• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Plyn.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: na cem varis? plyn nebo elektrina?
    FAT
    FAT --- ---
    DOCKINEZ: Mám pánev z Tescomy z programu Prezident Stone a nestěžuju si v žádném ohledu.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: je to tak. Ale sam pouzivam ruzny panve na ruzny veci a ta keramika ma treba oproti teflonu zivotnost pro me dostacujici.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: To jsou dvě různý věci: materiál a jeho tloušťka.

I ten nerez může bejt plíšek, když nebude pánev dost silná.

Sem s tipy na masivní ocelové pánve :)
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: souhlas, proto ti nedoporučuju plíšek z tesca :) jsem prostě team nerez :)
    může to na sporak, do trouby, do myčky :)
    GALE
    GALE --- ---
    DOCKINEZ: Znáš Onyx Cookware? Mam od nich jednu pánev a jsem velmi spokojena. Ma hybridní povrch, takže se chová jako nepřilnavá a zároveň dělá přípečky. Zvládá myčku bez ztráty kytičky.
    Teď mi odchází další teflonová, tak ji nahradím další teto značky.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    POHODAVOLE: pravda, jen na indukci mám problém s levnými panvemi, že si nepohlídám teplotu a když je rychle zahřeji, zvedá se mi prostředek (vypoukává) a zůstane tak. Kupuji primárně od Tefalu, ne ty nejdražší verze, ale nejsou to levné šmejdy z tesca, kdy jsem musel každé dva roky měnit pánve.

U toho tefalu si nemusím tak hlídat první nahřátí a pracuje se s nimi pro mé účely každodenního vaření všech jídel skvěle.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: Je to asi jedno, když děláš medailonky z panenky, ale u 4cm steaku už ocením, že drží teplo.

A tlustej materiál bude mít větší tepelnou kapacitu než plíšek s držadlem za kilo z Tesca.

Ale to už odbočujeme od tématu otázky.
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: přijde mi, že tyhle efekty jsou ve skutečnosti míň důležity, než nám instagramy a youtoby řikaj.
    Ona většina panvi má nějaky vrstveny dno, kderý má tyhle všechny věci, jako rozvod tepla a jeho akumulaci, dělat.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: Za mě je to výhoda, když dělám ten steak. Fakt nechci, aby se pánev od plátku masa ochladila a maso se začalo dusit.

Samo jiný věci bych na litině snad ani nedělal, není potřeba.
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: i keramicka panev je spotřebák, ten povrch se prostě ošoupe a přestane bejt nepřilnavej.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DOCKINEZ: ja delal vcera steak na ty nejmensi ikea panvi asi za 150,- a dopadl skvele. Nemuzu si pomoc, ale osobne nevidim pridanou hodnotu v tom drazsim nadobi.
    KURE
    KURE --- ---
    KURE: abych byl konkretni, wmf dela prima nadobi, treba tohle https://www.alza.cz/EN/wmf-frying-pan-28-cm-profi-790386991-d7471724.htm
    nebo bych koukal na mauviel, de buyer a zwiling. imho na ceně tolik nezáleží, protože na rozdíl od nepřilnavejch panví to neni spotřebák.

LUSINDA: jako ja netvrdim že litinovy nadobi je nepouzitelny, to vubec ne, ale ty proklamovany benefity jsou takovy efemerni a oproti nerezu ma horší všechno podstatny.

DOCKINEZ: no a je to vždy vyhoda, že drži teplotu?
    protože když ubereš "plyn" tak chceš aby panev změnila teplotu ne?
    obecne považuju ty povidačky o tepelnych vodivostech a kapacitach různejch materiálů za 90% reklamní bullshit
    teda přesněji řečeno, ten vliv kterej to má na kvalitu vaření považuju za strašlivě zveličenej.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: máma má litinu od Staub a ta je super.... dobře se meje, super se v ní vaří (ale je hrozně drahá)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: Já si to myslím taky. Navíc i na takový ty základní věci jako „udělám steak, dám ho odpočívat do trouby a na pánvi zatím vyrábím omáčku“ je to vopruz, protože si musím hlídat suroviny, který nejsou s litinou kompatibilní.

Výhoda je akorát to, že drží teplotu, ale to je všechno.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DOCKINEZ: mne vyhovuje keramicka panev. Jen pozor, nevim jestli je to obecna vlastnost nebo jen muj model, ale znatelne jinak (hur) vede teplo, zvlast v porovnani s tou litinou nebo wokem. Ale vzhledem k tomu ze obe zminene panve mas a pouzivas k jejich ucelu, nemusel by to byt problem :)
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: litina je uplně k hovnu. neumi nic navic oproti dobrymu nerezu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hola, možná bych potřeboval radu. Mám několik pánví, až na wok mi nevyhovuje žádná. A ten wok je sice bezvadnej, ale zas v něm nejde dělat všechno.

Aktuálně nejvíc bojuju s litinovou pánví. Pánev je to těžká a kvalitní, i seasoningu jsme dali pěkných pár hodin... ale prostě mě sere a nerad s ní pracuju. Vopruz spojenej s péčí o ni zdaleka nevyvažuje (diskutabilní) přínosy.

A tak si říkám, zda neexistuje nějaká moderní varianta, třeba nějakej sendvič s litinou uvnitř a s moderním povrchem, kterej budu muct normálně mejt Jarem a klidně nechat odmočit přes noc, když se tam zrovna něco víc přichytí?

Díky za tipy.
    ILTU
    ILTU --- ---
    Vyzkoušela jsem hranolky z dýně hokaido a je v tom zbytečně moc oleje (dělala jsem normální bramborové, tak jsem tam pak zkusmo hodila i tu dýni).
    Ale udělala se krásně a posypaná provensálským kořením (a osolená) je luxusní.
    Takže příště radši na plech a zakápnout olivovým olejem nebo na pánev s trochou oliváče. A to provensálské k tomu.
    Klidně i ve směsi s cibulí a prorostlou uzenou slaninou (aby tam bylo víc masa).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KASUMI: Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam