• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: zapékané věci mě zachraňují od doby, kdy se potkávalo podvečerní krmení dvojčat s časem večeře batolete :-)

    jinak teda z věcí, co se mi osvědčily - mrazit maso ve finální podobě (takže třeba už nakrájené na kostky, kusy masa na pečení očištěné).
    mrazit/chladit "v půlce procesu" - to začalo jako nouzovka (takový ten kus masa, co je absolutně nutné spotřebovat ještě dnes), ale teď to dělám programově. Mleté osmahlé na cibuli a naporcované, marinované kuřecí kostky na kungpao... dneska jsem zbytek krůtího prsa nakrájela a opekla a bude to základ na úterní smaženou rýži s kuřetem a zeleninou, tím se finální čas v kuchyni zkrátí někam k deseti minutám a to už jde. Jo a sekaná jde zamrazit neupečená a péct rovnou z mrazáku (jen je potřeba snížit teplotu a prodloužit dobu pečení).

    v USA tyhle "weekend preps" nebo "freezer cooking" jedou ve velkém, asi si ještě pár stránek projdu.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: říkám si, že vy jste ideální domacnost pro různé polotovary pro gastroprovoz. Předchystané předvařené zavakuované brambory, zeleniny apod.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: na váš průběh večera se mi zdají vhodné věci do trouby. přijdeš domů, připravíš, a ve vhodnou dobu do trouby strčíš, a hlídat nemusíš nic.třeba mě napadají lasagne se špenátem a creme fraiche (pokud teda jedí špenát), ale zapékat se dá vlastně všechno :)
    ze soudku “poloteplé”, resp. alespoň jedna surovina teplá mě napadá pečená jednodruhová zelenina: červené zelí nebo květák, k tomu něco k namazání na chleba /bagetu, případně do trouby k tomu květáku strčit tousty nebo bagetu (pokud opravdu nechcete jen tak chleba);
    jenom příklady…na procesuální úrovni je výhoda trouby a zapečených věcí, že jednotlivé suroviny se dají připravit předem: třeba o víkendu při přípravě hlavních jídel).
    plus máš za dotaz, ráda se inspiruji :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Počítaj se do teplýho jídla i polívky? Tam se hodně hodí mít v mrazáku vařený luštěniny (ty se hodí i na ty různý nákypy a placky). Pečená zelenina taky není náročná na přípravu, a když se na ni před koncem pečení dá sýr nebo slanina, zasytí.

    Navrhuju spíš takový ty jídla, co jim člověk věnuje deset minut po příchodu domů a pak může dvě hodiny něco dělat, to by mohlo být též OK...?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TRISSIE: zapečené tortily s čímkoliv, kuře na paprice, omeleta...
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: Rozumím, tohle je pro mě pohodlnější že je to k dispozici hned :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Drůbež na víně. Naporcovanýho ptáka a nakrájenou kořenovou zeleninu s kořením zaleješ čerrveným a vaříš, dokud to není měkké (nevím, jak crockpot, já to dělám v normálním hrnci). Vytáhneš maso, co zůstane v hrnci rozmixuješ na omáčku.

    Čočkový nákyp alá sekaná. Dá se udělat o víkendu a den stará je IMHO i lepší, takže když se jí udělá hodně... recept můžu dodat, pokud by byl zájem. V jednoduché verzi je příprava vlastně vcelku rychlá, ve vymazlené je trochu náročnější.

    Teď jsem si dost oblíbila placky z červené čočky. Čočka se namočí do vody (cca 200 g čočky na 300 ml vody) a nechá se aspoň dvě hodiny (ale klidně přes noc či den) bobtnat. Pak se to rozmixuje se solí, kořením (třeba jako na bramboráky, nebo kari) a trochou oleje na hustotu těsta na lívance a děláš na pánvi. Ty bys asi ocenila spíš verzi do trouby, tam se hodí dát míň vody a lžičku psylia.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: boloňskou teda mrazím, ale považuju ji za základ obsahu mrazáku :-)
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: tipy na jedla ti davat nebudem, ale mojim priatelom su vakuovacie dozy, takze ked mam raz za cas chut, navarim nieco naviac a bud na par dni ulozim hotove porcie do chladnicky, alebo zamrazim. a ako hotove zamrazene a rozmrazene jedla fakt nemusim, tak zmrazene zavakuovane sa daju.

    sikovne dozy ma status, ta mala pumpa (mam elektricku aj rucnu) je sikovnejsia nez hadice od zvatacko-vakuovacky na folie: https://www.status-pomocnici.sk/kategoria/vakuove-uskladnenie-potravin?offset=0
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: Já často zatahuju věci do sklenic, typicky boloňskou který uvařím kotel a tři zavařovačky naplním hned zahorka, dnem vzhůru a pak do lednice. Vydrží týdny. Nebo houbovku (smetanovou omáčku) bez masa v sezóně, vydrží taky minimálně tři týdny.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Nechci vyznít nevděčně, ale rychlé recepty samozřejmě v repertoáru mám. Stejně tak umím (a nestydím se) používat polotovary, kupované těsto na pizzu, a mám i dostatečný arzenál receptů na mražení.

    ZUZKAOU: vím, že to myslíš dobře, ale problém jaksi momentálně je to, že potřebuju ten čas před večeří věnovat přípravě do školy/na přijímačky s těma dětma, což se vylučuje s tím, že by něco dělaly v kuchyni. Rozvoz sem nejezdí a chleba k večeři servírovat nechci a nebudu, a napsala jsem, proč.

    Šlo mi o tipy a triky, což asi nejvíc splňuje FRANCINE a HUJERKA (jakkoli teda obě věci dělám tak jako tak, zvlášť trhané maso je můj přítel a naložené od večera je nejlepší).
    Ale ono asi opravdu není moc věcí, co by se daly dělat efektivněji, prostě musíme jen přežít.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: Jakože vařený kuře? A zeleninu davas později nebo varis kratší dobu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Z rychlých věcí jsou různé pohankové pilafy, když člvěk nechce dělat těstoviny. Jen nevím, jestli ti to potomstvo nebude jíst. Ale orestovat cibuli, česnek, nastrouhau mrkev a trochu řapíkatéh celeru, přidat pohaku a zallít jedním dílem rajčat z konzervy a vody, osolit, okořeněit, 5-10 minut vaařit a pak nechat 10 mintu dojít a přidat sýra čerstvou bazalku - a je to super. Stejně tak třeba pohanka s porkem a houbama a pod.


    Ale konzervativním strávníkům se to nebude líbit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: minimálně na přípravy jako je škrábání a krájení bych zaměstnala potomstvo. A rezignovala na složité teplé domácí večeře. Minimálně jednu chleba s něčím, a jednu týdně take away.

    Jinak do pomalého hrnce
    - husté polívky, včetně těch s luštěninami a masem. Nebo třeba smetanvých - kuře + zelenina + voda + koření + bambory + smetana. Na závěr část rozmixovat na krém, zbytek nechat aby bylo co kousat.

    Kuře z jednoho hrnce - kuře, brambory, mrkev, porek a řapíkatý celer + bylinky . sůl- zalít vodu a nechat táhnoout. Zeleninu na velké kusy. Člověk pak má fakt dobrý kuře s bramborem a zeleninou a ještě vývar. Na stejném principu funguje tafelspitz.

    Cizra na paprice, na kari, v rajčatové omáčce. Místo cizrny nějaké maso.

    Maso/hlíva/ na smetaně - ted svíčková + kupovaný knedlík.

    Rajčatová ragů na těstoviny, čočkový dhal.

    Dušené maso s nějakou zeleninou - v mrkvi, v kedlubně, výpečky s cibulí a zelím, na houbách,

    Dobře se mrazí věci v omáčce, případně předsmažený.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    FRANCINE: Pizza na plech bych teda fakt neřešil a vzal to z Billy. To je proste úplně ok.
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    TRISSIE: Co pizza na plech? Testo si zadelas den predem a das pomalu kynout do lednicky. Sugo ve spajzu, nastrouhany syr v mrazaku nebo lednicce do foroty. Sunka/ zelenina/houby dle chuti a momentalnich zasob.
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    LYNCH:
    1kg kýty
    3 lžíce sádla
    Lžička mletého kmínu
    Lžička zázvoru
    4 stroužky česneku - dávám víc
    1 cibule
    1 lžíce medu
    1 lžička hladké mouky
    Maso osolíme, vetřeme do něj česnek a posypeme kořením a moukou. Na sádle opečeme a podlijeme buď vývarem nebo horkou vodou a dáme péct.
    Ke konci pečení přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a maso potřeme medem rozmichanym s trochou vody. Prudce zapečeme, až med zkaramelizuje.
    Nakrájíme na plátky a podáváme s br.kaší
    ;)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: Několikrát jsem si věci do pomaláče nachystala už před spaním, dala do lednice a ráno jen zapnula. U nás je z nejrychlejších na připravu oblíbená vepřová plec/králík na kořenové zelenině a trhané maso ( to mrazím). Teď jsem po dlouhý době vytáhla dávný recept na grenadýrský pochod, rychlovku a děti si pochutnávaly. Brambory a těstoviny jsem uvařila v jednom hrnci, na pánvi cibulku, klobásku nebo nějakou uzeninu, zaprášit paprikou a přidat česnek. Dávala jsem třeba i hrášek pro přidanou hodnotu 😀 A vše smíchat, třeba ještě posypat sýrem. A naše další oblíbená rychlá teplá večeře jsou špagety s krevetami na česneku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Ale jdu sem s další anketní otázkou:
    C naší rodině je zvykem večeřet společně, v naprosté většina případů teplé jídlo (krom socializačního prvku, kdy nad teplým jídlem se mluví líp než nad krajícem chleba, taky takovej chleba s nějakou rozumnou oblohou a zeleninou vyjde pro šest lidí dráž, než uvařený jídlo). Akorát že nás teď čeká pár poněkud pekelných měsíců, kdy budu ve všední dny stíhat ještě hůř, než obvykle, takže by se dost hodilo nějak maximum přípravy přesunout buď na předchozí večer, nebo ideálně víkend. Další omezující podmínka je, že odcházím z domu před sedmou ráno, vracím se po čtvrté, večeříme kolem sedmé, takže cokoli by šlo do crockpotu, musí ráno zabrat maximálně pět minut a zvládnout 10-12 hodin na low. Mrazák máme velký, čímž se logicky nabízí možnost navařit si nějaká jídla, která zamražení snesou bez ztráty kytičky, ale určitě jsou další tipy a triky, jak si zjednodušit život.
    Co se vám pro takové případy osvědčilo? Any suggestions welcome!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam