• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    FERRYH: u vindaloo je ještě jedna zajímavost, aloo jsou v hindštině brambory, ale původ slova je v portugalském vin-d'alho - tedy víno s česnekem

    jinak u indů funguje celkem dobře na snížení pálivosti lassi
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    FERRYH: nevim, proc by nebyla uveritelna, byla jsem u toho osobne :) tze to neni zadny "jedna pani povidala"
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KASUMI: Dobra historka! za mne i uveritelna... vsichni vime, ze na extra palivost to studene mleko opravdu docela funguje - zatimco voda (ani limonada ci pivo) moc ne...
    ----
    Kazdopadne mne na tom prekvapilo neco jineho: zagoogloval jsem si "vindaloo" jelikoz jsem si jen matne pamatoval oc jde (indie, ostre)... a ejhle!!
    "…Vindaloo nebo také vindalho je populární, velmi pálivé indické jídlo.
    Poprvé bylo přivezeno Portugalci do tehdejší indické provincie Goa, brzy se stalo oblíbeným jídlem místních obyvatel…"

    Puvodne portugalske! takze to dnesni - indicke varene v Evrope - je sekundarni prenos, dvojitej re-export :O) zajimave! vite jeste o dalsich podobnych? ;O)

    take mne zaujalo, ze to pochazi z Goa (jsem posluchac psytrance muziky a ta pochazi tam odtud, pres Goa-trance muziku)
    ...asi si budu muset uvarit brzo nejake vindaloo a dat si k tomu nejake Total Eclipse, Etnica, Hallucinogen... (a zkusit k tomu mleko!) --- bude to hodne stylove! :O)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    REDSNAKE: hustý :DD
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Tedy obcas ne
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    NELLAS: Jdu s kocarem a napul dlktuju a obcas opravim🤷‍♀️
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KASUMI: Kamarád zamotala? :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    POHODAVOLE: Neeee😁
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KURE: Kdysi si kamarad (je na nyxu, treba se sam prizna, chodi i sem 😀) v indicke objednal k vindaloo dve sklenice mléka. obsluze tim dost zamotala hlavu, museli do vecerky
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: to bude chtit novou diskuzi :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tohle je moc dobrá a nečekaná špenátová polévka. Zbabicovala jsem to - kdo nemá krevety, tak tam dá tofu.

    Canh Rau Pi Nat - Beryl Shereshewsky
    Canh Rau Pi Nat - Beryl Shereshewsky
    https://www.beryl.nyc/index.php/2024/05/16/canh-rau-pi-nat/

    Na oleji orestovat cibuli/porek a česnek, přidat kostky tofu, pokud máte špenát se stonky, tak ty otrhat, nasekat na drobno a restvat s cibulí a česekem. zalít vývarem, přivést k varu, tak 5 minut vařit, dokud není cibule měkká a pak přidat velké kopce čerstvéh špenátu a nebo 50-100 g mraženéh na porci. Počkat až špenát zavadne a změkne, vypnout oheň a dochutit solí, pepřem, rybí omáčkou. Autorka receptu to tam nedává, ale fakt to volalo po něčem kyselém, takže jsem tam dala citronovou šťávu.

    Myslela jsem že do toho přidám nasekanou jarní cibulku, ale nakonec to bylo ideání jen tak. Maximálně smažená křupavá cibulka by na to asi byla dobrá, případně nějaká vaječná vložka.

    Na to jak je to jednduchý, je to fakt dobrý - taková čistá špenátová chuť
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: V Pobaltí mají v hospodách v nabídce čerstvej kefír. Potěšilo. A nesladkej mají aj na benzínkách.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: Já jsem o nej jednou poprosil asi v 17 letech v the pub na staromestsky (takovej ten podnik, kde si každej čepuje sám pivo) a ten číšník byl mega zmatenej. Ale dostal jsem svý tři deci a navíc zadarmo.
    Nutno dodat, ze jsem byl asi solidne zkourenej…
    ILTU
    ILTU --- ---
    TRISSIE: To by byl ale jejich problém, ne tvůj 😉
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: Tak doufám, ze se tam zpětně neobjeví nějaký úlomky meteoritu. Protože k Ozone a Lunetic by treti kapela do party už nemusela být zvládnutelná.
    #curacizmontessorilesniskolky
    ILTU
    ILTU --- ---
    BRUKEV: Sladkej čaj s mlíkem. A to normálně nesladím.
    Jo, chutě dětství 🤗
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: No, tam to většinou nemají ani na menu.
    KURE
    KURE --- ---
    TRISSIE: no je fakt že mléko se v restauraci moc nevidí. Ale na nějakým rakouským kopci jsem si dával teplej štrůdl a studený podmaslí. Moc dobrý.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    RUTHLESS: ja rodinný večeře moc nezažil takže se mi to blbe hodnotí)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: myslím, že v pizzerii by na mě koukali dost blbě, kdybych si objednala sklenici vychlazeného mléka :-)
    KURE
    KURE --- ---
    TRISSIE: proč zvrhlost? Nebo lépe řečeno, co je to správné pití k pizze?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: dlužno ovšem podotknout, že za oceánem se kombo pizza+studený mlíko servíruje poměrně běžně. Školní jídelna kupříkladu prodávala pizzu (hranatou salámovou) za dolar a mlíko zdarma (i tam mají/měli mléko do škol), takže to byl oblíbený oběd těch, kdo neměli z domova sendvič.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam