KULA:
https://www.megaknihy.cz/kucharky-od-ceskych-profesionalu/305120-zelenina-a-lusteniny-jednoduse-dokonale.htmlLuštěniny (Edice Apetit) - Megaknihy.czhttps://www.megaknihy.cz/lusteniny/512293-lusteniny-edice-apetit.htmlJinak základní trik je namočit luštěniny, pak je dát do studené vody, přivést k varu, minutu, dvě vařit a pak to slít a dát do osolené vody či vývaru a přidat koření. Tím se výrazně zlepší chuť luštěnin. A zároveň tím dlouhým máčením a výměnou vody při vaření vylouhuješ víc oligosacharidů - což je to co nadýmá. V pohodě je i normální konzevovaná luštěnina, jen bude trávit dramatičtěji. Obecně pokud člověk začne jíst nejdřív malé porce, ale každý den, tak se do pár týdnů mikroflora přizpůsobí a bude luštěniny trávit bez větších efektů.
Na takové navykání jsou ideální pomazánky - jako třeba hummus, ale na podobném princpu můžeš udělat z čehokoliv - prostě rozmixuješ luštěninu s nějakým tukem a kořením a dost pomůže přidat opečené houby a cibule.
Letní pomazánka z červené čočky | Apetit Onlinehttps://www.apetitonline.cz/recept/letni-pomazanka-z-cervene-cockyRecept od Viki – Veganská čočková paštika s houbami a ořechy | ROSSMANNhttps://www.rossmann.cz/trendy-a-inspirace/recept-od-viki-veganska-cockova-pastika-s-houbami-a-orechyFava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu | Prima Freshhttps://fresh.iprima.cz/recepty/fava-recka-pomazanka-ze-zluteho-hrachuSvěží fazolový dip s miso pastou | CountryLifehttps://www.countrylife.cz/svezi-fazolovy-dip-s-miso-pastounebo uvařit luštěniny a pak v troubě, nebo ještě lépe ve vzdušné fritéze udělat křupavou pučálku. Jde to udělat s čímkoiv (fazoe, citzna, hrách, čočka, soja, boby)
https://www.bohynekuchyne.cz/krupava-cizrna-pecena-s-oblibenym-korenim/ Případně chceš mít v mrazáku zamražené uvařené těstoviny a hodit si lžíci do salátu či polévky.
Zároveň jsou luštěniny fakt skvělá a velmi rozmanitá surovina a používá se po celém světě, takže pokud ti vadí česká verze plný talíř něčeho s čensekem a majoránkou, tak k české klasice se vracej až časem.