• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ILTU
    ILTU --- ---
    CHORCHE: Ty máš bistro?
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    čau lidi, potřeboval bych poradit, prosím :)

    děláte někdo čajová vejce? jako do ramenu na doma to mám už zmáklý (6minut, fresh), ale do jednoho menu na bistro bych si je rád předpřipravil
    tady je jeden link, ale přijde mi to docela komplikovaný, nákladný, na 6 vajec (radši budu tunit miso vývar)
    za každý tip budu rád, prostě bych si předpřipravil cca 50 vajec do těch velkých sklenic, nejlíp už rovnou oloupané, aby to pak odsejpalo

    Čajová vejce | Zásadně zdravě – Jana Králiková
    https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/cajova-vejce/

    no a pak se snažím udělat právě nějaké meníčko (nejsnažší položkou je aktuálně koupit Asahi v Makru :D)

    tady se mi líbilo trošku jiné Sushi - 1 větší kousek do ruky a čau (příchutě optimálně Salmo+Wasabi, Teriyaki Chicken a Umeboshi+Kimchi)
    má to i FB, ale nevypadá to, že by vozili z SK. ocením tip na něco podobného, pokud tušíte (a ne, se Sushi se patlat nechci)

    Onigiri
    https://onigiri.sk/

    a na závěr, líbí se mi i Mochi/zmrzka - tady to vypadá spíš na frančizu, ale zkusím je oslovit. jde spíš o nějaké sezónní akce na víkend, takže do jisté míry musí být i rozumná cena. a abych si to nekomplikoval málo, tak jsem z Klatov. tzn. potřebuju to sem nějak dostat a musí to být i nějak rozumné poměr cena/výkon

    Zmrzlinové mochi MOTIKO
    https://www.motiko-official.cz/

    jestli je to částečně OT, tak se omlouvám, ale spíš doufám, že je to tu samý masterchef a dáte mi další tip ;)
    klidně i na shop v Plzni, případně v Praze (aktuálně testuju různé ramen nudle)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: když jedu do jeseníku, beru v Ennea , protože majitelka má řecké kořeny a olej jí vozí někdo ze vzdálených příbuzných. Když zrovna dojde, tak koukám v supermarketech po nějakých co mají nějakou značku původu, nejčastěji jdu po řeckých z kalamata oliv.


    A Červenkovi mají fakt dobrej

    Extra panenský olivový olej | Lozano Červenka
    https://www.lozanocervenka.cz/extra-panensky-olivovy-olej/
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOIRAIN: Díky, taky se na něj mrknu.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    JAJITA: mně chutná z lidlu tenhle (teda, mám ten v bílé lahvi), ale dost cintá a špunt se blbě vytahuje

    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Díky za tipy na ten oliv. olej. Nejsem z Prahy, tak mrknu do Alberta a Billy.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DOCKINEZ: na vaření taky značku neřeším, pod masem rozdíl v chuti nepoznám. Jen fakt ideálně žádné mezistátní blendy.
    Do salátů máme už dva roky výborný domácí olej z Černé Hory, toho je do vaření škoda.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRAKIRA: Rozpect v topinkovaci/na suché pánvi.
    JAEN
    JAEN --- ---
    JAJITA: Kdybys byla z Prahy, tak v reckem obchode na Jana Masaryka maji staceny, a to dva druhy, na teplou a na studenou kuchyni. Oba jsou skvele a cenove srovnatelne s beznymi v obchodech. Pokud tedy uz nezdrazili, olivac ma jit nahoru.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já v Makru kupoval takovej ten 5litrovej barel ARO extra virgin oleje, když byl v akci. Při naší spotřebě se to vyplatilo jako prase, ale ještě mám bokem menší flašku něčeho lepšího/dražšího na saláty.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    FRAKIRA: U nas, co se nesni, tak jde do mrazaku (nebo do chlebovky). A na refresh pak na chvili do topinkovace. Je to samozrejme sussi, ale krupe to.

    Recept se obavam todle nezachrani.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    hele co ten v makru? ten "cepovany"? zkousel jste to nekdo? ja nejezdim do makra takrka vubec, ale vim, ze to tam je.
    ILTU
    ILTU --- ---
    FRAKIRA: Obávám se, že nejde. Jediné, co pomůže, je před servírováním hodit znovu do vaflovače.
    ILTU
    ILTU --- ---
    JAJITA: Já kupuju třílitrovky (když je mají) řeckého v Praze na Budějárně u Sváčka. Litr za necelá tři kila, ale je výborný.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    JAJITA: Stálicí pro mě byl olivový olej z Alberta https://www.albert.cz/shop/Trvanlive/Oleje-a-octy/Oleje/Olivove/Albert-Olivovy-olej-extra-panensky/p/24772600 Výborná chuť i cena, původ se Španělska. Vyhrál i nějaký ten test olejů. Akorát po zdražení se cenově srovnal s ostatními, 1l za 200,- už prostě není.
    Dnes už mi přijde lepší objednat nebo koupit 5l kanystr v zahraničí, kde seženeš pořád velmi dobrý olej za 200,-/l nebo bio vynikající za 400,-/l (což stojí dneska podprůměrná směska od FranzJosefa).
    ILTU
    ILTU --- ---
    VOY: Já nevím, ale babička dávala mák do studeného mléka a až poté přivedla k varu. A dávala do něj mletou skořicí a celý badián.
    GALE
    GALE --- ---
    FERRYH: Vozím si oleje z Kréty, jsou chuťově výraznější. V Řecku se na láhve běžně píše na etiketě i acidita, u nás jsem to neviděla. Kvalitní oleje mají 0,2%.
    Oleje Terra Creta mají na rohlíku a občas jsem na ně narazila i v Bille.
    Terra Creta BIO Estate extra panenský olivový olej
    https://www.rohlik.cz/1437982-terra-creta-bio-estate-extra-panensky-olivovy-olej
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JAJITA: jednu dobu isme kupovali znacku Agia Triada pres eshopy, ale postupne nemam nic preferovaneho. Jen na studenou kuchyni striktne vybiram oleje z konkretni zeme, nemam rad takove ty mixy "ze zemi (mimo) EU".
    Pamatuju si, ze Lidl dokonce jednu dobu nabizel pod svou znackou EVOO ktery snad dodavala Sitia. Byl tam na ne odkaz, acidita byla taky parametrove stejna, nejspis si u nich nechali pod svym brandem udelat varku oleje.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    RUTHLESS: sto lidi, sto.chuti. manzelka treba BV nemuze vystat, preferuje mouku z Kojetina.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    Lidi, je nejaky zpusob jak uchovat vafle v kondici aspon pul dne? Nebo nejaky specialni recept?

    Puvodne jsem delavala vafle podle J. Olivera, ted delam kynute.. ale oboje jsou snad uz po hodince mekke. Potrebovala bych takove, co muzu rano udelat a odpoledne servirovat. Jde to vubec?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    Necham se take rad poucit jako JAJITA: - jen mne by zajimaly spis ty znacky, co jsou dostupne na nasem ceskem trhu
    a asi bych upresnil, ze na smazeni a tepelne zpracovani skoro olivac nepouzivam, mam radeji mene aromaticke kvalitni repkove a slunecnicove...
    ale rad bych mel neco z olivovych oleju chutove vyraznejsiho a kvalitniho na salaty a podobnou studenou kuchyni - budu vdecnej za kazdou radu! ;O)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam