• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: přijde mi, že tyhle efekty jsou ve skutečnosti míň důležity, než nám instagramy a youtoby řikaj.
    Ona většina panvi má nějaky vrstveny dno, kderý má tyhle všechny věci, jako rozvod tepla a jeho akumulaci, dělat.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: Za mě je to výhoda, když dělám ten steak. Fakt nechci, aby se pánev od plátku masa ochladila a maso se začalo dusit.

    Samo jiný věci bych na litině snad ani nedělal, není potřeba.
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: i keramicka panev je spotřebák, ten povrch se prostě ošoupe a přestane bejt nepřilnavej.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DOCKINEZ: ja delal vcera steak na ty nejmensi ikea panvi asi za 150,- a dopadl skvele. Nemuzu si pomoc, ale osobne nevidim pridanou hodnotu v tom drazsim nadobi.
    KURE
    KURE --- ---
    KURE: abych byl konkretni, wmf dela prima nadobi, treba tohle https://www.alza.cz/EN/wmf-frying-pan-28-cm-profi-790386991-d7471724.htm
    nebo bych koukal na mauviel, de buyer a zwiling. imho na ceně tolik nezáleží, protože na rozdíl od nepřilnavejch panví to neni spotřebák.

    LUSINDA: jako ja netvrdim že litinovy nadobi je nepouzitelny, to vubec ne, ale ty proklamovany benefity jsou takovy efemerni a oproti nerezu ma horší všechno podstatny.

    DOCKINEZ: no a je to vždy vyhoda, že drži teplotu?
    protože když ubereš "plyn" tak chceš aby panev změnila teplotu ne?
    obecne považuju ty povidačky o tepelnych vodivostech a kapacitach různejch materiálů za 90% reklamní bullshit
    teda přesněji řečeno, ten vliv kterej to má na kvalitu vaření považuju za strašlivě zveličenej.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: máma má litinu od Staub a ta je super.... dobře se meje, super se v ní vaří (ale je hrozně drahá)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: Já si to myslím taky. Navíc i na takový ty základní věci jako „udělám steak, dám ho odpočívat do trouby a na pánvi zatím vyrábím omáčku“ je to vopruz, protože si musím hlídat suroviny, který nejsou s litinou kompatibilní.

    Výhoda je akorát to, že drží teplotu, ale to je všechno.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DOCKINEZ: mne vyhovuje keramicka panev. Jen pozor, nevim jestli je to obecna vlastnost nebo jen muj model, ale znatelne jinak (hur) vede teplo, zvlast v porovnani s tou litinou nebo wokem. Ale vzhledem k tomu ze obe zminene panve mas a pouzivas k jejich ucelu, nemusel by to byt problem :)
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: litina je uplně k hovnu. neumi nic navic oproti dobrymu nerezu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hola, možná bych potřeboval radu. Mám několik pánví, až na wok mi nevyhovuje žádná. A ten wok je sice bezvadnej, ale zas v něm nejde dělat všechno.

    Aktuálně nejvíc bojuju s litinovou pánví. Pánev je to těžká a kvalitní, i seasoningu jsme dali pěkných pár hodin... ale prostě mě sere a nerad s ní pracuju. Vopruz spojenej s péčí o ni zdaleka nevyvažuje (diskutabilní) přínosy.

    A tak si říkám, zda neexistuje nějaká moderní varianta, třeba nějakej sendvič s litinou uvnitř a s moderním povrchem, kterej budu muct normálně mejt Jarem a klidně nechat odmočit přes noc, když se tam zrovna něco víc přichytí?

    Díky za tipy.
    ILTU
    ILTU --- ---
    Vyzkoušela jsem hranolky z dýně hokaido a je v tom zbytečně moc oleje (dělala jsem normální bramborové, tak jsem tam pak zkusmo hodila i tu dýni).
    Ale udělala se krásně a posypaná provensálským kořením (a osolená) je luxusní.
    Takže příště radši na plech a zakápnout olivovým olejem nebo na pánev s trochou oliváče. A to provensálské k tomu.
    Klidně i ve směsi s cibulí a prorostlou uzenou slaninou (aby tam bylo víc masa).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KASUMI: Díky
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JAJITA: Ja to vzdycky delam strasne individualne
    Asi bych si tu dyni predtim nepredvarila, ale nakrajela bych ji na mensi kostky
    Takze trochu oleje, cervena kari pasta, rozvonet, optional prihodit kousek zazvoru, pridat dyni, zalit trochu vyvarem (mnozstvi ti nereknu, tak, aby tam byla sance, ze se to trochu povari a trochu podusi), kafirovy listy, po castecnem zmeknuti bych dala kokosove mliko a varila podle potreby do potrebne konsistence, pred koncem bych dochutila rybi omackou, dle potreby a chute hnedy cukr a limetka

    Ted nedavam chilli papricky
    Obcas tam dam jarni cibulku, mrkev, cibuli.. ale tim, ze je tam zelenina misto masa, tak bych mozna jarni cib pak max posypala
    Vyvar proto, ze nevim, jak dlouho se mi bude ta dyne varit a nechci spolehat jen na mleko
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: babicovsky přiznávám, že čočka do toho přišla normální v nálevu a místo pinií dýňová semínka, prostě co špajz dal :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KASUMI: Mě by teda zajímalo i to kari
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: Zrovna tu mam dyni i fetu
    Melo byt thajsk kari, ale mozna zkusim tohle, diky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    poslušně hlásím, že salát z pečené dýně a čočky s česnekovo-fetovou zálivkou je velká dobrota, dá se to servírovat i vybíravým dětem (stačí přinést na stůl jednotlivé mističky a nechat stolovníky, ať si to namíchaj podle chuti) a je to hotový prakticky bez práce.
    Jen teda původním receptem vyžadované čtyři stroužky česneku jsou pro plechový huby, českýho česneku je i jeden stroužek skoro moc.

    Pečená dýně s čočkou a fetou | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/pecena-dyne-s-cockou-fetou
    GALE
    GALE --- ---
    RUTHLESS: První věc, co mě napadne, je grilovaná klobása na papírovém tácku, chleba, hořčice a pivo. Takhle si pamatuji “tu dobu” z tátova vyprávění.
    Samozřejmě bych vzala prvotřídní chleba, domácí křen a nějaké kvalitní klobásy. Papírové tácky jsou v pohodě, jen ty voskové kelímky budou asi problém.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: Naše děti pozřou dýni jen v dýňovém perníku, tak můžu doporučit ten :-) Pro sebe si ráda udělám krom zmíněného jako přílohu bramborovo-dýňové pyré.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Jednou mi tchán dal špagetovou dýni s tím, že je to cuketa. Klasika: rozříznout podélně, vydlabat semínka, naplnit boloňskou a zapéct. Ta omáčka (může být řidší) se krásně vsákne do "špaget" a už to jen hotové vydloubneš na talíř.

    Sweet dumpling moje ségra peče jen rozkrájenou na měsíčky politou máslem a posypanou skořicí, ale něco mi říká, že to by u vás neprošlo. Jednou mi tuhle dyni dala a já dělala tenhle koláč: https://kuchynelidlu.cz/recept/dynovy-kolac Navrch jsem ještě dávala zakysanou smetanu a pekanové ořechy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam