• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Nechci vyznít nevděčně, ale rychlé recepty samozřejmě v repertoáru mám. Stejně tak umím (a nestydím se) používat polotovary, kupované těsto na pizzu, a mám i dostatečný arzenál receptů na mražení.

    ZUZKAOU: vím, že to myslíš dobře, ale problém jaksi momentálně je to, že potřebuju ten čas před večeří věnovat přípravě do školy/na přijímačky s těma dětma, což se vylučuje s tím, že by něco dělaly v kuchyni. Rozvoz sem nejezdí a chleba k večeři servírovat nechci a nebudu, a napsala jsem, proč.

    Šlo mi o tipy a triky, což asi nejvíc splňuje FRANCINE a HUJERKA (jakkoli teda obě věci dělám tak jako tak, zvlášť trhané maso je můj přítel a naložené od večera je nejlepší).
    Ale ono asi opravdu není moc věcí, co by se daly dělat efektivněji, prostě musíme jen přežít.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: Jakože vařený kuře? A zeleninu davas později nebo varis kratší dobu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Z rychlých věcí jsou různé pohankové pilafy, když člvěk nechce dělat těstoviny. Jen nevím, jestli ti to potomstvo nebude jíst. Ale orestovat cibuli, česnek, nastrouhau mrkev a trochu řapíkatéh celeru, přidat pohaku a zallít jedním dílem rajčat z konzervy a vody, osolit, okořeněit, 5-10 minut vaařit a pak nechat 10 mintu dojít a přidat sýra čerstvou bazalku - a je to super. Stejně tak třeba pohanka s porkem a houbama a pod.


    Ale konzervativním strávníkům se to nebude líbit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: minimálně na přípravy jako je škrábání a krájení bych zaměstnala potomstvo. A rezignovala na složité teplé domácí večeře. Minimálně jednu chleba s něčím, a jednu týdně take away.

    Jinak do pomalého hrnce
    - husté polívky, včetně těch s luštěninami a masem. Nebo třeba smetanvých - kuře + zelenina + voda + koření + bambory + smetana. Na závěr část rozmixovat na krém, zbytek nechat aby bylo co kousat.

    Kuře z jednoho hrnce - kuře, brambory, mrkev, porek a řapíkatý celer + bylinky . sůl- zalít vodu a nechat táhnoout. Zeleninu na velké kusy. Člověk pak má fakt dobrý kuře s bramborem a zeleninou a ještě vývar. Na stejném principu funguje tafelspitz.

    Cizra na paprice, na kari, v rajčatové omáčce. Místo cizrny nějaké maso.

    Maso/hlíva/ na smetaně - ted svíčková + kupovaný knedlík.

    Rajčatová ragů na těstoviny, čočkový dhal.

    Dušené maso s nějakou zeleninou - v mrkvi, v kedlubně, výpečky s cibulí a zelím, na houbách,

    Dobře se mrazí věci v omáčce, případně předsmažený.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    FRANCINE: Pizza na plech bych teda fakt neřešil a vzal to z Billy. To je proste úplně ok.
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    TRISSIE: Co pizza na plech? Testo si zadelas den predem a das pomalu kynout do lednicky. Sugo ve spajzu, nastrouhany syr v mrazaku nebo lednicce do foroty. Sunka/ zelenina/houby dle chuti a momentalnich zasob.
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    LYNCH:
    1kg kýty
    3 lžíce sádla
    Lžička mletého kmínu
    Lžička zázvoru
    4 stroužky česneku - dávám víc
    1 cibule
    1 lžíce medu
    1 lžička hladké mouky
    Maso osolíme, vetřeme do něj česnek a posypeme kořením a moukou. Na sádle opečeme a podlijeme buď vývarem nebo horkou vodou a dáme péct.
    Ke konci pečení přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a maso potřeme medem rozmichanym s trochou vody. Prudce zapečeme, až med zkaramelizuje.
    Nakrájíme na plátky a podáváme s br.kaší
    ;)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: Několikrát jsem si věci do pomaláče nachystala už před spaním, dala do lednice a ráno jen zapnula. U nás je z nejrychlejších na připravu oblíbená vepřová plec/králík na kořenové zelenině a trhané maso ( to mrazím). Teď jsem po dlouhý době vytáhla dávný recept na grenadýrský pochod, rychlovku a děti si pochutnávaly. Brambory a těstoviny jsem uvařila v jednom hrnci, na pánvi cibulku, klobásku nebo nějakou uzeninu, zaprášit paprikou a přidat česnek. Dávala jsem třeba i hrášek pro přidanou hodnotu 😀 A vše smíchat, třeba ještě posypat sýrem. A naše další oblíbená rychlá teplá večeře jsou špagety s krevetami na česneku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Ale jdu sem s další anketní otázkou:
    C naší rodině je zvykem večeřet společně, v naprosté většina případů teplé jídlo (krom socializačního prvku, kdy nad teplým jídlem se mluví líp než nad krajícem chleba, taky takovej chleba s nějakou rozumnou oblohou a zeleninou vyjde pro šest lidí dráž, než uvařený jídlo). Akorát že nás teď čeká pár poněkud pekelných měsíců, kdy budu ve všední dny stíhat ještě hůř, než obvykle, takže by se dost hodilo nějak maximum přípravy přesunout buď na předchozí večer, nebo ideálně víkend. Další omezující podmínka je, že odcházím z domu před sedmou ráno, vracím se po čtvrté, večeříme kolem sedmé, takže cokoli by šlo do crockpotu, musí ráno zabrat maximálně pět minut a zvládnout 10-12 hodin na low. Mrazák máme velký, čímž se logicky nabízí možnost navařit si nějaká jídla, která zamražení snesou bez ztráty kytičky, ale určitě jsou další tipy a triky, jak si zjednodušit život.
    Co se vám pro takové případy osvědčilo? Any suggestions welcome!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LYNCH: jestli je to dobrý maso, možná ani není potřeba moc experimentovat - co třeba jen nějaké přírodní plátky s pan sauce, třeba pepřovou? pro fancy finální vzhled s hranolkama / opečenýma bramborama a pečenou/vařenou zeleninou (vyloženě bych k tomu viděla brokolici na páře, fazolky se slaninou nebo grilované karotky) a s minimem úsilí necháš maximálně vyniknout dobrou chuď masa.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    hej lidi. mám vepřovou kýtu z místní farmy a rád bych jí maximálně využil. řízky atd jsou ta poslední možnost, nebojim se experimentů a chtěl bych něco extra.. vím je to kýta..ale někdo nějakej nápad? díky
    MALLOCH001
    MALLOCH001 --- ---
    MUTHA: no, nezbývá nic jiného, než si zajet koupit kuře..:)
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    anebo klasika, podle ktery se v minulym stoleti naucila vykostovat kure pulka nyxu ;)

    Pepin Debone Chicken.flv
    https://youtu.be/nfY0lrdXar8?si=OKHqre1RafAu9NYZ
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE:

    A zkus přečíst všechny ty kecy před receptem.

    Kuřecí roláda - Kuchařka pro dceru
    https://www.kucharkaprodceru.cz/kureci-rolada/


    A tady máš návod na vykoštění.

    Vocílka | Jak správně vykostit kuře
    https://www.youtube.com/watch?v=NiQT4wjdxqk
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Mate prosim overeny recept na kureci roladu? Nikdy jsem ji nedelal.

    Diky.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    Ani ti nevím, ale mám jich asi dva metry...Včetně Péti Vařiče a Muže v zástěře....je tu i Dobromila...Vesnická kuchařka...Asi budu muset nějak přerovnat, abych si osvěžila paměť:-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ONDRAT: kdyz ja obecne jsem spis zamereny na Italii nez Francii :)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    BRUKEV: Tak si k ty Julii pust jeji porady o vareni, je to dobra motivace. Bramborovej dil, prace s nozem, francouzska cibulacka kterou nakonec spali, protoze se to muselo tocit na poprvy atd.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BRUKEV: já nejčastěji sáhnu po téhle: https://www.databazeknih.cz/knihy/2000-nejlepsich-receptu-z-ceske-i-zahranicni-kuchyne-106079
    dostala jsem ji od extchýně k dvacetinám, tehdy mě to docela urazilo, dneska... no děti jsem s tím pánem neměla, takže můžu s klidem říct, že ta kuchařka je to nejlepší, co mi z toho vztahu zůstalo :-)
    fotek je tam pár, receptů spoustu, zejména na takovou tu klasickou kuchyni, polévky, sladké, zavařeniny... nikdy se mi nestalo, že by recept nevyšel nebo byl blbě popsaný postup. Samozřejmě část jídel je poplatná době vydání (1999), ale ty zběsilé 90's hospodské kombinace holt člověk přeskočí :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BRUKEV: tak dobrý klasicky cesky kucharky jsou bez obrazku. Nebo respoektive, pray kucharky jsou bez obrazku, ty s obrazkama jsou takovy... moderni a vlastne vic obrazkovy knizky se surovinama.

    Magdalena Dobromila je nema, Zdrave chutne hospodarne jen takovej ten stred, stejne jako kucharna nasi vesnice. Julie ani Hazanka to taky nemaj... Obrqazky v kucharkach jsou desne moderni vec a ja to teda nijak nvyzadajuju, u tech klasickeh naopak. Kdyby nekdo udelat retigovou s obrazkama tak bych ji zaprve asi ani nechtel a zadruhe by mela tak 8500 stran :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam