Fazolový guláš pro hrdé majitele patizonu
slanina (a tuk, pokud máte hodně libovou slaninu)
patizon
koření a bylinky (já použila pepř, nové koření a bobkový list, a taky šalvěj a rozmarýn)
česnek, chilli
fazole (uvařené, pokud možno různých druhů, já měla red kidney a velké máslové)
ocet
Do kastrolu se silným dnem dáme škvařit slaninu a mezitím si očistíme patizon - pokud máte nějaký mladší, nemusí se loupat, stačí vyndat semínka a nakrájet ho na malé kostičky.
Když je slanina opečená jak ji máme rádi, vyjmeme ji a na tuk dáme orestovat patizon. V průběhu restování můžeme přidávat i jinou zeleninu, tenhle guláš se výborně hodí jako hrobka pro obstarožní mrkve, lehce oslizlý řapíkatý celer, měkké papriky či rajče, kterému nic není, ale vám prostě není sympatické.
Ke konci restování přidáte sůl, bylinky a koření a podle potřeby lehce podlijete (vodou, vývarem, teď mě napadá, že víno by asi bylo fajn) a necháte pod pokličkou dusit, dokud se patizon už značně nerozpadá a nezačíná tvořit základ pro guláš, který by za jiných okolností zajistila jíška či hodně moc cibule.
V tu chvíli přidáte fazole, česnek a chilli a ještě chvíli za občasného míchání odklopené vaříte, dokud nemá guláš správnou konzistenci. Podle potřeby dochutíme, a po odstavení z plotny ještě zamícháme slaninu a lžíci vinného či jablečného octa. Podáváme s chlebem.