• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    REDGUY: me se do te vasi debaty plne slovickareni a osobnich utoku nechce zabredavat.

    ze v Anglii nebo USA vznikaly casteji soukrome zelenice, nez jinde, je tomhle kontextu okrajova zalezitost a spotreba uhli pro dopravu byl jenom jeden prikald neprime statni podpory fosilni energetiky.
    pokud chces vysidlit vesnici kvuli hydro, nebo nekomu za barakem postavit ulozite jaderneho paliva, tak potrebujes statni podporu, protoze po zapocteni do ceny bys byl hodne drahy a externality nejsou tolik videt.

    za sebe muzu jen rict, ze mi vadi popularni iluze, ze obnovitelne zdroje dostavaji velke dotace a fosilni a jederna energetika zadne. neni to pravda, jen ty dotace nejsou tak transparentni.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JAZZZ: A zase: "pokud chces DNESKA ve velkem produkovat energii, tak se bez statni podpory/spoluprace neobejdes." a "bylo by naivní se domnívat, že jakýkoliv zdroj energie se rozjel bez státní podpory" jsou dve podstatne rozdilna tvrzeni. A povsimni si prosim, ze i XChaos v podstate sam uvedl protipriklad, kdyz zminil pripad Anglie behem prumyslove revoluce.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    REDGUY: ja osobne jsem schemata podpory zelenzicni dopravy v USA nestudoval. vim ale, ze prave diky tomu, jake si oproti svym konkurentum vyjednal podminky dopravy ropy po zeleznici, zbohatnul jisty pan rockefeller.

    tvuj argument z meho pohledu nijak xchaosovo trvzeni nevyvraci. pokud chces dneska ve velkem produkovat energii, tak se bez statni podpory/spoluprace neobejdes.
    jo kdyz si clovek udela cool startup postaveny na webove strance jako facebook, google, nebo damejidlo, tak se ti muze podarit rozjet miliardovy byznys z garaze. ale v energetice tohle mozne neni. vzdycky budes mit nejake externality a budes potrebovat stat, aby te do nich odstinil a tys tak mohl generovat svuj zisk na ukor jinych.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JAZZZ: fosilni paliva i jaderna energetika za ty roky dostaly dotace o rady vetsi, nez obnovitelne zdroje. je sice fakt, ale zaroven vyrazne jine tvrzeni, nez bylo by naivní se domnívat, že jakýkoliv zdroj energie se rozjel bez státní podpory. S tim prvnim nijak nepolemizuju, s tim druhym ano.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Tak je rozdíl jestli dotujes tvrdý zdroj, který ti bude fungovat kdy bude potřebovat nebo naprosto nepredikovatelny zdroje jako solary a větrníky, ke kterým stejne musíš mit ty tvrdé zdroje. Taky zcela nelze argumentovat dotacemi pro jaderné elektrárny u nas, kdyz se stavely v dobe plánované ekonomiky a jaksi nebyla jiná moznost. Tyhle velmi podstatné detaily xchaos jako obvykle prehlizi
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    REDGUY: hele muzes se tu handrkovat o slovicka, ale chaos ma pravdu, ze fosilni paliva i jaderna energetika za ty roky dostaly dotace o rady vetsi, nez obnovitelne zdroje. to je fakt.
    Fossil-fuel subsidies dropped sharply by 35%, still more than double the money spent on renewable energy subsidies | Electrek
    https://electrek.co/2016/12/19/fossil-fuel-subsidies-vs-renewable-energy-subsidies/
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: a železnice všude po Evropě (snad s vyjímkou Anglie) vznikaly díky masivní podpoře státu. - a protoze v USA zeleznice statni podporu nemeli, tak se tam uhelna energetika nerozvinula . Oh, wait... 8))))

    Korelace, kauzace, XChaosovi je to zase nejak splyva 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: e ty mi nebudeš podsouvat věci, které jsem nikdy neřekl (typu, že něco posuzuju "čistě jen". - rekl jsi doslova a do pismene "pokud budeš chtít Li vybíjet třeba jen čtvrtinou max. proudu, aby ti vydrželi 4 hodiny, tak náhle začneš mít problém to s tímhle proudem vůbec udržet ve vzduchu.". Ani slovo o jakemkoliv jinem parametru. To je posuzovani "ciste jen" podle vybijeciho proudu. Bud jsi idiot, ktery si mysli, ze to tak funguje, nebo jsi idiot, co se neumi vyjadrovat. Vyber si 8)

    o ale dohodnout se s tebou... aha, to asi nepůjde. - pockej, to jako srsly? Mam to chapat tak, ze zcela vazne rikas, ze pokud ja nesplnim tvuj pozadavek, tak to budes brat jako "nedohodu" a schvalne a vedomne a umyslne budes pokracovat ve lha-, ehm "nepresnem citovani clanku"? Protoze jsi se se mnou "nedohodl", tak schvalne budes dal psat nesmysly a dal a dal ze sebe delat jeste vetsiho idiota? BUAHAHAHAHAHAHAHAHAHA 8))))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    P0L0US: jak čí příspěvky...

    REDGUY: podívej, dohodneme se, že ty mi nebudeš podsouvat věci, které jsem nikdy neřekl (typu, že něco posuzuju "čistě jen"... no ona účinnost akumulace je větší, když nevybíjíš baterku maximálním proudem, který dává... prostě to tak je, když si bereš maximální proud, tak celkový objem co (rychleji) vyleze, je menší, než při pomalém vybíjení. Tedy jisté je to u olověných baterií, to vygooglíš snadno. O lithiových se píše to samé, a i to odpovídá mojí zkušnosti

    ... a já zase zvýším přesnost citace článků (když už neskončím u prostého nalinkování, ale něco se z nich snažím vypíchnout). on jak na to člověk v jednom klubu odkazuje a v druhém o tom pak debatuje, v rozpětí několika dnů, tak se samozřejmě rozdíl mezi 2/3 a 3/4 může vyskytnout (což nic nemění na tom, že i 2/3 hmotnosti letadla v bateriích je obludně vysoký zlomek)

    no ale dohodnout se s tebou... aha, to asi nepůjde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: a já někdy žádal o nějaké dotace? (v tom jsou spíš mistři podnikatelé kolem ODS, co tak vím :-)

    ano, že cena fotovoltaiky konečně klesla, to je i zásluha dotací. nyní ten obor už bude konkurenceschopný i bez dalších dotací (což dokazuješ, když ti panel na karavan vyšel cenově nejvýhodněji: samozřejmě, díky dotacím někdo investoval do startu sériové produkce - ale tvůj konkrétní panel dotovaný nebude...)

    bylo by naivní se domnívat, že jakýkoliv zdroj energie se rozjel bez státní podpory:

    - uhlí sice původně těžily privátní doly, ale ty by nikdy nezvýšily těžbu bez možnosti snadné dopravy po železnici kamkoliv a ostatně železnice byla v jedné éře i velkým odbytištěm pro uhlí (lokomotivy). a železnice všude po Evropě (snad s vyjímkou Anglie) vznikaly díky masivní podpoře státu.

    - velké vodní elektrárny byly samozřejmě ve většině zemí buď přímo financované státem, nebo byly možné hlavně díky zásahu státní moci - vyvlastnění, přesídlení, apod. (samozřejmě: na Západě je průměrná velikost přehrad a elektráren menší právě asi i z důvodu lepší ochrany vlastnictví pozemků a větší váze veřejného mínění)

    - jaderné elektrárny asi bez komentáře: počáteční státní investice do jaderného průmyslu byly obrovské, zejména u 4 prvních jaderných velmocí je to jednoznačné, v USA je sice dnes jaderný business soukromý, ale ve UK, Francii a Rusku je to asi dost jasné, o Číně a Indii nemluvě. Dtto JE, které vybudovala ještě ČSSR....

    Jakékoliv dotace do FV tedy co do celkové výše (i vzhledem k HDP v dané éře) byly a zůstanou zlomkem investic, které směřovaly do předchozích zdrojů energie, které dosáhly na průmyslové měřítko a tím pádem i na úspory z rozsahu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ... eh, vyslechne si čtyřicátník od mladého výrostka? co si myslí, že všechno ví? :-)

    myslím, že jaderné bomby jsou tu dost offtopic... prostě koho to zajímá, najde si určitě na NYXu auditko, kde se to řeší, ne?
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    tohle je zumpa.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: pojďme se konkrétně pobavit, co konkrétně "z fyzicky" mám špatně. - no tak treba jen tak namatkou, z posledni doby: Ale pokud budeš chtít Li vybíjet třeba jen čtvrtinou max. proudu, aby ti vydrželi 4 hodiny, tak náhle začneš mít problém to s tímhle proudem vůbec udržet ve vzduchu. - posuzovat schopnost letadla "udrzet se ve vzduchu" ciste podle vybijeciho proudu baterek, bez ohledu na hmotnost, rozpeti, aerodynamiku, to je proste pitomost. Nebo tvoje presvedceni, ze kdyz zavres FV panel do skleniku (a k nemu zarazis zeleznej kul do zeme), tak se nejak magicky ochladi. Nebo tvoje presvedceni, ze kdyz zvednes vykon fv panelu o 20%, tak rychlost kola automaticky stoupne o sqrt(1.2) (coz je teda pravdepodobne double fail, protoze velmi spornej je uz ten predpoklad). Nebo... mam pokracovat?

    Tam asi někde vznikla ta potřeba označit mě za "lháře" - když totiž přijdu s konkrétními čísly - jo, kdyz prijdes s konkretnim cislem, o kterem tvrdis, ze jsi ho prevzal s nejakeho clanku a pak se ukaze, ze zadnej takovej clanek neexistuje... jo, to je lhani 8)))

    Staci to takhle jako odpoved na otazku? 8))
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: slibil jsem ze budu hodny jinak bych byl zly. Proste se chovas jako nevychovany mlady vyrostek. Co si mysli ze vsechno vi atd.

    Jaky je rozdil mezi jednoa vice fazovou bombou jadernou? Jaka je ucinnost prvni jaderne bomby a dnesnich?
    To pro zacatek kdyz to vezmeme od konce ;-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: proc bych mel zadat o dotace ? to je tvoje logika, ne moje
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: no prosímtě. snad aby sis zažádal o dotace na palivový článek. Nebo jeho vysokou cenu svedl na někoho, jako jsem já :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: ale prosímtě.. vyčítá mi to kdo, na základě čeho? mám +/- středoškolské znalosti fyziky, které by možná potřebovaly oprášit, ale pořád si myslím, že mám lepší představy o účinnosti různých procesů (různé spalovací motory vs. různé druhy elektrických motorů, například) než co já vím... 80% populace? to je právě obecný problém naší doby, že lidi s obecným povědomím o nějakém tématu jsou vlastně celkově nežádoucí a nevítaní, protože potenciálně překáží v cestě "skutečným expertům".

    "skutečný expert" v nějakém oboru by mi asi skutečně snadno setřel, ale otázka právě je: mají ti, kdo se mi snaží, opravdu nějaké podstatně větší znalosti, než já? nebo tam jde o úplně jinou motivaci a úplně jiný princip?

    pojďme se konkrétně pobavit, co konkrétně "z fyzicky" mám špatně. že když si v létě nabiju baterky, tak s tím přes celou zimu nevydržím, to jsem si spočítal mockrát, stejně jako počítám většina lidí tady. shromažďování praktických zkušeností je zesměšňováno (částečně oprávněně), jako že něco koupím a rozbiju... no ale podle mě mi to pomáhá udělat si lepší obrázek a ve srovnání s lidmi, co si koupí motorku a nejen jí rozbijí, ale ještě se na ní zabijí, mám zatím celkem dobré score.

    ...takže jaké konkrétně teoretické znalosti mám špatně? a v jakém oboru? ono totiž specializací fyziky je celá řada a já si fakt nehraju na odborníka v prakticky žádném oboru. ale třeba změřit, kolik energie ti propálí elektrokolo, to není žádná velká věda... tam prostě odečteš ta čísla z budíku... prostě jsou určité tak základní, kde argumentovat něčí nekompetencí se stává poněkud trapné (typu "co na tom, že já jsem si tahle čísla sám nezměřím - tvým číslům nevěřím, protože jsi nekompetentní").

    Tam asi někde vznikla ta potřeba označit mě za "lháře" - když totiž přijdu s konkrétními čísly (já jsem je popravdě asi nejvíc ze všeho líný opisovat z poznámových bloků do spreadsheetu na PC), tak ta čísla se už nedají interpretovat více způsoby - znamenají jednoznačnou věc, tak či onak. Proto, když hrozí někdo, kdo konkrétní čísla přinese, tak je pohodlnější ho zdiskreditovat nějak předem a plošně...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Slibuji uz budu hodny i v pripade toho trola omlouvam se klidne to promazte
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Jestli bude zejtra hezky tak budu montovat solar do karavanu, tam to svoje opodstatneni ma, i kdyz palivovej článek by byl lepsi, jen je nesmyslné drahej
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: vesmes ti vycitaji,ze nemas moc dobre znalosti fyziky,ale jak si to preberes ty je jedno. A casto taky ze rad lzes a prekrucujes. Ze rad prekrucujes i to co sam pises a po case se ti nehodi
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: vesmes ti vycitaji,ze nemas moc dobre znalosti fyziky,ale jak si to preberes ty je jedno. A casto taky ze rad lzes a prekrucujes. Ze rad prekrucujes i to co sam pises a po case se ti nehodi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam