• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    BRUKEV: Je panenský, ale vydávají ho za extra panenský, což je klamání spotřebitele.

    Extra panenský olivový olej je kategorie nejvyšší kvality. Pokud jde o organoleptické vlastnosti, nevykazuje žádné nedostatky a má ovocnou chuť. Úroveň kyselosti nesmí překročit 0,8 %.

    Panenský olivový olej smí mít určité minimální nedostatky organoleptických vlastností. Úroveň kyselosti nesmí překročit 2 %.


    Jinak taky moc nevím, co si představit pod mediánem závad a mediánem ovocné chuti a vůně. Specifičtější popis závad se mi nikde nepodařilo dohledat.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ja kupuju odsud: https://www.reckyeshop.cz/cerstve-farmarske-oleje-ze-sklizne-2023/

    koukam teda ze olivace dost masivne zdrazili, kupoval jsem pred rokem 5 litru jedoho z tech farmarskych za 1400, ted je to 2x vic....
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SALAMAN: koukam, ze je tam i Agia Triada, ktera nam vzdy chutnala. Jen uplne nerozumim,.proc je spatna. Mobil mi ukazuje znaceni a median v chuti, atd. Je mozne to nejak specifikovat?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    JAJITA: ja se vždycky bál toho obalu a hlavně názvu:D
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    SALAMAN: Minervu jsem nakonec zakoupila a chválím :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    ONDRAT: Ten z Alberta je lampantový, vydávaný za extra panenský.

    Lampantový olivový olej je panenský olej nižší jakosti s kyselostí překračující 2 %, nemá ovocnou chuť a vykazuje podstatné nedostatky smyslových vlastností. Není určen k maloobchodnímu prodeji. Rafinuje se nebo se používá k průmyslovým účelům.

    Olivový olej - Evropská komise
    https://agriculture.ec.europa.eu/farming/crop-productions-and-plant-based-products/olive-oil_cs

    Byl jsem dost v šoku, když jsem se dozvěděl, jak to v ČR chodí s olivovým olejem:

    Potraviny na pranýři | nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny
    https://www.potravinynapranyri.cz/InspProduct.aspx?scontrol=165&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles&page=1

    My si vozíme olej z Řecka, většinou kupujeme petky domácího na trzích nebo od někoho, kdo je prodává u sebe doma přes plot. Pokud nám dojdou zásoby z dovolené, tak kupujeme tento:

    Minerva Kalamata Chop řecký extra panenský olivový olej 750ml
    https://shop.billa.cz/produkt/minerva-kalamata-chop-recky-extra-panensky-olivovy-olej-750ml-82309649?gad_source=1

    Případně tento:

    https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001007516035

    Ale třeba i klasickej Franz Josef dopadl v testech dobře, jen imho nemá tak výraznou chuť :)
    KURE
    KURE --- ---
    ILTU: to je právě ten divnej recept z celých vajec a mlika
    ILTU
    ILTU --- ---
    A hele, normálně to lidi dělaj:
    Majonéza a tatarka z vařených vajec - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/56526-majoneza-a-tatarka-z-varenych-vajec/
    ILTU
    ILTU --- ---
    No, vzhledem k tomu, že se dá udělat emulgovaná omáčka (majonéza to fakt není :-) jen z oleje, hořčice a octa a soli, vařeného žloutku bych se nebála. Základ je hořčice, a pak to jde samo.
    KURE
    KURE --- ---
    LYNCH: jo, tak to je kompletně mimo schopnosti mého konzervativniho otce :)
    Nevzal na milost ani crockpot, a to má problémy se zubama a 80% toho co jí jsou různý dusený masa, guláše a tak.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Z vařeného jsem emulgovat nezkoušela.
    Průmyslovou majonézu nekupuju, a při domácí výrobě se řídím tím, aby vejce byla čerstvá a razítkovaná. Ale chápu, že obava ze salmonely může převážit.

    Jak na to, aby vám syrové vejce v domácí majonéze nezkazilo Vánoce - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/hobby/domov/domaci-majoneza-salmonela-syrova-vejce.A121219_171456_hobby-domov_mce
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    KURE: nebo je hodit na chvilu do sous vide a máš je pasterovaný
    KURE
    KURE --- ---
    MUTHA: aha, já napřed narazil na sušené. Ony jsou i tekuté. No kilo je dost, ale zase by se dal udělat vajecnak.... :)
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    KURE: ty pasterovany zloutky sou normalne tekuty, akorat je pri produkci na par minut zahrejou, aby se zlikvidovaly bakterie, ale maj vicemene konzistenci cerstvyho zloutku. akorat je to vetsinou baleny po 1kg, nevim jakou maj tvoji starousci spotrebu. nejakou dobu to ale po otevreni v lednici vydrzi
    KURE
    KURE --- ---
    MUTHA: já ne, moji staroušci. A zároveň nemají rádi instantní věci. Sušené žloutky pro ně budou asi no go. Ale kouknu na ně.

    DOCKINEZ: :) to ne, ale diskuse nad majonézou při výrobě bramborového salátu.
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    DOCKINEZ: ajo vlastne, velikonoce ...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MUTHA: Možná se mu sešla hromada vařenejch vajec z pomlázky a řeší, jak je sdělat :)
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    KURE: prej by to melo jit, stejnej postup jako z cerstvyho zloutku, tj k zloutku pridas horcici, ocet, sul a pak postupne olej

    proc to ale chces delat z varenejch zloutku? jestli se bojis salmonelozy, kup si pasterovany zloutky v krabici
    KURE
    KURE --- ---
    Chtěl jsem se zeptat, děláte někdo majonézu z vareneho žloutku? Je v tom nějaký zádrhel?
    Můj internetový průzkum naznačuje že to jde, ale bohužel většina odkazů je o "majoneze" z jogurtu/mléka a celého vejce na tvrdo. A těch pár výjimek mi nepřijde moc seriózní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam