebyly fotky, ale jen par opravdu prostinkych obrazku. Coz byl pro me velky nezvyk, ale zaroven jsem vnitrne citil, ze v tehle knizce proste fotky byt nemuzou, ze by zkazily cely koncept knihy.
    Coz mi pripomina, ze mam doma i kucharku od Julie Child. Kterou jsem za 5+ let, co ji vlastnime, otevrel snad dvakrat. Bylo to must have do knihovnicky, ale proste ten vztah ke knize tam neni. To Hazanku mam ohmatanou, ze se mibzacina trhat vazba:/
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: Mám 3 řady kuchařek v knihovně. Na každém světu knih jdu a koupím si minimálně jednu kuchařku. Naprosto cíleně. Obvykle si tam kupuju nějaké zahraniční nebo něčím zajímavé, jen proto, abych je měla. Protože se mi líbí. Protože se tím občas zalistuju a podívám se na obrázky. Naprosto nesnáším kuchařky bez obrázků. Kdysi jsem mívala období, kdy jsem večeřela tak, že jsem si prohlížela obrázky v kuchařce a představovala jsem si, jak ty věci chutnají. Občas, když potřebuji uvařit něco specifického, co jsem nikdy nevařila, tak mám obvykle kam šáhnout a podívat se. Já si to klidně i pro googlím, ale stejně se také podívám do té tištěné kuchařky. Je to prostě radost mít doma. Ale to je taky daný tím, že já jsem knihomol a obecně mám strašnou spoustu knih a nejradši bych měla všechny knihy, co by se mi vešly domů a vlastně i víc🤷‍♀️😂
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GALE: já mám:
    - jednoho strávníka, co nejí viditelnou cibuli (moje matka z toho vyrostla snad až v patnácti, naděje ještě je),
    - jednoho, co nerad většinu masa (ne vegetarián, ale je to hit or miss per recept, ani ne per druh masa),
    - jednoho, co nerad sladký hlavní jídla,
    - jednoho ultrakonzervativního, co odmítá něco zkoušet
    - průnik strávníků, co nejí tepelně upravenou zeleninu
    - průnik strávníků, co nejí pikantní věci.

    genetika je silná, já jsem ochutnávačka, muž je konzervativec, tři děti jsou konzervy po něm a ta nejmenší to odkoukala od těch starších. Snažím se vařit tak nějak průnikem "pro většinu" nebo aspoň tak, aby šly závadné věci odebrat na talíři.
    A když náhodou někdy najdu něco, co jedí všichni, tak si ten pocit tepla u srdce schovávám na dlouhé zimní večery (kdy budou pyčovat "tys tam dala cibuli!" a "vážně musím k té rajské i kousek libového hovězího?")
    GALE
    GALE --- ---
    TRISSIE: S kuchařkami to mám úplně stejně jako ty. Kuchařky jsou knihy a jejich nákup je úplně jiný koníček než vaření podle nich. Vybíraví strávníci inklůdid (a každý jinak).
    Otevírám je jako zdroj informací, tedy odborný text. Jednou jsem z několika kuchařek rekonstruovala jídlo, co se vařilo u muže doma v dobách jeho dětství.
    A pak když hledám průnik požadavků či omezení strávníků. Hint: Pro pacienty po zubním zákroku je skvělá kuchařka pro batolata.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FRAKIRA: staré nevyhazuj, tam jsou daleko lepší recepty než v těch nových :-)
    (časopisy samozřejmě sbírám taky)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TRISSIE: vypada to hezky na policce samozrejme!
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    TRISSIE: Já teda spíš než kuchařky časopisy, ale taky - prostě prohlížím a říkám si, jak to musí být skvělé (a jaká je škoda, že to nemůžu zkusit, protože by to neměl kdo sníst - předpokládám, že tvoji stravníci nebudou konzervativnější než ti mí). Papír je papír, to obrázky na webu nenahradíš - listování je úplně jiný level než scrollování.

    (pokud by tu byl někdo, kdo by měl zájem o nějaké apetity.. dochází mi místo na nové)
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    TRISSIE: na to mám velmi jednoduchou odpověď - protože jsem úchyl. Mám jich cca metr na šířku, některé i cizozemské, třeba Jamieho Olivera nebo Mary Berry. A když potřebuju vařit, tak dělám co? No vezmu do ruky telefon a hledám na internetu!

    Listování a snění (a víra v ty časové dotace, které jsou u receptů uvedené - mně to vždycky trvá mnohem dýl), to teda provozuju taky :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    TRISSIE: protoze si kucharku muzu otevrit, listovat v ni a hledat inspiraci na dalsi vareni. Jsou tam k tomu i hezke obrazky. Muzu samozrejme listovat i webem, ale tam tech receptu je mnohem vic a trvalo by hodiny, nez bych nasel neco, na co je zrovna chut
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Na web jdu pro recept, kdyz chci neco konkretniho, kdyz nevim, lovim v kucharckach. A taky je ctu jak beletrii. Chci mit prehled. A Velka cast mych kucharek jsou typu "jak se to dela". Ne jen recepty. Ale treba Jamieho chci celyho, takze tam po tom fakt jedu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    anketní otázka - proč sbíráte kuchařky?

    pokud je nesbíráte, je to naprosto v pořádku, a vyjadřovat se nemusíte :)
    ale spíš mě zajímají motivace těch, kteří i v dnešní době, kdy na internetu je 13 foodbloggerů do tuctu, stejně pravidelně odcházejí z knihkupectví s tlustou knihou tištěnou na křídovém papíře, kterou si doma uloží na poličku k dalším barevným obálkám.

    já sama jsem z rodiny knihomolské, sbírat knihy je "this is the way", a o kuchařkách to platí taky. Až u tchýně jsem zjistila, že to tak nemají všichni, tchýně má kuchařky dohromady dvě (ta druhá je ode mne, bo jsem je viděla koukat na Prostřeno, tak jsem jim koupila kuchařku k pořadu, oni ji dali do skříňky a od té doby se na ni práší úplně stejně jako na tu první, protože tchýně od odstěhování dětí moc nevaří).
    Ale stejně je v těch kuchařkách něco tak strašně lákavýho... jsem schopná si kuchařku večer vytáhnout a se skleničkou vína jí listovat a snít o životě, v němž se vyskytují tyhle krásný jídla (a ne pět ultrakonzervativních strávníků, kteří se začnou ošklíbat i při změně poměru oregana a bazalky v boloňské omáčce). A pak samozřejmě jdu a vařím podle něčeho už odzkoušeného/rodinného, vlastního zpracování obsahu ledničky nebo podle výsledku zoufalého googlení na dotaz typu "pasta chicken broccoli" :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hezky udělaá stránka o nápojích, u mocktailu vysvětlují proč a jak to dělají. Nepoužívají "nealkoholcké alkohol" Jako wtf vodka bez alkoholu?

    Easy Mocktails Recipes - Best Drink Recipes - Mocktail Recipes
    https://mocktail.net/recipe-index/
    GUMIDEK30
    GUMIDEK30 --- ---
    Dostal jsem Salente Ario II.
    Máte to někdo ? Nějaký vaše oblíbený recepty?
    Zatím jsem v tom udělal rýži pro psa :-D a teď se chystám udělat závitky a prubnout ten horkovzduch
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DOOMBRINGER: To věřím, některý kusy by ani Skot nesnědl:-D
    MIST
    MIST --- ---
    SARGO: do salatu, salatovych zalivek a obaluji se v nem ryby.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOOMBRINGER: no jako starej nekastrovanej beran je úplně jiná liga :-D
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    ADELHAIDA: To si ještě neměla fakt starýho smradlavýho berana. Já to mám taky rád, ale jednou jsem po 6 hodinách trápení troubě s hromadou česneku, rozmarýny a vína zaplakal. Doslova.
    Po ochutnání mě ta beranina začala úplně pálit v nose. Ten smrad úplně těkal, že mi z toho normálně vytryskly slzy. Skoro jsem se z toho poblil..
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JESTEDMAN: Staré kusy se dost často melou - taky se zkrátí doba přípravy a jde to i "naředit", aby to nebylo tak cítit. Já mám teda ten pach občí prdele ráda, tak ředit nepotřebuju:-) Klasicky kebab, kofty, čufty, se zeleninou a harrisou...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SARGO: v litine je maku hodne, ale hlavni ingredience to teda neni.
    Litina - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/9588-litina/
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    JESTEDMAN: Jednou jsme dostali kytu z neceho co mela byt ovce, pravda vek neznam. Faktem je ze mrtvolny zapach jsme vetrali z bytu jeste par dni po akci, ze to nikdo nejedl asi zminovat nemusim. Ovce imho jen mlady, resp jehneci.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESTEDMAN: pilaf/birjani/tajine/kari. Prostě dlouhé dušení s kořením.

    A nakládej to do něčeho slaného a kyseléh - jogurt, octový lák, víno. Když to naložíš okrájené od kosti, tak na 24 h, pokud chceš z nějakého důvodu zpracvávat celu kýtu i s kostí, tak to opatlej nějakou slanokyselu kaší a zabal do folie a nech v lednici tak 3 dny. Pokud bys to chtěl péct, tak prostě pomalu a dlouho. Jinak je tvůj kámoš papiňák.

    SIMPLE MUTTON PULAO RECIPE | SPICY MUTTON PULAO RECIPE | MUTTON PULAO
    https://www.youtube.com/watch?v=SfWphyKca5c


    EID SPECIAL MUTTON CURRY | MUTTON GRAVY | MUTTON CURRY BY SPICE EATS
    https://www.youtube.com/watch?v=uEl7cLuhWHM


    SIMPLE MUTTON BIRYANI FOR BEGINNERS | MUTTON BIRYANI WITH BIRYANI MASALA | MUTTON BIRYANI RECIPE
    https://www.youtube.com/watch?v=E49fvjd6vtg



    Případně irish stew, jestli chceš méně koření -ale zase s papiňákem a nejdřív to jen udus do měkka s cibulí a vývarem a terpve pak přidej na 15 minut mrkev, pórek a brambory

    How authentic Irish stew is made
    https://www.youtube.com/watch?v=TYwv4ACc4iA
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam