úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci
ADMINISTRÁTOŘI:
Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
(všechna práva)
rozbalit záhlaví
SALAMAN
---
---
17:23:28 6.4.2024
3 odpovědi
+3
ONDRAT
: Ten z Alberta je lampantový, vydávaný za extra panenský.
Lampantový olivový olej je panenský olej nižší jakosti s kyselostí překračující 2 %, nemá ovocnou chuť a vykazuje podstatné nedostatky smyslových vlastností. Není určen k maloobchodnímu prodeji. Rafinuje se nebo se používá k průmyslovým účelům.
Olivový olej - Evropská komise
https://agriculture.ec.europa.eu/farming/crop-productions-and-plant-based-products/olive-oil_cs
Byl jsem dost v šoku, když jsem se dozvěděl, jak to v ČR chodí s olivovým olejem:
Potraviny na pranýři | nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny
https://www.potravinynapranyri.cz/InspProduct.aspx?scontrol=
165&lang=cs&
design=default&a
rchive=actual&li
sttype=tiles&pag
e=1
My si vozíme olej z Řecka, většinou kupujeme petky domácího na trzích nebo od někoho, kdo je prodává u sebe doma přes plot. Pokud nám dojdou zásoby z dovolené, tak kupujeme tento:
Minerva Kalamata Chop řecký extra panenský olivový olej 750ml
https://shop.billa.cz/produkt/minerva-kalamata-chop-recky-ex
tra-panensky-olivovy
-olej-750ml-82309649
?gad_source=1
Případně tento:
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001007516035
Ale třeba i klasickej Franz Josef dopadl v testech dobře, jen imho nemá tak výraznou chuť :)
ONDRAT
---
---
22:17:58 27.3.2024
1 odpověď
+2
JAJITA
: Stálicí pro mě byl olivový olej z Alberta
https://www.albert.cz/shop/Trvanlive/Oleje-a-octy/Oleje/Oliv
ove/Albert-Olivovy-o
lej-extra-panensky/p
/24772600
Výborná chuť i cena, původ se Španělska. Vyhrál i nějaký ten test olejů. Akorát po zdražení se cenově srovnal s ostatními, 1l za 200,- už prostě není.
Dnes už mi přijde lepší objednat nebo koupit 5l kanystr v zahraničí, kde seženeš pořád velmi dobrý olej za 200,-/l nebo bio vynikající za 400,-/l (což stojí dneska podprůměrná směska od FranzJosefa).
ILTU
---
---
22:13:36 27.3.2024
+1
VOY
: Já nevím, ale babička dávala mák do studeného mléka a až poté přivedla k varu. A dávala do něj mletou skořicí a celý badián.
GALE
---
---
21:56:10 27.3.2024
+2
FERRYH
: Vozím si oleje z Kréty, jsou chuťově výraznější. V Řecku se na láhve běžně píše na etiketě i acidita, u nás jsem to neviděla. Kvalitní oleje mají 0,2%.
Oleje Terra Creta mají na rohlíku a občas jsem na ně narazila i v Bille.
Terra Creta BIO Estate extra panenský olivový olej
https://www.rohlik.cz/1437982-terra-creta-bio-estate-extra-panensky-olivovy-olej
BRUKEV
---
---
21:44:45 27.3.2024
JAJITA
: jednu dobu isme kupovali znacku Agia Triada pres eshopy, ale postupne nemam nic preferovaneho. Jen na studenou kuchyni striktne vybiram oleje z konkretni zeme, nemam rad takove ty mixy "ze zemi (mimo) EU".
Pamatuju si, ze Lidl dokonce jednu dobu nabizel pod svou znackou EVOO ktery snad dodavala Sitia. Byl tam na ne odkaz, acidita byla taky parametrove stejna, nejspis si u nich nechali pod svym brandem udelat varku oleje.
BRUKEV
---
---
21:31:39 27.3.2024
+1
RUTHLESS
: sto lidi, sto.chuti. manzelka treba BV nemuze vystat, preferuje mouku z Kojetina.
FRAKIRA
---
---
19:52:53 27.3.2024
3 odpovědi
Lidi, je nejaky zpusob jak uchovat vafle v kondici aspon pul dne? Nebo nejaky specialni recept?
Puvodne jsem delavala vafle podle J. Olivera, ted delam kynute.. ale oboje jsou snad uz po hodince mekke. Potrebovala bych takove, co muzu rano udelat a odpoledne servirovat. Jde to vubec?
FERRYH
---
---
19:31:34 27.3.2024
1 odpověď
+1
Necham se take rad poucit jako
JAJITA
: - jen mne by zajimaly spis ty znacky, co jsou dostupne na nasem ceskem trhu
a asi bych upresnil, ze na smazeni a tepelne zpracovani skoro olivac nepouzivam, mam radeji mene aromaticke kvalitni repkove a slunecnicove...
ale rad bych mel neco z olivovych oleju chutove vyraznejsiho a kvalitniho na salaty a podobnou studenou kuchyni - budu vdecnej za kazdou radu! ;O)
JAJITA
---
---
17:21:50 27.3.2024
5 odpovědí
+1
Teď si jdu pro radu já. Jaký mi prosím doporučíte dobrý olivový olej, tady u nás prodáváný? Než pojedu do Itálie a kolegyně do Řecka.
Díky za tipy.
RUTHLESS
---
---
18:00:22 26.3.2024
LYNCH
: To je gólman :-D
LYNCH
---
---
17:51:37 26.3.2024
1 odpověď
TOOMIX
: joo rak o tý jsem slyšel haha
TOOMIX
---
---
17:51:20 26.3.2024
1 odpověď
LYNCH
: pak ještě dvounulka na pizzu :)
RUTHLESS
---
---
17:44:36 26.3.2024
+3
LYNCH
: Je to jak ve fotbale. Taky si někdo mysli, ze je jen obránce, záložník, útočník. A ty víš, ze je centr, wingback, hroťák… :-)
LYNCH
---
---
17:12:38 26.3.2024
2 odpovědi
+2
já sice nepeču, ale doteď jsem žil v tom že je jen hladká, polohrubá a hrubá mouka :D
ADELHAIDA
---
---
10:31:55 26.3.2024
+7
JAJITA
: Mně to začalo bejt divný, když vychrlili těch X druhů. Dokud měli jen spešl na kynuté, tak mi přišlo, že se to dá vysvětlit přirozeně kvalitou obilí. A když začli prodávat extra pytlíky na všechno, spíš jsem předpokládala, že je to furt ta samá mouka, akorát v jiným obalu, asi jako když se prostředek na mytí nádobí obarví různejma barvičkama a napíše se na to, ze modrej extra odmašťuje a zelenej zanechává extra lesk.
JAJITA
---
---
10:20:24 26.3.2024
1 odpověď
+1
VSICHNIMAME
: A tak ony enzymy nejsou chemka. Prodávají se pro pekaře i zvlášť. Tohle mám z dřívější deklarace od dodavatele.
Jinak mě trochu překvapuje, že nikomu není divný počet druhů té mouky, každá na jiné použití.
GARFIELD
---
---
2:37:45 26.3.2024
ANABEL_LEE
: haha. To konecne dava smysl. Cetl jsem o mouce pouze v anglictine a nikdy sem moji interpretaci nezpochybnoval.
VSICHNIMAME
---
---
21:58:47 25.3.2024
1 odpověď
+11
JAJITA
: šlo by tady k tomu něco veřejné napsat? Docela mě "obohacovani" základní potraviny o nějakou chemku překvapuje...
JAJITA
---
---
21:14:28 25.3.2024
1 odpověď
ADELHAIDA
: SZ
ADELHAIDA
---
---
20:47:45 25.3.2024
ZUZKAOU
: A nemá se to teda hlásit na Českou potravinářskou inspekci? Copak to nevadí? Nebo tam zrovna Jajita pracuje a nijak se to neřeší? To zní už trochu jak konspirační teorie.
ZUZKAOU
---
---
20:43:38 25.3.2024
1 odpověď
+1
ADELHAIDA
: prtotože to zkoumá v laborce :-D
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam