• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    GALE
    GALE --- ---
    RUTHLESS: První věc, co mě napadne, je grilovaná klobása na papírovém tácku, chleba, hořčice a pivo. Takhle si pamatuji “tu dobu” z tátova vyprávění.
    Samozřejmě bych vzala prvotřídní chleba, domácí křen a nějaké kvalitní klobásy. Papírové tácky jsou v pohodě, jen ty voskové kelímky budou asi problém.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: jako musite se obětovat a uvařit havlůlv gulaš!


    Tohle bude o neco lepsi :-D
    https://cesky.radio.cz/snidane-ktera-vstoupila-do-dejin-pred-35-lety-se-francouzsky-prezident-francois-8801987
    (v clanku neni co jedli, ale bude to nekde ve svazci v ABS. (nejspiš to byla kontinentalni snidane. A netusim, jestli meli na velvyslanectvi pekaře na croissanty.

    Jinak celkem klicovym symbolem bylo otevrenni mcdonaldu.... Takže hamburger by seděl - jen to za ty rodky nabralo vyrazne problematičtějši nadech.

    Co by davalo smysl je menu složene ze surovin z malych českych farem - to jsou často lidi, jejichž rodičum vratili zničene majetky, ktere udrželi a vratili tam hospodařeni a ješte našli cestu jak fungovat v systemu ktery je ohnuty pro agrobarony - pohrobky JZD.

    Jinak můj chatgot řika polevka haitske nezavislosti
    Soup joumou - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Soup_joumou

    Mexicke papričky
    https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/eating-the-colors-of-the-flag-for-mexican-independence-day-81273336/?

    Australani maji klobasy demorkacie

    From Aussie battler to icon of democracy — the history of the sausage sizzle - ABC News
    https://www.abc.net.au/news/2019-05-14/history-of-the-democracy-sausage-sizzle-politics-election/11097396?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    RUTHLESS: asi mam problem pochopit koncept zadani :D

    tak jsem se zeptala chatbota, ale nevim, jestli je to dobrej prompt :D

    "chci na 16/11 udelat oslavu narozenin a uvarit nejaka jidla s tematikou svobody, protoze viz svatek 17/11.. napdaji te nejaka jidla vylozene spojena s oslavou svobody, pripadne neco, co by se na to hodilo?"

    odpoved :D
    To je krásný nápad ❤️ — propojit oslavu narozenin s tématem **svobody** a **17. listopadu** se dá udělat velmi vkusně, hravě i symbolicky.
    Tady máš několik nápadů z různých úhlů — můžeš si vybrat, jestli chceš jít víc do symboliky, retra nebo mezinárodního pojetí svobody:

    ---

    ### 🇨🇿 **Česká svoboda – retro & symbolika 1989**

    **Téma:** návrat svobody, pád režimu, studentské pochody, euforie
    Stylově můžeš udělat takový *“večer po sametové revoluci”*.

    **Jídla:**

    * 🥖 **Chlebíčky** – klasika českých oslav a „lidové svobody“
    – vejce, bramborový salát, šunka, okurka
    * 🥣 **Česnečka se sýrem a krutony** – symbol síly „obyčejných lidí“
    * 🍲 **Guláš s chlebem** – oblíbený na demonstracích, festivalech, i po hospodách
    * 🧁 **Retro dezert** – třeba větrník, punčový řez, nebo domácí štrůdl
    * 🍸 **Horká griotka, svařák nebo Tuzemák s colou** – autenticky devadesátkové 😄

    **Dekorace:** noviny s titulky „SVOBODA!“, české vlajky, svíčky, klíče (lidé jimi cinkali), sametové prvky

    ---

    ### 🌍 **Svoboda jako otevřenost světu**

    Po roce 1989 jsme se otevřeli světu — můžeš to pojmout jako „chuť svobody = chuť světa“.
    Uděláš **mezinárodní bufet** – každé jídlo může symbolizovat svobodu pohybu a cestování.

    **Jídla:**

    * 🇫🇷 Mini **quiche Lorraine** nebo croissanty (svoboda, rovnost, bratrství 🇫🇷)
    * 🇮🇹 **Bruschetty** – jednoduché, lehké, svěží (svoboda volby, středomořská atmosféra)
    * 🇺🇸 **Burgery nebo mini hotdogy** – americká „ikona svobody“
    * 🇯🇵 **Sushi** – symbol otevření východní kultuře
    * 🇩🇪 **Preclíky a pivo** – evropská svoboda
    * 🇺🇦 nebo 🇵🇱 drobnosti – symbol solidarity s aktuálním bojem za svobodu

    ---

    ### 🕊️ **Abstraktně – “Chuť svobody”**

    Můžeš pojmout svobodu i vizuálně nebo chuťově: lehká, vzdušná, otevřená, bez omezení.

    **Jídla:**

    * ☁️ **Pěnové nebo nadýchané dezerty** – mousse, panna cotta, pavlova („lehkost svobody“)
    * 🥗 **Saláty s různými ingrediencemi z celého světa** – „každý si zvolí, co chce“
    * 🧀 **Sýrové prkénko se světovými druhy sýrů** – svoboda volby a rozmanitost
    * 🍇 **Ovocné mísy a tapas** – sdílení, otevřenost, komunita

    ---

    ### 💡 Bonus: symbolické nápady

    * Nápoj **“Sametový koktejl”** – třeba gin + tonic s malinou, růžovým pepřem nebo růžovým sirupem (sametová barva + elegance)
    * **“Klíčové sušenky”** – upeč klíčky z lineckého těsta, můžeš i symbolicky dát „cinknutí svobody“
    * **Název večera:**

    * *„Sametová oslava svobody“*
    * *„Chuť 89“*
    * *„Freedom Dinner“*
    * *„Od chlebíčku k sushi“* 😄
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ajhok,


    mate nekdo tip na "svobodne" menu? Delam svoji oslavu narozenin 16.11. listopadu a chci varit (logicky) a tak me napadlo, ze by se to cely dalo pojmout jako "svoboda". Ale nejak mi chybi invence. At uz to mirit smerem "kureci platek s broskvi, rizoto a svestkovy kolac" nebo proste cokoli, co je spojeny se svobodou. Jestli neexistuji treba nejaky "freedom donuts" nebo cokoli takhle pojmenovanyho. Tady vas/nas vdyzky napadnou takovy blbosti, ze by se to ted fakt hodilo :-) Ted se niceu memze nekladou!


    Kdyztak objednam u kolegyne v praci pulku divocaka a vymyslim neco z toho. To je taky reseni.
    PETATA
    PETATA --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s horkovzdušnýni fritéza z Alzy od značky Siguro? Uvažuji nad ní už nějaký pátek a ted jsou se 30% slevou v rámci Alza dnů

    https://m.alza.cz/horkovzdusne-fritezy/18874040.htm?commodityWears=0,&prod=20304
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ILTU: asi tak :-)
    ILTU
    ILTU --- ---
    RUTHLESS: To nebude s vláskama, ale s vlašákama, co? 🤪
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    LUSINDA: todle mam s vlaskama a je to ulet. staci kapk a je to brutalne oriskovy.
    ILTU
    ILTU --- ---
    ZUZKAOU: To jsou věci! Bratr miluje octy, vidím to na octový dárkový balíček k Vánocům 😊
    DIVA
    DIVA --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVA: Drobnozrnna cocka je hotova do dvaceti minut a brambory A se fakt nerozvaří na kasi.
    DIVA
    DIVA --- ---
    ZUZKAOU: das tam brambor stejne jak cocku, cimz ho rozvaris ho na maderu? Jako nahradu jisky? Jestli to chapu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ILTU: zajimave octy maji už i češti vyrbci.

    dva roky stara reserse, nejspis toho už bude i vic.

    Utopia (Jižní Čechy) – široká nabídka octů na pití včetně již hotového nealko aperitivu na octové bázi

    Oceterie (Středočeský kraj) – jablečný ocet a zejména jablečné balsamico, sezónně sladový ocet

    Kojibakers (Středočeský kraj) – medový ocet

    A. K. Ciderie (Valašsko) – hruškový ocet a jablečný ocet s ořechy

    Karotkin (Slovácko) – jablečný, švestkový a malinový ocet

    Pankovo (Brno) – ocet z lipového vína

    Bejblova octárna (Praha) – švestkový, jablečný a kombuchový ocet

    Fermato (Slovácko) – sladový a vinný ocet

    Lussk (Slovácko) – medové a jablečné dlouhozrající octy
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ILTU: vyzvedávání jsme objednávku osobně na Palmovce. https://www.delikatesy.online/
    ILTU
    ILTU --- ---
    LUSINDA: A kde se dá pořídit?
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    BEBERA: není to sice zálivka, ale.objevila jsem teď výborný barique jablečný ocet. (zraje v dubových sudech) a je v něm květový med. Chutná jak výborná zálivka sám o sobě. Když přidám tymián apod.

    SIMSA
    SIMSA --- ---
    BEBERA: Majonéza s dijonskou hořčicí :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: rozhodne, zahusti ji bez jišky a obcene tam delaji velke dobro. Zrovna tenhle tydenn se mi povedla uplne dokonala - klasika -- orestovat cibuli, cesnnek, mrkev, celer a petzel, pak pridat brambory a cocku + pepr, nove koreni, bobkovy list a na zaver majoranku.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: My ji doma nevařili, když jí dělám, tak někdy dám brambory, jindy ne, někdy zase mrkev.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TRISSIE: ne ale je to dobrej nápad!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CERMI_FOX: letní a jarní jsou saláty všeho druhu, mám ten rok rozdělenej na dvě poloviny :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    TRISSIE: a letni a jarni taky 🖤
    Cockovka, hrachovka, prdelacka, gulasovka, frakfurtska, fazolacka, zelnacka, bramboracka, kulajda. Nebo i vyvar se spoustou knedlicku.

    Polevky bych jedl furt. Obcas zmatu i mistni obedovou hospodu, ze si dam trojitou polevku a nic vic uz nepotrebuju ke stesti.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    za mě jsou polévky ideální podzimně-zimní večeře, a čočková s párkem je taková klasika nejklasikovatější. ale všimla jsem si v kuchařkách, že ji tam mají bez brambor, kdežto já si z domova odnesla recept s bramborama, tak by mě zajímalo, jak se vaří v jiných rodinách!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam