• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ULO
    ULO --- ---
    TRISSIE: OT: utcite je to vyborny, jen v nasi skolni jidelne bylo rizoto vzdycky kureci. Postup byl jeden den pecene kure, nasledovalo rizoto, nase skolni jidelna (nevim jestli takove byly vsechny, nase skola byla vzorova moderni skola) postupovala podle systematickeho dietetickeho ekonomickeho planu, ktery bychom dnes nazvali "no waste".

On topic: delala jsem rizoto v troube na dlouho na nizsi teplotu. Jak pises vsechno opect na sporaku zamichat s ryzi a nechat s poklickou pect. Ale kdyz pospicham, coz je vetsinou, tak to dam na 170.

tata s alzheimerem miloval koblihy, pul zivota je nejedl a najednou je milival a vzpominal. Podobne pusobily buchty na pare a ovocne knedliky, pritom tata nebyl na sladke. Radost mu delal taky chleb s nivou nebo s marmeladou.
    V domove senioru, kde byl, varili prave takovym starym zpusobem (jimala me nostalgie) prave aby seniori byli spokojeni. Libilo se mi, ze ke kazdemu jidlu davali treba svestkovy nebo tresnovy kompot, nebo misku okurkoveho, rajcatoveho salatu nebo zelneho salatu a polevku. Nektere pani jen od vseho uzobly, ale bylo to vic nez kdyby zobly od jednoho. Obecne ty babky mely rady takhle vic misticek, driv se to tak delalo.

Z jidel me napadly jeste knedliky s vajickem.
    muj dedecke si ted doprava tlacenku s cibuli, tresci jatra a sardinky. Olomoucke tvruzky, pivni syr a romadur si nostalgicky dava moje mama.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: ten trik je v použití menšího hořáku. Táta ho vždy vařil doma ve velké pánvi na nejmenším plynovém hořáku, aby to pořád hřálo, ale ne moc.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: Jo srbsky. Ne česky :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: protože samozřejmě nemíchám uvařenou rejži s jinejma věcma, ale dusím ve vývaru s masem a rajčatovým protlakem, aby to bylo zenově vytůněný :-)

Jak uvařit srbské rizoto? | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/jak-na/stavnate-srbske-rizoto-se-spetkou-nostalgie-uvarte-ho-podle-osvedceneho-receptu-servirujte-s
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: Jak se ti může připálit rizoto? Vzdyt jen uvařenou rejzi smícháš s jinejma vecma, ne? :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    čočka s vajíčkem nebo párkem a okurkou. Knedlíky s uzeným a zelím. Kuřecí rizoto. Kuře na smetaně. Kuře na paprice. Dušené vepřové s mrkví a bramborem. Zapečené brambory. Šunkofleky. Čevapčiči. Sekaná. Karbanátky. Holandský řízek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MALKE: já ho doma neumím uvařit! vždycky se mi mrcha připálí!
    umím ho akorát na chalupě, kde mám multifunkční hrnec :-)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    MALKE: srbské 🤌🏻
    MALKE
    MALKE --- ---
    TRISSIE: České (čti: školní) rizoto?
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    až si z toho přemejšlení o jídle dělám zelený fazolky na kyselo.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    sekaná s kaší, karbanátky, vepř v mrkvi, plátky na rajčatech?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Něco jako vdolky naslano. Jen nejsou smažené, ale pečené snad
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    TRISSIE: Rozpaky budou asi krajove. Pocházím z Plzne a u nas se k dusene mrkvi jako priloha servirovaly bud varene brambory nebo rozpeky - pecene slane bulky z kynuteho testa.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FRANCINE: dušená mrkev s rozpeky? co to je?
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    TRISSIE: Dusena mrkev s rozpeky (zamrazit oboje), veprova jatra na cibulce (mysleno jatra s UHO a ryzi), sunkofleky. Dusenou mrkev i jatra bych radsi predem overila, zda je tchyně konzumuje. Dost lidi to nerado.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TRISSIE: Doplním ještě karbanátky/čevapčiči a českou “čínu”.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: Španělsky ptáček.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: Souhlasím s omáčkami. Hele a co horkovzdušná friteza? Pak můžeš mrazit i řízek nebo obalovaný květák…

Nicmene muj tip je teda “segedyn bez smetany a papriky”. Koupil jsem si plecko a bůček a proste kilo segedynu sam nesním. Takze mi zbylo maso. Opekl jsem to s cibuli a česnekem a hodil trochu podlity do pekáče do trouby. Po nějaký dobe přidal brambory co jsem měl doma (mohl jsem klidně víc) a zelí co mi zbylo. Upekl a jedl zase natřikrát. Bylo to uprimne epic. Bez brambor ke kaši asi skvely. Stejne jako studeny na chleba. Ohřáty jsem to mel s chlebem. Kdyby bylo vic brambor, tak bez přílohy.

V 80. jsem nežil, ale dovedu si to tam živě představit :-) vydatný to bylo a dobry taky. A bez prace prakticky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VOMAJDA: já jsem zjistila, že si z vlastního dětství pamatuju překvapivě málo použitelných jídel (ačkoli jsem si jistá, že jsme nejedli úplně blbě, tak mozek dodává excesy typu "smažený lančmít" a "těstoviny s vepřovou konzervou"), a muž ještě míň, takže tam si moc nepomůžem.
    ale ta rajská, vidíš, tu dokonce vařím i sama a úplně jsem na ni zapomněla...
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    TRISSIE: Omáčky obecně asi budou dobrej kandidát, ne? Knedlíky zmrazíš zvlášť a omáčku s masem na porce.

Rajská s masem/plněnou paprikou, svíčková, hamburská, znojemská, segedín, španělskej ptáček, you name it. Nebo vydatný polívky typu bramboračka, gulášovka, …

Asi ideálně přiohnout podle toho, jak a co z toho zamlada sama vařila, ale to je asi zjevné.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    TRISSIE: V osmdesátkách mi to vařila babička. Nudlý navaříš nadevětkrát a zamrazíš. Velice jednoduše transportuješ.
    Jestli chceš klasický osmdesátky, tak jí kup nakládanej hermelín anebo gothaj s cibulí. :-|
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHER: co na tomto receptu ti připadá jako "dobře transportovatelné, dobře ohřívatelné, ideálně i mrazitelné, a šmrcnuté osmdesátkama"?
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    TRISSIE:
    https://web2.mlp.cz/koweb/00/03/36/98/79/domaci_kucharka.pdf
    19. Nudle s tvarohem. Pro 9 osob udělej ze dvou vajec na stéblo široké nudle a uvař je ve slané vodě; utři libru dobrého tvarohu s lotem nového másla, vraz do něho 4 celé vejce, dobře to rozmíchej, dej do toho 4 loty 178 tlučeného cukru, dva loty velkých hrozinek bez jadýrek, lot malých hrozinek, dva loty loupaných drobně rozkrájených hladkých mandlí, trochu citronové kůry, trochu květu, dobře to promíchej a trochu osol, pak dej k tomu ty ovařené a očezené nudle, a ještě to lehce zamíchej, jen co by se to promíchalo; nyní vymaž máslem bundový kuthánek, dej to do něho, hezky to urovnej a poklad novým máslem, Vraz do půl žejdlíka sladké smetany dvě celé vejce, dobře to rozkloktej a polej tím ty nudle, posyp to hrubým cukrem a nech to pect; když ji to na polo upečeno, tedy to zase posyp cukrem, smíchaným se strouhanými mandlemi, pokrop to rozpuštěným novým máslem a nech to pěkně do zlatova upéct; pak to ještě trochu posyp cukrem a dej to i s kuthánkem na tabuli.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam