• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    NOOKIE
    NOOKIE --- ---
    LAUNCHER: Mam na strese 6.6kwp a v garazi 3x Victron MultiPlus II menice a 10.8kW baterky. Barak jede na cerpadle Nibe F1226, tj voda-zeme. Asi Te rovnou zklamu ohledne paradniho vykon FVE na jare/podzimu. Vcera byl klasickej podzimni zamracenej a destivej den a FVE vyrobila 9kw, coz nepokrylo ani bezny provoz domu bez topeni. Ted ale treba uz mam vyrobeno 17kw, nabitou baterku a pretoky 3kw.
    Pokud chces dotaci NZU, tak max na strese 10kWp. Vic ti jako mikrozdroj stejne distributor neopovoli. Navic pro prodej za spot potrebujes druhej EAN, ten prideluje EG.D, nikoliv vsak ČEZ Distribuce. Ja pretoky resim Elektrinou pro solary, kde co dodam mi odectou od toho, co odeberu, tj. 5500kc/mw.
    Vyhnul bych se obloukem firmam Schlieger (maji na CT vlastni porad Cerne ovce), Malina Group - nastupce schlieger, ČEZ (pouzivaji neefektivni stridace) a take firme Hobbytec a vsem firmam, ktere byly zalozene pred min jak 2roky
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Ahoj, kdo tu pls jedete FVE a/nebo FVE + TC? Jste spoko, nespoko?

    Snazim se vybrat si a objednat to. Plan je dat 10 kWp zatim, pokud mozno predimenzovat stridac. Vyhledove bych chtel do-osadit strechu na cca 13 kWp + k tomu navic udelat pristresek pro auta takhle:

    Jako první v ČR nabízíme zastřešení s fotovoltaickými panely | hobbytec.cz
    https://www.hobbytec.cz/fotovoltaika/

    Nadvyrobu leto bych chtel prodat za spot.

    Co dost vaham a netusim - jestli zrusit plyn a misto toho dat TC. Vyhodou je vytapeni za paradni cenu z FVE behem podzim-jaro. Nevyhodou je, ze se dost bojim, co TC vzduch-voda udela pres zimu (sliby oproti realita). Jine nez vzduch-voda se mi bohuzel na pozemek nevejde.

    Preferoval bych radsi velkou firmu, at je komu zavolat, pokud bude problem.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Pro mereni cele domacnosti/domu se da vyuzit blikani diody na elektromeru:

    Energy Management in Home Assistant - Home Assistant
    https://www.home-assistant.io/blog/2021/08/04/home-energy-management/#home-assistant-glow
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ELIJEN: jo, tenhle link jsem prave potreboval,dik.

    na YTB jsem zhlednul ruzny US videa s podobnym hardwarem a vubec jsem nemel tucha, jak to v CZ najit.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MARASAN: Proud nemusis merit na jistici/elektromeru, ale staci na dratu, ktery do nej vede. Ja bych asi meril hlavne proudy do rozvadece a max par jisticu, co me opravdu zajimaj.

    Starej dobrej Shelly na to ma nekolik produktu. Napr.: https://www.czc.cz/shelly-profesionalni-mereni-spotreby-3em-3x-120-a-montaz-na-din-listu/292521/produkt?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Potreboval bych merit spotrebu v dome, problem je, ze je hodne slozitej a neni to zadny pripojeni lednicky do zasuvky s hodinama.

    Barak je velkej, jsou v nem 4 rozvadece a k tomu je kus od domu hlavni vypinac a jistic. Ani to nemam cely pokryty wifinou, ale rad bych meril toky kazdym jisticem, kterych muze byt klidne 40 +/- a to ruznyho typu a stari. Nejradsi bych data daval dohromady pomoci nejaky modulace primo v dratech (Ethernet over Powerline), ale nakonec i tu wifinu bych mohl rozsirit po celym objektu. Data bych rad dostaval v nejakym open formatu, abych si je mohl sam zpracovavat (InfluxDB, Grafana, atp.) a nemusel se spolihat na komercni web nekde v cloudu. Predpokladam, ze potrebuju jednou za n sekund dostat proud (v amperach), ktery zrovna tece danym jisticem.

    Jak to resite vy? Je nejaky dostupny reseni nebo jsou ceny sky-high a jedina moznost je DIY?

    Predpokladam, ze v zaplombovanym rozvadeci s elektromerem mi to bude muset pripojit E.ON, ne?
    NOOKIE
    NOOKIE --- ---
    OTAZKAKONCE: Distributor, například ČEZ Distribuce je společnost, který patří dráty v zemi/na stožáru a se kterou uzavíráš smlouvu o připojení odběrného místa, tj. baráku. Tihle hoši montujou elektroměr, halvní jistíč a HDO do antoníčku, kterej má být volně přístupný a na tvoje náklady postavený. Dodavatel je společnost, kdo ti prodává elektrický proud a komu platíš zálohy/faktory za spotřebovanou elektřinu.
    Zásadní rozdíl je v tom, že distributora si zvolit nemůžeš, ten je určen lokalitou, kde máš barák, za to prodejce si vybrat můžeš dle libosti (ČEZ Prodej, PRE, Inogy, Centropol aj.)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    OTAZKAKONCE: mapu distributorů si vygooglíš. Jsou myslim jen tři. A ceny si orientačně můžeš srovnat tady https://kalkulator.tzb-info.cz/
    Já mám teď od ČEZu elektřinu na dobu neurčitou. To mi vyšlo nejlíp na d25 3x25A při cca 3MWh/rok.
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    Ahoj,

    asi jsem tu trochu mimo s timhle tematem ale zaznamenal jsem ze tu resite cesky dodavatele elektriny. Postavil jsem si dum a doted jsem bezel na 'stavebni smlouvu o dodavkach' a ted potrebuju prejit na normalni dodavku elektriny a snazim se to nejak zaridit a jde mi z toho hlava kolem. Nechapu kdo je distributor, kdo dodavatel a je to cely super nesrozumitelny: nemate nejakej odkaz nebo tip na nejakej zdroj kterej mi pomuze se v tom zorientovat? diky.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: 2,7 kWp a 7,2 kWh, ale grid-tie HFVE sa projektuje skor podla spotreby, aby si nemal velke prebytky
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Panely sa daju aj funkcne a esteticky zakomponovat do budovy :))

    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Já se bavím o FVE nikoli tarifu od distribuce. Ta je to pak jedno.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ELIJEN: ehm, no jediné co je relativně easy je připojení toho MPPT k obytnému autu nebo elektrokolu. Jakmile se řeší kombinace, která zahrnuje ještě zálohování ze sítě a současně i zálohování při výpadku sítě, tak to najednou jednoduché není vůbec... a to ani nemluvím o vracení přebytků do sítě :-)

    Ale jako DZODZO to tady evidentně jako jeden z mála fakt provozuje, takže vlastně by bylo fajn, kdyby se kromě grafů pochlubil i parametry, typem invertoru, apod. Vlastně všichni směřujeme k tomu, jako to má zapojené on, řekl bych...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: v tom případě mě fakt zajímá tvůj poměr Wp a kapacity baterií :-)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: No nevim, kdyz zapnu topeni, troubu, par pocitacu, pracku/susicku a jeste budu nabijet EV, tak aby to jedna faze utahla ... popravde nevim kolik A davaj max na hlavni jistice (abych nemusel platit nejakej silenej tarif).

    XCHAOS: Ja se divim, ze neexistuje nejake easy DIY bateriove reseni. Vzdyt je jen potreba nekde chvilku udrzet par elektronu a kapacitor si skoro kazdy zkousel vyobit z PET lahve a trochy alobalu :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: ked som to pocital tusim 2020 tak mi to vyslo 73%, tento rok by to bolo menej, lebo od polky dubna do asi cervenca som mal odstaveny bojler kvoli poruche, pretekalo tesnenie z nadoby do topneho telesa, az sa divim, ze to nevyskratovalo, ked to bolo defakto ponorene vo vode aj s elektronikou, muselo to tak valit par dni, nez som na to prisiel
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: já bych jel jen na jednu fázi mě tři fáze nedávají u RD smysl
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ELIJEN: no já vysvětloval, že to právě nejde :-) nicméně, podle mě třeba jen zvýšení kapacity baterií, aby na ně šlo jet 2-3 dny, místo třeba jen jedné noci, podle mě značně zvýší rozpětí toho, na jaké procento soběstačnosti se dům dostane. Poslední procenta soběstačnosti nad dejme tomu 90% budou šíleně drahá, to ano. Ale podle mě existuje rozpětí mezi těma 20% (na které se cca dosáhne přístupem solar-only, bez baterií) a nějkaýma cca 75-80% soběstačnosti, kde ty náklady nestoupnou tak šíleně. Ale já teprve projektuju... @DZODZO má reálné zkušenosti a asi by mohl prozradit, na kolik % soběstačnosti se svým systémem dostane...

    Tu akumulaci na celou zimu už musí podle mě řešit velký industriální hráč v rámci celé distribuční sítě. To ale neznamená, že částečná autonomie by nebyla pro zatížení sítě přínosem. A ty baterky a síla invertoru za nima mají ještě jeden zajímavý vliv: je možné si přihlásit slabší jistič - a spoléhat na to, že i v zimě špičky vykrejí baterky, které se dobijí přes ten slabší jistič. Do budoucna zrovna síla jističe možná bude hrát větší roli v ceně elektřiny, kromě samotného množství spotřebovaých kWh (není to jisté, ale je teorie, že větší podíl nepředvídatelných OZE povede právě k tomuhle...)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JIMIQ: Myslim, ze to jeste jde, ale budou to rusit, no.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ELIJEN: existuje navrh na navyseni maxima na 40kWp ale zatim to neproslo, mozna to nekdo blokuje

    Btw Lidl uz neumoznuje nabijet zadarmo afaik
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam