• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Zvazujeme kuchynskeho robota.
    Primarni požadavek je, aby dokazal utahnout testo na chleba (plus kynuta testa). Dale asi at ma nejakou krytku na hnetaci nadobu.
    Mlynek na maso nepotrebujeme, ani mixer, bez krouhace na zeli se taky obejdeme, bude to primarne na testa. Radeji si priplatim vic penez za 100W vykonu, nez krouhac na okurky.
    Nejake overene tipy, at to nestoji raketu?
    PETATA
    PETATA --- ---
    ADELHAIDA: a kdyby následky a ještě jste nebyli plní cukroví, tak pro fajnšmekry sádlové cukroví :)
    A já tedy miluju škvarkové placky
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ADELHAIDA: Teď mi kámoš říkal, že máj u nich v práci škvarky s kroupotem…
    A samo je prožeň tycakem a udělej skvarkovku
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Mám hojnost domácího sádla a trochu škvarků. Samozřejmě to konzumujeme s dobrým chlebem, ale chtěla bych i upíct něco na středu do práce. Napadly mě zelňáky, ale nikdy jsem je nedělala. Pokud byste měl někdo osvědčený recept (nejlíp z trouby) budu moc vděčná! Nebo samozřejmě uvítám sádelnatej recept i na něco jinýho, ale třeba na pagáčky je těch škvarků spíš málo.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    XCIDER: když už, glukózovej syrup je kdezčeho, corn jest kukuřice, tak zrovna tenhle z pšenice nebude. a amylosa rozpustná je.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    MEANKITTY11: ne. skrob se nerozpousti, v teple vode tvori gel, ale v uplne studene ani to. https://www.quora.com/Why-is-starch-soluble-in-water
    ne, corn/glucose syrup se da vyrobit z jakehokoliv skrobu, je to uplne jedno, z kukurice se dela v USA protoze je tam nejlevnejsi: https://en.wikipedia.org/wiki/Glucose_syrup
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    XCIDER: existují škroby rozpustné, a corn syrup se rozhodně nevyrábí z pšenice, jak lze poznat z názvu, vyrábí se z kukuřice a je to bezlepkový produkt.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    KURE: predevsim skrob se ve vode nerozpusti, staci ji filtrovat a pouzivat porad dokola. Doma v kuchyni je to komplikovany, ale jakejkoliv profi provoz to bude delat takhle. Plus mas jeste skrob jako byproduct, z nej se prumyslove vyrabi napr. corn syrup (smes glukozy a dalsich cukru)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KURE: no a nejake globalni dopady treba...?
    KURE
    KURE --- ---
    ANABEL_LEE: no nějak si neumim představit, že továrna na seitan pro dovoz do evropy bude stát na místě kde neni voda. Určitě nemluvíme o tom že vysušená babička v eriree se rozhoduje jestli dá napít vnoučátkum nebo uhňácá seitan pro rozežraný nyxáky.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KURE: musi jit do cisticky, celym procesem cisteni odpadnich vod? jsou mista na planete kde je pitna voda vzacna a pak je opravdu plytvani s ni proplachovat seitan.
    KURE
    KURE --- ---
    prosimvás a co jako myslte že se s tou vodou "zničenou" tim seitanem pak jako stane?
    dá se do barelů a zakope na tisíc let podobně jako odpad z jaderný elektrárny?
    ta voda po seitanu je furt voda s trochou rozpuštěnýho škrobu. nějak mě nenapadá jinej proces kterej tu vodu zatíží meně problematickym znečištěním.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    _ANT_: ja byl vegoš asi deset let a mam k těmhle věcem hodně kladnej vztah, ale seitan fakt nejedu
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    MEANKITTY11: To taky nebylo mireny na tebe, snad vime.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    _ANT_: jasně, já srovnání s krávou nezačala. když si tady jednou kamarádka seitan z mouky připravovala, ostatní jsme si z ní utahovali, že by s tím měla sedět někde u potoka jako pradlena :)
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    MEANKITTY11: dalsi uzitecny veci = treba kuze? = jeste vic vody.

Abyste to nechapali blbe, ja maso jim, jim i seitan, tofu a brokolici. Jen nemam rada tyhle kratkozraky reci. Idealne vseho s mirou a hlavne v klidu.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    _ANT_: z tý krávy ale budou i další užitečný věci než pár bifteků, jakkoli mi celá situace není milá.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Nechci vam do toho kecat (a ani nejsem vegan), ale kolik litru vody padne na 45 deka ready-to-eat masa, si umite predstavit?

Vyprovodim se sama.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MEANKITTY11: To je strašný. To má větší spotřebu vody na výsledný kila hmoty než kráva, ne? 😀
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam