• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Halušky s bryndzou(s trochou řeckého jogrutu), křpavou cibulkou (kupovaná) a libečekem. Nečekaně funkční kombo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tyjo - když se do semínkových krekrů přidá dostatek ochucení, tak jsou reálě dobrý.

100 g lněých semínek pomlet
    30 g sluečnickových semínek
    30 g dýňových semínek
    30 semínek co máte a chcete tam přisypat.
    ideálně ještě 10 g černuchy, je v tom moc dobrá)
    lžíce sušeného česneku
    lžíce sušené cibule
    2-4 lžíce miso pasty
    2-4 lžíce lahůdkového droždí
    Smíchat, přilít 200 ml vody a nechat bobtnat tak 3 hodiny až přes noc. Pkud to je moc husté, přidejte ještě trochu vody, pokud to je moc řídké, přidejte mleté lněné semínko a ještě tak 30 minut nechte bobtnat. Vhodá hustota - jak braborová kaše.
    Pak ochutnat a podle potřeby dosolit.

Rozetřít na plech na pečící papír, nakrájet hmotu na kousky a pak pomalu usušit na 100°C .

Příští várku udělám s rajčatovým protlakem místo misa, sušenými rajčaty a italskými bylinkami.

Já se rozhodla zvýšit příjem lněnéh semínka kvůlivá hormonům a vláknina a Omega 3 se vždycky hodí a jsem velmi mile překvapea.

A teda s jogrtem je to fakt skvělé, bude to fungovat i jako nnosič na jednohubky, stejně tak k nějakéu výraznějšímu vínu. Na pivo je to ještě málo výrazné a mastné :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJINEK: Nebo to propasiruj
    JAJINEK
    JAJINEK --- ---
    XCIDER: Aha, zajímavý. Zkusím, co s tím udělá ten citron, to by bylo super, kdybych mohla mít super konzistenci bez práce i bez smradu :) dík moc :)
    JAJINEK
    JAJINEK --- ---
    ZUZKAOU: Mixér mám nic moc, ale asi mi trochu hrubší konzistence vadí míň než ten smrad :D dík za odpověď :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    VOMAJDA: musí se to zavařit nadvakrát, je to nekyselá konzerva
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Fazolový guláš pro hrdé majitele patizonu

slanina (a tuk, pokud máte hodně libovou slaninu)
    patizon
    koření a bylinky (já použila pepř, nové koření a bobkový list, a taky šalvěj a rozmarýn)
    česnek, chilli
    fazole (uvařené, pokud možno různých druhů, já měla red kidney a velké máslové)
    ocet

Do kastrolu se silným dnem dáme škvařit slaninu a mezitím si očistíme patizon - pokud máte nějaký mladší, nemusí se loupat, stačí vyndat semínka a nakrájet ho na malé kostičky.
    Když je slanina opečená jak ji máme rádi, vyjmeme ji a na tuk dáme orestovat patizon. V průběhu restování můžeme přidávat i jinou zeleninu, tenhle guláš se výborně hodí jako hrobka pro obstarožní mrkve, lehce oslizlý řapíkatý celer, měkké papriky či rajče, kterému nic není, ale vám prostě není sympatické.
    Ke konci restování přidáte sůl, bylinky a koření a podle potřeby lehce podlijete (vodou, vývarem, teď mě napadá, že víno by asi bylo fajn) a necháte pod pokličkou dusit, dokud se patizon už značně nerozpadá a nezačíná tvořit základ pro guláš, který by za jiných okolností zajistila jíška či hodně moc cibule.
    V tu chvíli přidáte fazole, česnek a chilli a ještě chvíli za občasného míchání odklopené vaříte, dokud nemá guláš správnou konzistenci. Podle potřeby dochutíme, a po odstavení z plotny ještě zamícháme slaninu a lžíci vinného či jablečného octa. Podáváme s chlebem.
    SADY
    SADY --- ---
    ZUZKAOU: presne, strasne jsem to nechapal
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJINEK: příliš mnoho sody. Pokud máš dobrý mixér, tak stačí uvařit cizrnu fakt do měkka, neriskovat sodu. Mě to chutná po mejdle i když jí tam je jen trošička.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    JAJINEK: je to tou sodou zcela urcite, soda zvysi pH (zasaditost), coz urychli zmeknuti cizrny, ale uvolni to z te cizrny nejake aminy, ktere casto smrdi +- stejne jako amoniak(cpavek).
    Myslim ze po okyseleni ten smradek zmizi, stejne jako pach rybiny (taky aminy), takze jestli delas hummus klasicky s citronovou stavou, nemel by to byt problem
    JAJINEK
    JAJINEK --- ---
    Setkal se někdo s tím, že uvařená cizrna smrdí po čpavku?

Na youtube sem, hledaje tip na nejlepší hummus pod sluncem, našla tip, že pokud se cizrna uvaří s trochou jedlé sody, tak se jí slupky doslova rozpadnou a není potřeba loupat pro tu nejlepší konzistenci. Tak sem to zkusila a ano, slupky se sice rozpustily nebo co, ale cizrna smrděla jak králíkárna. Je to tou sodou? Udělala jsem chybu jinde? Cizrnu jsem nechala přes noc namočenou (v pokojové teplotě), a pak jsem ji vařila v tlakáči.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    TRISSIE: tak dik!:D
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VOMAJDA: To vaření potvrzuju jako dobrou cestu pro všechny déle se vařící luštěniny. Připadá mi teda, že jsou z mrazáku víc rozbředlý a používám je spíš do pomazánek, polívek a nákypů, ale zas je to bezpečný. Když chci mít perfektní konzistenci luštěnin, prostě dám nabobtnat a pak vařit celé kilo, použiju potřebné množství a zbytek zamrazím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ILTU: uvařené fazole + slaný nálev a dvakrát 20 minut sterilovat (není to kyselé, takže ptřebuješ fakt důkladně. Ale pokud máš mrazák, tak prostě uvař fazole, nasyp do ziplckových sáčků patřičný počet porcí a zamraž to.

15 nebo 20 minut je už celkem jedno.
    KURE
    KURE --- ---
    VOMAJDA: hmm, říkám si že fazole jsou vařený, sterilní osoleny a pak ještě zavřený. To by fungovat mohlo, ale nejsem zavařovací odborník.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    KURE: To je právě to jediný, co jsem našel :)
    A říkal jsem si, jestli to zavařování na 2x15 min není málo.
    KURE
    KURE --- ---
    VOMAJDA: tohle vypadá pricetne. Ale nezkoušel jsem.
    Domácí fazole ve slaném nálevu | Chatař v kuchyni
    https://youtu.be/YtelyDS8IWU?si=bxrqcCkrOKC_Ulqg
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Kup si je a schovej bez nakukování do skříně. A až ti bude nehezky a šedivo, náhodně sáhni do skříně a jednu z nich vyndej.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Sklízím právě fazole a napadlo mě, že bych je zavařil ve slaném nálevu, abych je pak při vaření jen vylil do jídla jako takové ty konzervované z obchodu, ale nevím jak na to a internet moc nepomáhá. Nemáte někdo nějaké tipy/recept? Musí se to zavařovat nadvakrát? Jak dlouho tomu bude stačit?
    ILTU
    ILTU --- ---
    TRISSIE: Doporučuji koupit ve slevě 2 za cenu jedné, mít radost z úspory a zbytek si šetřit na chandry.
    Protože chlast na chandry taky něco stojí a prospívá zdraví výrazně míň. 😊
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam