• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BRUKEV: jiska je podle me na hate listku diky jidelnam a vyvarovnam, kde proste nektery omacky, jako napriklad koprovka, jsou proste hnusny, protoze jsou silene viskózní a šlemovitý. A ak fakt nedobrá. Ale jako u všeho - dobrého poaálu (teda, pokud nemluvíme o hovezim stejku, toho pomalu rozhodne ne, toho klidne kila)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: yop. Jiska je pro spoustu lidi cerveny hadr, ale je to dlouholeta bezna technika, ktera nesnizuje kvalitu jidla. Pokud se s ni nesupluje nejaka kvalita pokrmu,.ktera mela byt dosazena jinak (a la nezvladl jsem u gulase zarestovat cibuli do tmava, nahradim to tunou susene papriky).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: pokud chceš zahuštěné zelí, musíš ho zahustit. Tradičí mravské zelí je zahuštěné jíškou. Jíška není žádný zločin, jíška je zcela reguérní kulunární technika. Debilní je, pokud řídký guláš nastavuješ tunu nedovařené mouky. Ale podstata moravského zelí je, že je zahuštěné moukou. Ten škob se pak líp emluguje s tukem z vepřvéh a proto to funguje.

    Takže hezky hezky opraž mouku v sádle, podlij tekutinou, přidej zelí a udus do měkka. Jestli to chceš hodně ňuňat, tak vypraž slaninu, dej stranou, na tuku restuj cibuli, přidej mouku a udělej světlou cibulovou jíšku, pak přidej zelí, osol, přidej pepř a kmín restuj než zavadne, trošku podlij a dus, hlídej jak moc pouští zelí šťávu a jak moc se ti to odpařuje.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Díky všem! :)
    GALE
    GALE --- ---
    DOCKINEZ: Pokud chceš tohle, kup sterilované zelí ve sklenici (ne kysané) a použij mouku (hodně mouky). Vař to domrtva. Teď ti nepovím, jestli se to zelí lilo i s nálevem, ale zkus použít jen část a pak do dle chuti doředit vodou nebo nálevem.
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    DOCKINEZ: z te fotky je patrná jíška ;)
    FAT
    FAT --- ---
    DOCKINEZ: Dělám kysané. Nejdřív nechat zčervenat cibulku na sádle, na ní vymačkané zelí a dusit pospolu. Podlejvám vodou. Když zelí změkne, tak ho dochutím solí, vymačkanou zelnou šťávou a cukrem. A nakonec přidám instantní světlou jíšku, nebo když se mi chce s tím crcat, tak nastrouhaný brambor. Nikdy mi nic neteče.
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    DOCKINEZ: Internety o tom mlčí :-) ale podle mne je to moravské zasmažené zelí. Uděláš si jíšku, podlejrš vodou a rovnou dochutíš solí, cukrem a octem. Silná hustá omáčka. Do té potom vmícháš uvařené zelí.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: Brambory v tom určitě nejsou. To bude fakt moukou.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Takhle to imho nerozvaříš, tam je podle mě mouky nebo brambor jak sr**k.

    Ale může bejt, zejtra zkusím.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: Je to imho proste rozvareny
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Zelí má takový normální, to se mi daří taky. Ale já chci něco takovýho:

    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ... ty rozinky v cervenym z videa asi priste zkusim! :))) ale vino dam i tak... bude to dvojite vinove... :)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    koukam, ze babicky davali mouku na zahusteni nakonec:
    3 x zelí: kysané, bílé, červené
    https://www.youtube.com/watch?v=VVa5YDU3sIY

    ja to teda delat nemusel... nikdy... ale proc ne? zkus to :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    FERRYH: Jo, to je možný. Zkusím příště přidávat vodu postupně, jak píšeš. Jen si říkám, že ve vývařovnách se s tím asi takhle nemažou. No možná už to maj prostě ve voku.

    S červeným zelím na víně překvapivě nikdy problém nebyl. Ale tam taky nejdu po tý kašovitý konzistenci.

    Díky
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    a samozrejme kmin... ale aj ho nemam rad, tak jsem zapomnel a ja davam mletej, abych se vyhnul tomu celemu, kterej nesnasim :O))
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    nekde je chyba... mozna davas moc vody? ja to delam jako gulas - vodu po troskach, jak se postupne dusi a odparuje...vzdy jen tolik, aby to ani trosku neplavalo...
    mimochodem do cerveneho zeli ja davam take jeste tak asi decku cerveneho vina... chutna mi to vic, ale tim to nebude - do bileho nedavam vino jen proste klasika: duseni a cukr a ocet, tak aby melo spravnou chut sladkokysela, jak to mam rad a na zacatku bezne na tuku dosklovata malicko cibulky, a pak uz jen sul, trochu pepre a nakonec to maslo na zjemneni.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    FERRYH: Já dělám taky vždycky z čerstvýho. Uležení nepomáhá, ale tak to holt po ohřátí při nandávání na talíř nabírám z rendlíku takovou zubatou naběračkou s dírama ve dně, aby přebytečná voda odtekla. Ale to je takovej workaround z nouze, ne řešení.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    u tech jidelen a restauraci za komousu bych skoro najisto rekl, ze se zeli delalo z tech sklenic kde je uz hodne tepelne zpracovane sterilizaci, teda to sterilovane zeli... a pak jeste varilo a varilo, az bylo bahynko...
    ja az tak daleko -do bahnita- zeli dojet nenecham (delam vzdy z cerstveho)... vsiml jsem si, ze kdyz je zeli ohrivane, treba druhy den anebo treti, tak uz tam zadna voda neni a je pekne vse vsakle a zustava jen troska tuku (u mne maslo, davam ho tam nakonec na zjemneni) a pekne propojene, i kdyz ne bahno... :))) zkus to teda nechat ulezet? treba to bude to co hledas?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hola, jak děláte takový to moravský dušený zelí? Ať dělám, jak dělám, mám chuť vždy fajn až vynikající, ale na talíři to furt pouští vodu. Nedaří se mi trefit optimální úroveň zahuštění. Zahušťuju syrovou bramborou, v nouzi alternativně moukou, výsledky jsou podobné.

    Vlastně nejlepších výsledků dociluju, když extra na pánvi vypeču slaninu na škvarky, ty dám stranou, vypečený sádlo zapráším moukou a udělám sádlovou jíšku. Tou pak zahustím dušený zelí a škvarkama zelí posypu na talíři. Nápad jistě dobrý, ale - ruku na srdce - to už je jiná soutěž a nejde o čvachtavý moravský zelíčko, jak ho známe a milujeme.

    Já bych chtěl spolehlivě trefovat tu klasiku z lidových jídelen a poctivých čtyřek.

    Děkuji za tipy, nejspíš mi něco furt uniká.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam