• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    JAJITA: Stálicí pro mě byl olivový olej z Alberta https://www.albert.cz/shop/Trvanlive/Oleje-a-octy/Oleje/Olivove/Albert-Olivovy-olej-extra-panensky/p/24772600 Výborná chuť i cena, původ se Španělska. Vyhrál i nějaký ten test olejů. Akorát po zdražení se cenově srovnal s ostatními, 1l za 200,- už prostě není.
    Dnes už mi přijde lepší objednat nebo koupit 5l kanystr v zahraničí, kde seženeš pořád velmi dobrý olej za 200,-/l nebo bio vynikající za 400,-/l (což stojí dneska podprůměrná směska od FranzJosefa).
    ILTU
    ILTU --- ---
    VOY: Já nevím, ale babička dávala mák do studeného mléka a až poté přivedla k varu. A dávala do něj mletou skořicí a celý badián.
    GALE
    GALE --- ---
    FERRYH: Vozím si oleje z Kréty, jsou chuťově výraznější. V Řecku se na láhve běžně píše na etiketě i acidita, u nás jsem to neviděla. Kvalitní oleje mají 0,2%.
    Oleje Terra Creta mají na rohlíku a občas jsem na ně narazila i v Bille.
    Terra Creta BIO Estate extra panenský olivový olej
    https://www.rohlik.cz/1437982-terra-creta-bio-estate-extra-panensky-olivovy-olej
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JAJITA: jednu dobu isme kupovali znacku Agia Triada pres eshopy, ale postupne nemam nic preferovaneho. Jen na studenou kuchyni striktne vybiram oleje z konkretni zeme, nemam rad takove ty mixy "ze zemi (mimo) EU".
    Pamatuju si, ze Lidl dokonce jednu dobu nabizel pod svou znackou EVOO ktery snad dodavala Sitia. Byl tam na ne odkaz, acidita byla taky parametrove stejna, nejspis si u nich nechali pod svym brandem udelat varku oleje.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    RUTHLESS: sto lidi, sto.chuti. manzelka treba BV nemuze vystat, preferuje mouku z Kojetina.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    Lidi, je nejaky zpusob jak uchovat vafle v kondici aspon pul dne? Nebo nejaky specialni recept?

    Puvodne jsem delavala vafle podle J. Olivera, ted delam kynute.. ale oboje jsou snad uz po hodince mekke. Potrebovala bych takove, co muzu rano udelat a odpoledne servirovat. Jde to vubec?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    Necham se take rad poucit jako JAJITA: - jen mne by zajimaly spis ty znacky, co jsou dostupne na nasem ceskem trhu
    a asi bych upresnil, ze na smazeni a tepelne zpracovani skoro olivac nepouzivam, mam radeji mene aromaticke kvalitni repkove a slunecnicove...
    ale rad bych mel neco z olivovych oleju chutove vyraznejsiho a kvalitniho na salaty a podobnou studenou kuchyni - budu vdecnej za kazdou radu! ;O)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Teď si jdu pro radu já. Jaký mi prosím doporučíte dobrý olivový olej, tady u nás prodáváný? Než pojedu do Itálie a kolegyně do Řecka.
    Díky za tipy.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    LYNCH: To je gólman :-D
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    TOOMIX: joo rak o tý jsem slyšel haha
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LYNCH: pak ještě dvounulka na pizzu :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    LYNCH: Je to jak ve fotbale. Taky si někdo mysli, ze je jen obránce, záložník, útočník. A ty víš, ze je centr, wingback, hroťák… :-)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    já sice nepeču, ale doteď jsem žil v tom že je jen hladká, polohrubá a hrubá mouka :D
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JAJITA: Mně to začalo bejt divný, když vychrlili těch X druhů. Dokud měli jen spešl na kynuté, tak mi přišlo, že se to dá vysvětlit přirozeně kvalitou obilí. A když začli prodávat extra pytlíky na všechno, spíš jsem předpokládala, že je to furt ta samá mouka, akorát v jiným obalu, asi jako když se prostředek na mytí nádobí obarví různejma barvičkama a napíše se na to, ze modrej extra odmašťuje a zelenej zanechává extra lesk.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    VSICHNIMAME: A tak ony enzymy nejsou chemka. Prodávají se pro pekaře i zvlášť. Tohle mám z dřívější deklarace od dodavatele.
    Jinak mě trochu překvapuje, že nikomu není divný počet druhů té mouky, každá na jiné použití.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    ANABEL_LEE: haha. To konecne dava smysl. Cetl jsem o mouce pouze v anglictine a nikdy sem moji interpretaci nezpochybnoval.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    JAJITA: šlo by tady k tomu něco veřejné napsat? Docela mě "obohacovani" základní potraviny o nějakou chemku překvapuje...
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: A nemá se to teda hlásit na Českou potravinářskou inspekci? Copak to nevadí? Nebo tam zrovna Jajita pracuje a nijak se to neřeší? To zní už trochu jak konspirační teorie.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: prtotože to zkoumá v laborce :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam