JIMIQ: dobre zeptam se te nasledovne - vlastnim vuz z roku 98 kdyz jsem to koupil tak melo byt vse ok ale vymenil jsem toto: (upozornuji ze vse bylo puvodni od vyroby)
predni cepy - spodni
bloky stabilizatoru
predni pruziny
predni tlumice
cepy v predni naprave - repas predni napravy
repas prednich brzdicu (jen z duvodu toho ze nekdo za celou dobu nevymenil brzdovku)
brzdove potrubi
tycky rizeni
predni loziska
vymena manzet na servorizeni
vymena mazet na poloosach
vymena loziska na poloose - specialita renaultu
zadni tlumice
zadni pruziny
prasatka - zadni brzdice - mam jeste bubny (jen z duvodu toho ze nekdo za celou dobu nevymenil brzdovku a zarezly vypoustaky)
zadni brzdove potrubi
cepy zadni napravy
zadni loziska
poprve jsem vymenil olej v prevodovce
poprve jsem kompletne obmenil brzdovou kapalinu - ABS uz opravdu funguje
poprve opravdova vymena fridexu - treti rozvody - projistotu
prisli jsme na to ze vodni pumpa byla jeste puvodni a remen mel prosvihnutou dobu trvanlivosti - 10 let
silentbloky na motoru - jsou tri i s prevodovkou - vse puvodni
vymena saciho potrubi - kus nerezove trubky - original uz neni
promazani a vycisteni saci klapky - wd40 a sprej na cisteni klapky cca 350Kc
serizeni ventylu a vymena tesneni pod vikem - nikdo to nikdy nedelal
3x jsem menil zapalovaci kabely - sezrano kunama
cidlo teploty - sezrano kunama
oprava trech kabelovych svazku - sezrano kunama
vymena steracu
po zmereni tlaku a diagnostikovani zamrzlych stiracich krouzku uz mi nepribejva olej - cistici pripravek 250Kc a 30 minut volnobeh motoru ...
oprava okynek - vymena dvou rele 100kc kus
oprava sahary - vymena rele 100kc
vymena filtru na vetraku - 100kc - byl puvodni
vymena filtru sani - podle data byl z roku 2008
vymena filtru benzinu - byl puvodni
vymena cidla klepani - puvodni a uzrane draty kunama
vymena lambdasondy 1
vymena lambdasondy 2
vymena potrubi vyfuku
vymena koncovky vyfuku
jinak co by se melo delat:
max 5 let vymena brzdovky
max 5 let vymena oleje v prevodovce
max 5 let vymena fridexu - 60000 nebo 8 let vymena rozvodu
kazdy rok vymena oleje + filtr
svicky po vymene kabelu za indukcni vydrzeli 30000 a jeste jedou ale uz mam nove pripravene
tak a ted mi prosim rekni co bych usetril kdybych mel elektromobil ... a je smutny ze jsem byl prvni ...
jeste vymenim vstriky - jsou puvodni
a bohuzel jeste jednou lambdasondu co je za katikem - blbe jsem slozil vejfuk - zustala moc natocena a voda co je ve vyfuku jaksi - je v hajzlu :-D
DZODZO: mas auto? Asi ne ...
Takze kazde jaro kompletne rozeberu brzdy a trosku prostriknu brzdovku ...
Jestli si vzpomenu poslu ti fotku jak vypadaji po jezdeni po ceskych silnicich po zime ... plne prachu soli atd ...
Kazdy podzim pokud nejsou zalehle tak je alespon poradne prostriknu hadici abych je mel pred zimou ciste - vymeju veskere bahno co se mi nachyta do brzd diky zemedelcum ...
kdybych vice brzdil tak se bordel vymacka ale protoze mam brzdy v klidu na 50-60000 tak je halt musim cistit a ver mi ze ta sul co tam zustava to dokaze pekne pozrat a bahno dobre vymackat tyzcky trmenu protoze jdou pod jinym uhlem atd...
A to je duvod proc jsem psal ze zalezi kde jezdis a jak jezdis :-)))
JIMIQ:
DZODZO:
Dekuji Vam obema ze mi reknete co me ceka s elektromobilem a co vse si opravim sam - protoze na zjisteni 95% zavad na mem euro 2 staci diagnostika za 75Kc s bluetooth a jakykoliv mobil s aplikaci ...
jen vam napovim se spravnou udrzbou bych nemusel menit:
vstriky - protoze filtr byl upadlej a motor nasal bordel ...
cistenim klapky a pravidelnou vymenou saciho filtru (prasknul a motor nasal dost bordelu) by se predeslo zamrznuti krouzku a zadreni klapky - ono zasekla vosa a kaminky v mechanismu kladky nedelaji dobrotu
pravydelnym i jen jednim odslapnutim brzdovky v kazdem brzdici bych jaksi usetril vymenu a repas ... protoze to co z toho teklo bylo neco no nevim jak to popsat + proreziveni trubicek zevnitr ...
malem mi tim i odeslo ABS ...
Proste udrzba je zaklad :-)))