• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    to je porcicka pro kralicka lidozroutka?
    takova malicka... :O)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Včera králičí játra jako předkrm.
    Minutková úprava se sladkou cibulí a jablkem, podlito trochou sektu. A šalvějové chipsy.

FERRYH
    FERRYH --- ---
    MOIRAIN: uz je to sezrane :O) udelal jsem volnou improvizaci na ty "spanelske" s rajcatama pridal sem trosku cesneku a bylo to uzasne... :O)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    FERRYH: vím, že je už pozdě, ale mám "rodinný" recept na důbeží játra, upozorňuju, že výsledek nevypadá vůbec esteticky
    cibuli osmažit na začátek "zlatova"
    hodit na to očištěná játra, orestovat
    drcený kmín, co kdo rád
    zalít vodou, nechat chvíli dusit
    do zakysané smetany (na 300 g jater cca jeden až jeden a půl kelímku) zamíchat asi tak vrchovatou polívkovou lžíci mouky
    rozmíchat to s játry a nechat provařit, až se mouka uvaří (+- 10 minut)
    osolit
    podává se s rýží, nebo chlebem
    je to tedy jídlo spíše pro ne příliš horké počasí

na paštiku mám tenhle ověřený recept https://nyx.cz/notepad/91605/reader/dtTBQQXgzX1QofDCXvWYDsJu5pMMBidH
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    FERRYH: Mám to stejně a dost se mi osvědčilo portské. Vydrží dlouho otevřené i při pokojové teplotě a stačí ho míň. A když se tě lidi ptaj, co chceš za dárek, tak je to velmi dobré řešení.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    to by slo taky, ale nejak posledni dobou chlastam stale mene a jedine vino, co tu mam je na cinu - to original Shaoxing
    to netusim, co by to s tim udelalo ... ale nekdy priste koupim i lahev cerveneho, ta se hodi na jine vareni a zkusim i tohle - diky! :O)
    ten okurkovo-smetanovej dip vypada zajimave - fakt fresh :O)! to pouziju i na neco jineho...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    FERRYH: Já je dělám takhle, ale dávám tam ještě tymián a rozmarýn: https://fresh.iprima.cz/recepty/drubezi-jatra-na-cervenem-vine
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    TRISSIE: skvele! ...
    tady to mas zase ty jako darek v digitalu... at nemusis upatlavat tu papirovou :O))
    (nasel jsem to v jednom mem e-archivku)
    Hejda, Stanislav - Kuchařka pro začátečníky
    https://www.mediafire.com/file/j09cpen0a18ny76/Hejda%252C_Stanislav_-_Kucha%25C5%2599ka_pro_za%25C4%258D%25C3%25A1te%25C4%258Dn%25C3%25ADky.docx/file
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FERRYH: jo, taky jsem to vždycky dělala s kuřecíma. A je to fakt taková příjemně odlehčená klasika, rajčata do toho hodí trochu umami.

zdroj: https://www.databazeknih.cz/knihy/kucharka-pro-zacatecniky-117114 - obskurní osmdesátková kuchařka, kterou mi kdysi koupil táta, když jsem začínala s vařením. jak říkaj komentáře, pokud toužíte po české klasice tak, jak ji uměla maminka nebo hospoda na rohu, tohle je váš zdroj! :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    je to totiz hodne podobne jako to me s cibulkou... jen ty rajcata by me nenapadla! mozna k tomu smahnu i par kolecek cesneku... :O)) a ten necham pak v tom vypeku na ten sosik :O)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    TRISSIE: ja uz top mezitim udela z toho otoceneho OCR
    at se to hodi textove do nejakeho archivku
    je to zajimavej recept!!
    to bych zkusil... samozrejme ne z telecima jatyrkama ale tema kurecima :O))

tady je to textem:
    * Vnitřnosti

Telecí játra po Španělsku

600 g telecích jater, 40 g oleje, 40 g rostlinného másla Juno, 80 g cibule, 200 g rajčat, 10 g hladké mouky, sůl

Telecí játra opláchneme ve studené vodě (nejlépe pod tekoucí vodou) s nakrájíme na plátky. Okraje na několika místech nařízneme, aby se játra při úpravě nekroutila. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Rajčata opláchneme ve studené vodě a rozkrájíme na čtvrtky. Olej rozpálíme v pánvi na plotně, vkládáme do něho plátky jater a opékáme po obou stranách do červena. Uvnitř mají játra zůstat růžová. Současně s játry opékáme i čtvrtky rajčat. Opečená játra s rajčaty klademe na předem nahřáté talíře. Do zbylého oleje přidáme rostlinný tuk, nasekanou cibuli a osmažíme ji dorůžova. Osmaženou cibuli zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání opražíme. Potom zředíme sběračkou vlažné vody nebo vývaru, dobře rozmícháme a povaříme. Povařenou šťávu osolíme a přelijeme přes porce jater s rajčaty.

Podáváme se smaženými bramborovými hranolky, s opečenými brambory nebo s chlebem.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    FERRYH: ok, chápu (ale tahle paštika není až tak špatná, kdysi jsem ji s úspěchem dělávala)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    (stav stránky v kuchařce odpovídá tomu, že jednu dobu jsem ji na této straně měla v kuchyni otevřenou velmi často :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FERRYH: druhej pokus na vysku :-)

FERRYH
    FERRYH --- ---
    PAKOBYLKA: to se priznam ze nebyla ma predstava :O))
    pastikaaaaa ;O(
    😉
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    FERRYH: co něco takového?
    Játrová paštika v pěti snadných a rychlých krocích
    https://www.kucharkaprodceru.cz/jatrova-pastika/
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    zbylo mi tu tak pul kila kurecich jatyrek ... nemate nekdo nejaky ultimatni recept? ja vetsinou skoncim na klasika pepr, sul, trosku cibulky a smazene na sadle, pak ten vypek zaliju troskou vyvaru a zaprasim moukou a udelam takovej sos na zaliti jatyrek...
    je to skvele, o tom zadna! ale zkusil bych neco jineho...
    :O)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TRISSIE: Alča s ní ke svačině jenom ovocný cucáky pro mimina a i za to jsem ráda.
    ILTU
    ILTU --- ---
    VOY: u nás taky funguje jenom pro A suchý rohlík se šunkou, pro B rohlík s nutellou plus jablko, okurka, jahody, borůvky nebo mrkev. Tohle jedeme už čtvrtý rok. Ačko je občas ochotná obměnit šunku za paštiku, Béčko vezme na milost rohlík s máslem a šunkou. Ale jen někdy.
    Na druhou stranu, pro mě je to úleva, už to připravuju naprosto mechanicky :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VOY: dvojčata? některý sušenky, některý ovoce/zeleninu (jahody a okurky vždycky, zbytek jak kdy), některý sladký pečivo.
    syn a nejmenší dcera jsou v tomhle lepší, tam sladký pečivo (kupovaný nebo domácí), obložená houska nebo zapečený toasty jsou vcelku jistota, k tomu pro něj proteinovou tyčinku a pro ni jogurtovou kapsičku + ovozel + sušenku.

ano, rozhodně bych jim v jejich věku už svačiny chystat nemusela. akorát že pak si budou kupovat divnověci ve večerce v míře ještě větší, nebo budou hladoví (což zvlášť u kluka bude průser, protože s hypoglykémií je na zabití a pak volají ze školy a je z toho zase můj problém, a mrňavá je epileptička a tam je to s hypoglykémií taky blbý).

ale za sebe musím říct, že nachystat mi někdo takový vymyšlenosti, jako v tý knížce, tak rozhodně protestovat nebudu! :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam