• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    VSICHNIMAME: samy o sobě sice ne, ale v rámci zapečení s něčím dalším předpripravenym se rozhodně snesou.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BONEMINA: zrovna tyhle brambory ale nikdy nejsou tak dobre, jako klasické.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: asi za nás budeš muset vyzkoušet meal preps ve velkým ;) já osobně neznám nikoho, kdo by to dělal důsledně jako v těch USA videích..takže se ráda nechám inspirovat
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: zapékané věci mě zachraňují od doby, kdy se potkávalo podvečerní krmení dvojčat s časem večeře batolete :-)

    jinak teda z věcí, co se mi osvědčily - mrazit maso ve finální podobě (takže třeba už nakrájené na kostky, kusy masa na pečení očištěné).
    mrazit/chladit "v půlce procesu" - to začalo jako nouzovka (takový ten kus masa, co je absolutně nutné spotřebovat ještě dnes), ale teď to dělám programově. Mleté osmahlé na cibuli a naporcované, marinované kuřecí kostky na kungpao... dneska jsem zbytek krůtího prsa nakrájela a opekla a bude to základ na úterní smaženou rýži s kuřetem a zeleninou, tím se finální čas v kuchyni zkrátí někam k deseti minutám a to už jde. Jo a sekaná jde zamrazit neupečená a péct rovnou z mrazáku (jen je potřeba snížit teplotu a prodloužit dobu pečení).

    v USA tyhle "weekend preps" nebo "freezer cooking" jedou ve velkém, asi si ještě pár stránek projdu.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: říkám si, že vy jste ideální domacnost pro různé polotovary pro gastroprovoz. Předchystané předvařené zavakuované brambory, zeleniny apod.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: na váš průběh večera se mi zdají vhodné věci do trouby. přijdeš domů, připravíš, a ve vhodnou dobu do trouby strčíš, a hlídat nemusíš nic.třeba mě napadají lasagne se špenátem a creme fraiche (pokud teda jedí špenát), ale zapékat se dá vlastně všechno :)
    ze soudku “poloteplé”, resp. alespoň jedna surovina teplá mě napadá pečená jednodruhová zelenina: červené zelí nebo květák, k tomu něco k namazání na chleba /bagetu, případně do trouby k tomu květáku strčit tousty nebo bagetu (pokud opravdu nechcete jen tak chleba);
    jenom příklady…na procesuální úrovni je výhoda trouby a zapečených věcí, že jednotlivé suroviny se dají připravit předem: třeba o víkendu při přípravě hlavních jídel).
    plus máš za dotaz, ráda se inspiruji :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Počítaj se do teplýho jídla i polívky? Tam se hodně hodí mít v mrazáku vařený luštěniny (ty se hodí i na ty různý nákypy a placky). Pečená zelenina taky není náročná na přípravu, a když se na ni před koncem pečení dá sýr nebo slanina, zasytí.

    Navrhuju spíš takový ty jídla, co jim člověk věnuje deset minut po příchodu domů a pak může dvě hodiny něco dělat, to by mohlo být též OK...?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TRISSIE: zapečené tortily s čímkoliv, kuře na paprice, omeleta...
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: Rozumím, tohle je pro mě pohodlnější že je to k dispozici hned :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Drůbež na víně. Naporcovanýho ptáka a nakrájenou kořenovou zeleninu s kořením zaleješ čerrveným a vaříš, dokud to není měkké (nevím, jak crockpot, já to dělám v normálním hrnci). Vytáhneš maso, co zůstane v hrnci rozmixuješ na omáčku.

    Čočkový nákyp alá sekaná. Dá se udělat o víkendu a den stará je IMHO i lepší, takže když se jí udělá hodně... recept můžu dodat, pokud by byl zájem. V jednoduché verzi je příprava vlastně vcelku rychlá, ve vymazlené je trochu náročnější.

    Teď jsem si dost oblíbila placky z červené čočky. Čočka se namočí do vody (cca 200 g čočky na 300 ml vody) a nechá se aspoň dvě hodiny (ale klidně přes noc či den) bobtnat. Pak se to rozmixuje se solí, kořením (třeba jako na bramboráky, nebo kari) a trochou oleje na hustotu těsta na lívance a děláš na pánvi. Ty bys asi ocenila spíš verzi do trouby, tam se hodí dát míň vody a lžičku psylia.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: boloňskou teda mrazím, ale považuju ji za základ obsahu mrazáku :-)
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: tipy na jedla ti davat nebudem, ale mojim priatelom su vakuovacie dozy, takze ked mam raz za cas chut, navarim nieco naviac a bud na par dni ulozim hotove porcie do chladnicky, alebo zamrazim. a ako hotove zamrazene a rozmrazene jedla fakt nemusim, tak zmrazene zavakuovane sa daju.

    sikovne dozy ma status, ta mala pumpa (mam elektricku aj rucnu) je sikovnejsia nez hadice od zvatacko-vakuovacky na folie: https://www.status-pomocnici.sk/kategoria/vakuove-uskladnenie-potravin?offset=0
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: Já často zatahuju věci do sklenic, typicky boloňskou který uvařím kotel a tři zavařovačky naplním hned zahorka, dnem vzhůru a pak do lednice. Vydrží týdny. Nebo houbovku (smetanovou omáčku) bez masa v sezóně, vydrží taky minimálně tři týdny.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Nechci vyznít nevděčně, ale rychlé recepty samozřejmě v repertoáru mám. Stejně tak umím (a nestydím se) používat polotovary, kupované těsto na pizzu, a mám i dostatečný arzenál receptů na mražení.

    ZUZKAOU: vím, že to myslíš dobře, ale problém jaksi momentálně je to, že potřebuju ten čas před večeří věnovat přípravě do školy/na přijímačky s těma dětma, což se vylučuje s tím, že by něco dělaly v kuchyni. Rozvoz sem nejezdí a chleba k večeři servírovat nechci a nebudu, a napsala jsem, proč.

    Šlo mi o tipy a triky, což asi nejvíc splňuje FRANCINE a HUJERKA (jakkoli teda obě věci dělám tak jako tak, zvlášť trhané maso je můj přítel a naložené od večera je nejlepší).
    Ale ono asi opravdu není moc věcí, co by se daly dělat efektivněji, prostě musíme jen přežít.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: Jakože vařený kuře? A zeleninu davas později nebo varis kratší dobu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Z rychlých věcí jsou různé pohankové pilafy, když člvěk nechce dělat těstoviny. Jen nevím, jestli ti to potomstvo nebude jíst. Ale orestovat cibuli, česnek, nastrouhau mrkev a trochu řapíkatéh celeru, přidat pohaku a zallít jedním dílem rajčat z konzervy a vody, osolit, okořeněit, 5-10 minut vaařit a pak nechat 10 mintu dojít a přidat sýra čerstvou bazalku - a je to super. Stejně tak třeba pohanka s porkem a houbama a pod.


    Ale konzervativním strávníkům se to nebude líbit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: minimálně na přípravy jako je škrábání a krájení bych zaměstnala potomstvo. A rezignovala na složité teplé domácí večeře. Minimálně jednu chleba s něčím, a jednu týdně take away.

    Jinak do pomalého hrnce
    - husté polívky, včetně těch s luštěninami a masem. Nebo třeba smetanvých - kuře + zelenina + voda + koření + bambory + smetana. Na závěr část rozmixovat na krém, zbytek nechat aby bylo co kousat.

    Kuře z jednoho hrnce - kuře, brambory, mrkev, porek a řapíkatý celer + bylinky . sůl- zalít vodu a nechat táhnoout. Zeleninu na velké kusy. Člověk pak má fakt dobrý kuře s bramborem a zeleninou a ještě vývar. Na stejném principu funguje tafelspitz.

    Cizra na paprice, na kari, v rajčatové omáčce. Místo cizrny nějaké maso.

    Maso/hlíva/ na smetaně - ted svíčková + kupovaný knedlík.

    Rajčatová ragů na těstoviny, čočkový dhal.

    Dušené maso s nějakou zeleninou - v mrkvi, v kedlubně, výpečky s cibulí a zelím, na houbách,

    Dobře se mrazí věci v omáčce, případně předsmažený.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    FRANCINE: Pizza na plech bych teda fakt neřešil a vzal to z Billy. To je proste úplně ok.
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    TRISSIE: Co pizza na plech? Testo si zadelas den predem a das pomalu kynout do lednicky. Sugo ve spajzu, nastrouhany syr v mrazaku nebo lednicce do foroty. Sunka/ zelenina/houby dle chuti a momentalnich zasob.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam