• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    DIVER: občas se vyskytnu na running sushi. Myslím, že kdyby tam všichni snědli takové množství wakame salátu, jako jsem schopná já, tak by přehodnotili cenovou politiku :-/
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DIVER: S okřehkem bych asi neměla problém, stejně jako s bršlicí, medvědím česnekem nebo mladýma kopřivama. Zřejmě se dá pořídit v oboru akvaristiky a rychle roste. :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    tak teď mi řekněte kdo už to jedl. anebo bude ochoten :)

    já jsem naprosto pro! nevím, neznám. velmi mi to ovšem připomíná řasy wakame. budeme klidně jíst žabinec z českých rybníků a nedělá mi to problém.

    Evropská unie schválila používání okřehku jako zeleniny. Žabinec z rybníku rovnou na talíř – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/evropska-unie-schvalila-pouzivani-okrehku-jako-zeleniny-zabinec-z-rybniku-rovnou-na-talir/sc-870-a-233150/default.aspx

    a wakame? boží. jen je tak do domácnosti nesháním či nemůžu sehnat nebo jsou extra drahý. ale pro fajnšmekry opravdu dobrý.

    proto mě napadá, že jestli je žabinec aspoň trochu stejně dobrý, mám nový wakame domácí salát :) to je fakt super věc, geniálně to křupe a má to lehčí příchuť soli a moře + toho, co tam přidáš.

    Wakame - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wakame
    BERRY
    BERRY --- ---
    JAEN: mě teda stačej úplně obyčejný těstoviny, ale občas si vemu při návštěvě bratra nějaký s olejem co vozí z Itošky

    Takže polospam
    Těstoviny
    https://www.olivace.cz/testoviny/
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    VOY: Dítě to nejí, ale dítě nejí i spoustu dalších věcí, co mám ráda, tak to neřeším. 🤷🏻‍♀️
    VOY
    VOY --- ---
    ALEXIS: Tuhle polevku mam z detstvi moc rad, bohuzel moje deti tak nadseny nejsou ;-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ZUZKAOU: Dělám něco podobného jako "zimní výživnou polévku"

    Na másle opražíme pór a 3 mrkve na kolečka než pór zmenší objem. Pak zalejeme 2 hrnky vývaru, přidáme bobkový list a 2 PL medu. Po 10 minutách zkontrolujeme, jestli je mrkev měkká, rozmixujeme, přidáme mléko (2 dl), sůl, pepř, chili dle chuti. Případně doladíme hustotu horkou vodou. Povaříme ještě pět minut. Podáváme posypanou krutony nebo semínky.
    Je taková nasládlá, ale moc dobrá.

    Naposledy jsem ji dělala na babicu s výluhem po uvaření brokolice a zeleninovým bujónem a bylo to taky dobré.
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: omg! to je dobrý.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    VSICHNIMAME: Dělám něco podobného jako tohle, ale pórku tam dávám 2 stonky a nezabíjím ho úplně do hněda. Je to s játry, ale reálně to jde udělat i s kuřecími stehenními řízky a funguje to (pokud nejíte játra).

    Jednoduchá pečeň so sušenými paradajkami, olivami a pórom | fitrecepty.sk
    https://www.fitrecepty.sk/recept/jednoducha-pecen-so-susenymi-paradajkami-olivami-a-porom
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    FRANCINE: ano, jen si nejsem schopna zapamatovat správné pořadí písmenek ;)
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    MOIRAIN: Myslíš finskou polevku Lohikeitto? Ta je super! Stejně jako finština <3

    Lohikeitto
    https://recepty.cuketka.cz/lohikeitto/
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MOIRAIN: jak jim skoro vše, tak rybí polévky do toho vše nepatří:)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    VSICHNIMAME: finská rybí polévka, jejíž jméno se neodvažuju zkusit napsat, tak ho padne hodně
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Skvělý je i povařený bílý pórek s holandézou, a la chřest.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Celkem hezky vypadaly braised leeks od Ramseyho. Ma to v tom cyklu o vareni doma.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ZUZKAOU: díky, koupila jsem romesco omáčku ve španělském týdnu v Lidlu s tím, že udělám tak, jak nám to ve Španělsku chutnalo, a zapomněla jsem na to, takže dík za připomenutí:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jesti něco zkusit, tak hlasuju za tu porusaldu. To je tak strašně dobrý, na to jak primitivní to je.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VSICHNIMAME:

    Calcots - dát na grill + udělat romesco omáčku (pečený papriky, mandle, česek, olivový olej, vinný ocet a trocha bíléh chleba)

    Como hacer calçots (cebolleta tierna), facil, practico y riquisimo, plato tipico de Cataluña, España
    https://www.youtube.com/watch?v=4Exf5rxJ218



    Porusalda:

    Na větší stejné kusy nakrájej porek a bambory 1:1, do hrnce dej dobrej olivovej olej, opékej na tom porek, pak chvíi trap brambory, zalij vývarem tak, aby to bylo skoro ponořené, osol a vař dokud nejsou brambry měkké. Můžeš dát víc vývaru a pak to rozmixovat na krémovou polévky, ale je to dobré jen tak. Případně tam přihoď trošku mrkve. Jde to i s vodou a i tak je to dobré.

    La AUTÉNTICA PORRUSALDA VASCA
    https://www.youtube.com/watch?v=GkxykNAIvE0


    Porek rozříznut po délce, hodit na máslo opéct z obu stran do zlata, podlít troškou vývaru a dodusit. Na másle orestovač česnek a pak strouhanku do zlata, pak smíchat s parmezánem a posypat tím ten porek.


    Omeleta

    - na máslo, orestvat do sklovata,, zalít osoleými a opepřeými vejci, Případně do vajec přidat nastrouhaný sýr.

    Porkové těstoviny:
    Na másle restuj nakrájený porek dokud nezačne zlátnout, pak trošku česneku, muškátvá květ, pepř a sůl deglazovat bílým vínem, přidat vodu/vývar a těstoviny. 2 díly tekutiny na 1 díl těstovin. Vařit podle návodu do takového měkka, jak potřebuješ. Přidat do toho nastrouhaný sýr a případně trošku citronové šťávy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VSICHNIMAME: tohle je prekvapive dobry:
    Recept na filé v mléčném pórku - Kuchařka pro dceru
    https://www.kucharkaprodceru.cz/recept-na-file/
    (Nevim, jak se zobrazí nazev - rybi file na smetanovem porku. 1 porek na 2 porce)

    A vubec smetanovy porek jako zeleninova priloha je vec dobra.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VSICHNIMAME: Pórková pomazánka - pórek najemno, jeden měkký tvaroh, pepř, sůl, špetička cukru, nechat chvíli odležet.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    VSICHNIMAME: nebo slanej strudl, ale to je takovej ceskej quiche :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam