• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: samozřejmě nešlehá, prdnu to do pánve a pak zoufale lovím kousky skořápky, ale říkala jsem si, že kdyby jako bylo důležitý dokonalý spojení vajíčka a Lučiny, tak bych ten jeden hrnek obětovala :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: já taky koukám do talířů :-)
    nejvíc se mi teda líbí (a doma jsem zavedla), jak dávají skoro ke každému jídlu na stůl mísu salátu.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    SPIKE411: ty mě nesednou, ale jogurt (řeckej), jsem tam už taky narvala :-D
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    BUNDA: ja zas jen na kaši, pak ji ještě prokvedlám lžíci s máslem a je to labůžo
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DIVER: tak ona jedna vec je jak kasi delas a jak ji chces mit... :-) pak je jeste pasirovana, zejo.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    LYNCH: to používáme, když děláme těsto na bramborové knedle, ale na kaši tedy ne.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    DIVER
    DIVER --- ---
    LYNCH: lis na brambory? taky slušný :)
    ____________

    taky díky za turecký vejce, to zkusím. ovšem jen tak mezi řečí mě tu zaujalo, že TRISSIE: míchaný vejce našlehá předem v hrnku. ok, nic proti, taky jsem to tak dělal, ale už ne. miluju, když je v těch vejcích vidět zvlášť bílek a žloutek, takže je nesleham a chviličku je dělám na pánvi jako volský oko, než část bílků vytuhne.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ja si koupil takovej ten lis, je s tim trochu práce ale vysledek skvělej
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    REONA: To byla asociace čistě v rovině "nakyslá chuť lučiny → nakyslá chuť jogurtu".

    Podobně jako "našlehání vajíček" mi zas vyvolalo vzpomínku na Kaiserschmarrn, trhance. (Tam se teda dělá sníh.) A je na ně teď vlastně docela dobré počasí. :)

    Kaiserschmarrn - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kaiserschmarrn
    Original Kaiserschmarrn 😍 - Super leckeres & flaumiges Rezept
    https://www.youtube.com/watch?v=VqNo-EMa2pY

    (české recepty normálně najdete taky, ale s tou echt němčinou se to vaří hned authentičtěji!)

    Na to konto jsem narazil blog téhle paní, které české recepty do angličtiny překládá syn, tak kdybyste se chtěli o něco podělit s přáteli, kteří česky nemluví…
    Cook Like Czechs | Czech Recipes Written in English
    https://www.cooklikeczechs.com/

    (Já běžně míchaný nešlehám, jen nejdřív udělám bílky a žloutky rozbiju až na závěr, ať jsou v tom pěkně krémové. Ale dělal jsem už různé varianty, trochu jsem načechral jen bílky, nebo jsem je našlehal i se žloutky… podle nálady a času. :))
    DIVER
    DIVER --- ---
    SPIKE411: "někdo to jen ručně šťouchá, někdo tu kaši šlehá ručním mixérem/šlehačem…"

    jj! to jsem měl nedávno taky debatu někde - že by se kaše měla šťouchat a že to tak matka vždycky dělala. a pak se jí ptám a ukázalo se, že už je to pro ni únavný, tam mixuje.

    a to se do toho navíc plete ještě ten šlehač!

    asi není kaše jako kaše :)
    _____________

    neumím ankety, ale tady by mě zajímaly výsledky.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ja je nedávno zkoušel a úplně mě to zbtrenek nevystřelilo, ale chystám se na druhý pokus
    REONA
    REONA --- ---
    Cream cheese do míchaných vajíček jsem viděla u Ramseyho a u nás doma to hodně frčí. Přidávám je ke konci a uchovám s ním polotekutou konzistenci, i když jsou vejce v podstatě well done. Dcera když to viděla poprvé, dívala se s velikou nedůvěrou (miluje babiččiny jednoduché, zcela tuhé míchačky na másle), ale od prvního ochutnání nechce jinak.

    No a turecká vejce jsou pro mě objev století, víc než velké dobro! Ale s těmi nastavenými míchanými vejci to teda nemá společného prakticky nic :-)

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SPIKE411: To vypadá jako sympatická snídaňová alternativa k šakšuce, díky.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GENEVIEVE: Trochu mi to připomnělo çılbır, turecká vejce, kam se dává jogurt. (Rozšířeno i na Balkánu pochopitelně.)

    https://www.themediterraneandish.com/cilbir-turkish-poached-eggs/
    Çılbır - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%87%C4%B1lb%C4%B1r
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Konzistence se dá dost měnit taky množstvím mléka (popř. smetany, half-and-half apod.).
    Plus někdo to jen ručně šťouchá, někdo tu kaši šlehá ručním mixérem/šlehačem…
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: RUTHLESS: ok, dík, smířím se s tím, ale stejně jim furt budu koukat do talířů. dělám to rád :)

    ostatně ve všech filmech a talířích :)

    a tu americkou kaši jednou zkusím vyrobit. díky za bonusy s lučinou do brambor i vajíček.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: barva jde za druhem brambor, konzistence je daná tím, že jsou to extra škrobové odrůdy + v tom může být ten cream cheese. Celkově to pak vypadá úplně jinak, než jsme zvyklí :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: taky mě napadlo, že barva je daná druhem brambor, ale zas ta konzistence...

    na filmový triky bych to moc neházel - často to opravdu jedí. a to znám taky fígle z reklam. třeba WC čistič místo Jaru, protože čistič dělal hezký bobíky a Jar jen vytekl :)

    a nanuky! to je delší a je to sranda, to si nechám na příště až budu u kompu.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DIVER: je to bramborama. Zejmena. https://en.wikipedia.org/wiki/Russet_Burbank. A maslo maj taky svetlejsi o chlup - https://www.errenskitchen.com/cooking-conversions/us-sticks-butter-conversion-charts/

    Ale chapu te, taky mi to pripadalo divny. Prozreni nastalo az kdyz jsem videl baked potatoes a tam mi doslo, ze ten vnitrek je proste bilej a ne zlutej :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam