• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    RUTHLESS: ja nekde cetl že tam patří vepřová konzerva
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ONDRAT: Když delas srbsky rizoto, dej tam mletý maso a eidam :-)
    ILTU
    ILTU --- ---
    LYNCH: Fakt mi to úplně vyvolalo vzpomínky na školní jídelnu na základce!
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ONDRAT: jak rikas! eidam a kyselá okurka nesmí chybět
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KURE: Jo, taky bych se bez nej obesel, kazdopadne rad bych drzel nejakou autenticity, kdyz je to srbske rizoto.
    KURE
    KURE --- ---
    ONDRAT: já bych nejspis nedal žádnej, protože nesdilim rozšířenou obsesi do všeho rvat sejra, a slepená placka ze sejra na vrcholku rizota mi to fakt nevylepsi.
    A nebo parmazan, ten je na to tak nějak delanej.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KURE: Nic, jenom bych si tam podle sve chuti dal nejaky vyraznejsi syr. Tak se ptam, jake jsou preference ostatnich, abych se mohl inspirovat.
    KURE
    KURE --- ---
    ONDRAT: co máš proti eidamu?
    Jinak si tam dej pochopitelně sejra co ti chutná :)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: LYNCH: ... ja to takto znam z cinske kuchyne, ale tam se to nedava "jen dojit", ale dovari se to do potrebne konzistence v pare...
    dobre na tom je, ze v te vode se to vari jen kratce - vlastne jen abys tam dostal trosku soli, pripadne koreni, a pak v te pare to doladis uplne presne podle potreby a muze to byt ruzne - od rozsypajici se, po hrudkovite slepene a i ruzny typ ryze ...
    ILTU
    ILTU --- ---
    ONDRAT: Goudu.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Ja si to taky rad vyzkousim, nemuzu si pomoct, ale sterilovanej hrasek nahradim mrazenym, misto mletyho dam krkovici na prouzky a dal bych i neco jinyho nez eidam, ale co?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Povedly se mi fakt dobrý pohankový placky.

    na 2 porce

    150 g suché pohanky
    1 mrkev
    1 cibule
    4 větší žampiony
    4 stružky česneku
    1 žebro řapíkatého celeru
    olej
    500 ml vývavru
    1 lžíce misa
    1 lžíce rajčatovéh protlaku
    1 lžička jemnější chilli pasty
    směs houbovéh koření
    2 vejce
    cca 50-100 g sýra
    strouhanka

    Na štědřejší dávce oleje pomalu restvat nastruhanu mrkev a žampiony s cibulí a celerem nasekaým na drobné kostičky. PO nějakých 8-10 minutách přidat miso, chilli a rajčatovou pastu a ještě chvíli restvat. Pak přidat pohanku, zamíchat a ještě chvíli opékat posléze podlít vývarem a tak 15- 20 minut vařit - pohanku zde člověk chce spíš rozvařit aby držela. Nechat vychladnout, přidat do toho vejce a nastrouhaý sýr a přimíchat něco strouhanky (měla jsem doma čedar) aby se to zahustilo. Ne úplně, chce to nechat směs ještě tak 30 minut stát, aby strouhanka nasákla tekutinu a zpevnilo se to. Posléze uhňácat placky, obalit ve strouhance a osmažit, nebo tedy placky trošku naolejvat a upéct, či vrazit do horkovzdušné trouby.

    K jogurtový dip (jogurt, česnek, citronová šťáva, sůl a pepř).
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Diky, to udelam! Mnam
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    sorry za velikost, jsem líná to zmenšovat :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: Dej recept na dobrej srbac! Ja to miluju a doma jsem to nikdy nedelala
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak teda opravuju se, dokonalou rýži umím uvařit doma, na elektrice s časovačem plotýnky. na chalupě na divném plynovém sporáku ne. tam jsem zatraceně ráda za to, že mám multifunkční hrnec s rýžovarem :-)

    a teda co mi na plotně moc nejde, nebo lépeřečeno co je z multifunkčního rýžovaru lepší a jednodušší, je srbský rizoto. to je moje guilty pleasure, takový to oranžový rizoto s mletým masem a hráškem a kopou strouhanýho sýra, a na plotně má tendence se připalovat.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LYNCH: Rýžu nejím, když ju vařím chlapovi , neslívám, nechávám dojít.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Já jsem si rýžovar koupila asi před rokem. První použití mě úplně nenadchlo, ale teď na to nedám dopustit. Vařit rýži umím. Ale teď je to skvělý pomocník na to, že to prostě někdy vůbec nemusím řešit. Rýži dám dělat jako první a je vždycky hotová k jídlu, které dělám bokem. Někdy k tomu hodím i maso a prostě mám to hotový, až je to hotový. S malým miminem je to fakt hrozně přínosný. Navic je to i para - tze easy jidlo pro mimino bez nutnosti hledat tu kovovu vec do hrnce. Mw mam parni, ale ta para je tam desne debilni, takze nepouzivam.

    Termomix jsem viděla u kamarádky a můj přístup k němu
    byl podobný některým ostatním tady. Když umím vařit, co by ch to potřebovala. Nicméně, po zakoupení rýžovaru a tomu, že je pro to úplně stejný argument, už nejsem tak přísná.

    Ano, jsou to věci, bez kterých se člověk obejde. Ale když ulehčují zivot, tak proc ne 🤷‍♀️ st si kazdy poridi, co chce
    I ten vejcovar ci to to ma trissie ;)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ZUZKAOU: ok. to neznám
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LYNCH: rýže se dá vařit ve velkém množství vody a pak slít a nechat dojít.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam