• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HAWLISDomácí zprávy a komentáře - co se stalo, co se děje a co bude dál
    Sledujete také spřízněné kluby Zahraničněpolitické události, Evropská unie a Ruská Federace - události a vývoj dnes a zítra...?
    ---
    Ústava České republiky
    ---
    Zajímejte se, kdo je a jak hlasoval váš poslanec (vyhledávání podle krajů) a váš senátor (podle volebních obvodů)

Nejvíce ze všech se mi líbili dva hoši, kteří nesli na tyčích prázdný průhledný igelit bez jakéhokoli znaku. Opravdu, to mi připadalo jako naprosto nejvýstižnější politické heslo dneška.

Závazná pravidla: Toto je odborný klub. Pokud přímo z URL nebo automaticky doplněného titulku není jasný obsah linkovaného článku, uveďte shrnutí sami. OT a posty s nízkým poměrem signál/šum se mažou, vaše názory patří do Debaty k news. Vystříhejte se vlastních komentářů, které jsou zjevně zbytečné a provokující. A názory bloggerů taky mívají do přínosných komentářů taky hodně daleko...

rozbalit záhlaví
    RCR
    RCR --- ---
    KASUMI: Rozhodne to vypada na este o kousek zabavnejsi storku nez tvorba vlady. Je na tom krasne videt, ze obe strany udelaji cokoliv aby docili sveho a neni mezi nimi rozdil. Vsechno jsou to sibalove.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    PONKIE:
    KASUMI:
    dneska v HN psali, ze to trestni oznameni, stihani nebo ve ktere fazi to ted je, byl pouze politicky prostredek natlaku a proto chteji milost..
    cim dal tim lepsi, fakt..
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    CROSS: problém je v tom, že řada z těch, co jsou zde za "účelem turistiky", zde pracují... A tak jako znám x případů, kdy byl čech s platným vízem deportován v železech již z JFK, neznám jediný, kdy by byl americký "turista", co zde již několik let vegetí a pracuje na turistická "bezvíza" deportován zpět do USA.

Co se divokých republik typu Kyrgyzstán či Ukrajina týče, opomínáš naše členství v Unii a to, že některá naše opatření musela (již před vstupem) odpovídat představě starších členů... Pochybuji, že by souhlasili s tím, aby na území Unie mohli bez jakékoliv regulace vstupovat občané zemí Sovětského svazu a tak dál a nejsou natolik naivní, aby se domnívali, že z těchto zemí sem bude proudit signifikantní procento zájemců o české památky, luhy, háje a bordely, ale celkem vzato správně předpokládají, že motivace je z 99,999% ekonomická.

a teď teprve je to hotovo, tečka.
    CROSS
    CROSS --- ---
    JESSIEATREIDES: i kdyby to platilo týden, staví to ČR do stejné role, v jaké jsou naši občané vůči USA. hotovo. mně je to, upřímně řečeno, dost jedno, ale taky neoperuju ublíženectvím vůči USA (aby bylo jasno - jednostranná vízová povinnost se mi nelíbí a budu jedině rád, až to padne).

pokud v čechách američan pracuje několik let bez povolení, pro naši debatu je to zcela irelevantní. porušuje tím zákon. bezvízový styk platí při pobytech do 90 dnů, a (předpokládám) jde o pobyt za účelem turistiky. stejně tak je zcela irelevantní, zda američtí majitelé čehokoli platí nebo neplatí daně, protože to nesouvisí s vízovou poviností - samo pokud je soud neodsoudí atakdále.

poměry na CP znám vcelku dobře, ale jak to souvisí v vízovou povinností? (řečnická otázka.)

JESSIEATREIDES: tvůj osobní postoj tu ovšem vůbec nehraje roli, že ano. nevyčítal bych gruzíncům nebo juščenkovi, že po nás ta víza nechtějí. náš problém to není.

celkově vzato mám dojem, že se mě snažíš přesvědčit o něčem, v čem bych s tebou nejspíš souhlasil (kdybych věděl, o co jde). jen jsem upozornil v probíhající debatě o jednostranné vízové povinnosti, že ČR je vůči některým zemím ve stejné pozici, jako USA vůči ČR. tak to prostě je, hotovo, tečka.

i vízových a imigračních otázkách se můžeme jít bavit jinam.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    CROSS: a můj osobní postoj vůči zemím jako je Kyrgyzstán, Gruzie, Ukrajina, Bosna a Hercegovina je následující:

Až tam budu potřebovat odjet, klidně si vyřídím víza. Ty vztahy by ale měly být narovnané tak, aby buď platil bezvízový styk oboustranně, nebo vůbec.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    CROSS: podívej se nejprve odkdy ten bezvízový styk platí (2005) a většinou se jedná o 90 dní, na která nemusíš mít víza...

To bych nesrovnávala s Američany, kteří zde mnohdy několik let pracují bez jakýchkoliv povolení (američtí majitelé barů neodvádějí ani zdravotní pojištění ani sociální pojištění, své zaměstnance zaměstnávají častokrát načerno) a kteří mají jednostranný bezvízový styk 17 let.

Navíc, kdybys jen trochu znal poměry na cizinecké policii, věděl bys, že ty ženské, co tam pracují, jsou zdaleka největší kamarádky s takzvanými klienty - zaměstnavateli ukrajinců, rusů a moldávců, kteří zařídí papíry a pak posílají své vazaly tam či onam (samozřejmě, že za procenta z výdělku)...

No a když dělník nezaplatí, vyloví ho ze Struhařovského nebo Mlýnského rybníku ve Štiříně jako neidentifikovatelnou mrtvolu, že ano...
    CROSS
    CROSS --- ---
    JESSIEATREIDES: neřeším opravdu nic. občané ČR nepotřebují víza do Gruzie, na Ukrajinu, do Bosny a Hercegoviny, do Albánie, do Kyrgyzstánu, do Turecka. Narozdíl od občanů těchto států, kteří k návštěvě ČR víza potřebují. Kdo nevěří, ať tam běží.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    JESSIEATREIDES: I letos o prázdninách to pro nás bylo určitě bezvízové (Ukrajina), ale jestli je to natrvalo nebo jen přechodné též nevím...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    CROSS: na ukrajinu donedávna bylo nutné mít víza, přechodně to pak zrušili na půlroku (od 1. května do 1. září 2005), jak je to nyní nevím. Co se Gruzie týče, tam rovněž potřebuješ víza, takže nevím, co řešíš...
    RCR
    RCR --- ---
    KASUMI: Jsme, ale nekteri jsou si jaksi odprirozenosti rovnejsi...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    no to si delaj srandu, ne??
    to je preci koupeni si milosti
    no to je hnus

hlavne, ze vsichni jsme si rovni kurna
    CROSS
    CROSS --- ---
    JESSIEATREIDES: nesnaž se mi namluvit, že svůj zahraničněpolitický rozhled omezuješ na rusko. co třeba ukrajina, gruzie?

ad nemístný pojem: idealismus stranou. mně by se taky líbilo, kdyby všechno bylo fér a všichni na sebe byli hodní ;-]
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    CROSS: ??? promiň, ale pokud je mi známo, tak do Ruska potřebuješ mít víza...

nemístný pojem? velice zajímavý pohled, nestíhám se divit...

jak psal Caidel, fér je víza/víza, bez víz/bez víz - rozuměj, vyrovnaný vztah mezi dvěmi zeměmi.
    CROSS
    CROSS --- ---
    PUPEK: ano. platí pro ni (proceduru) stejné zákony a předpisy jako pro proceduru žádosti státních příslušníků jiných států. ostatně pro základní orientaci si stačí přečíst příslušné české zákony.

JESSIEATREIDES: spravedlnost mi v mezinárodních vztazích přijde jako zcela nemístný pojem.

jinak jak tu už padlo, ČR se k některým zemích chová velmi podobně, jako USA k ČR, takže před zaujímáním zásadních stanovisek bych doporučoval trochu (sebe)reflexe.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    PONKIE: ale jo, ovšem když se pětkrát denně prodíráš hordami románských nájezdníků, osral bys i pět procent HDP... není to nic racionálního, jen pocit v tu chvíli... ;oP

Co se týče modelu naprostá svoboda pro občany USA vs. mnohdy zdlouhavé procedury a i v případě úspěchu při získání víz možnost deportace do mateřské země jen kvůli tomu, že se imigračnímu nelíbí tvůj kukuč, který zde trvá již 17 let - je veskrze nespravedlivý a je gestem v oblasti mezinárodních vztahů obdobným gestu psa válejícího se na zádech před páníčkem...
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    PONKIE: Rozumné ano. Férové ne. (férové jsou víza/víza a bezvíza/bezvíza).
    PONKIE
    PONKIE --- ---
    CAIDEL: Jenze ja si nemyslim, ze by slo o moralni problem. Spis jde o otazku vzajemne duvery a ta se buduje. Navic, ten system je celkem prehledny a Slovinci jim prosli. V soucasnosti je pro nas nevyhodny (uz jsem to zminil nize, uspesni zadatele maji viza a nezadaji znovu) a take proto se mozna zmeni. Me to prijde rozumne a ferove.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    CAIDEL: Neschopnost pochopit, že být považováni za skvělou zemi San Marinem či Uzbekistánem má poněkud jinou váhu než třeba u Německa popř. USA zde pronásleduje mnohé.... ;)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    PONKIE: No, pak je jen otázka, na kolik nadsazovat politiku a ekonomiku nad morálku :) Na druhou stranu se chováme úplně stejně k zemím na východ od nás, takže nemá smysl tvářit se jak neviňátka.
    PONKIE
    PONKIE --- ---
    VANEK: Ajo :-)

CAIDEL: No prave, ekonomicky ani politicky nam to nic neprinese. Penize z turismu jsou dulezite, prime zahranicni investice klicove, navic Cesi chteji cestovat a pokud chceme nekoho presvedcit o sve duveryhodnosti a vyspelosti (priznejme si, jsme pro kazdeho na zapad od Ase jako Ukrajinci), tak zavedni viz neni ta spravna cesta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam