LINKOS: Uhelné elektrárny zastaralé jsou o tom žádná, ale i tak je účinnost spalování někde jinde než u těch propagovaných "kotlíků" Druhá věc je komu se ty peníze z dotací dostanou. Což je věc o které jsem taky mluvil původně, než jsi převedl řeč jinam. U starčích budov je to jiné, ale o těch jsem se od počátku nebavil. Tam si myslím, že je lepší TČ, kde se rychle vrátí vícenáklady a složitá a drahá údržba.
Ale spalování je ve městech i vesnicích špatné samo o sobě.
Mé přímotopné vytápění je účinné v tom, že není skoro potřeba. A je naprosto bezúdržbové. Jinak Určitě máš pravdu v tom, že nejlepší je energii vyrábět v místě spotřeby (ale ne když jde o spalování=škodlivé emise čehokoliv). Já za pět let nespotřeboval na topení více než 4MWh energie. Proto ušetřené prostředky mohu investovat tam kde za méně peněz ušetřím více. Rád bych se dostal pod 2MWh/rok za provoz celého domu, včetně dílny. A v tom mi brání právě ty zelené dotace.
Hodně si slibuji od úspory TUV. Kterou chci ohřívat pomocí FVE, ale nejprve musejí být ceny, tam kde byli před dotacemi, díky kterým se skokově zvýšili.
Dál si myslím, že vede cesta k úspoře u stálých denních odběrů pomocí FVE a malé baterie. Například čerpadla ve vrtu i doma, mohou být na síti naprosto nezávislá.
Další věc která by vedla ku předu je podle mě v sazbách za EE. Podle mě musí být víc tarifů a větší rozdíly mezi nima, které by odpovídali skutečnosti. Pokud by se zohlednil vliv FVE, tak by měl význam reálný denní a noční proud tak aby se tím zaobírala i výroba. Podle mě mezi levným a drahým proudem je rozdíl několika násobků a ne pár desítek haléřů.
Pak se může rozjet FVE