• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: To mi tedy jedno není. Protože to je energie kterou 100%ně využiju.
    A tenhle provoz bude v zimě častý. Hlavně se sklonem 22°




    WARBABY8: Nepletu hybrid jsem to nazval protože je to krátké a veškeré zmíněné střídače hybridní jsou.
    No naivita to není, proto to řeším a rád bych znal ty údaje. A nejde mi o 10kW výkonu. Budu spokojen když se to bude blížit u 10kW krabičky třebas 0, 0, 3k6W :-)

    Právě proto tam mám ten MPPT abych se dostal do toho optimálního bodu a tedy bych očekával že není takový problém udělat charakteristiku přijatého výkonu vůči spotřebovanému. Aktivní chlazení nechci a dost pochybuji, že by se rozjelo při těchto minimálních výkonech.

    Když mám panel třebas https://files.gwl.eu/inc/_doc/attach/StoItem/8382/Seraphim%20445W(435-450)-BMA-HV_166_DataSheet-EN.pdf a budu mít 9 panelů ve stringu. Tak bude i při minimálním výkonu pořád dostatečné napětí aby to mohlo jet efektivně i kdyby tam teklo 300mA
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: kazda elektraren nejaku elektrinu spotrebuje, s tym musis pocitat, pozri sa na tu zaporozsku jadrovu elektraren, tam musia nahadzovat generatory, aby ju udrzali v chode, pokial elektraren bude v zime produkovat 200W vykonu, tak ti bude jedno ci si vezme 150W alebo 100W, ked za ten den vyrobis nejaku 1kWh :)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: trochu si pleteš pojmy. Hybridní znamená, že umí síťový i ostrovní provoz. Asymetrický znamená, že umí dodávat do každé fáze jiný proud (výkon). čekat od 10kW střídače že ti dá 10, 0, 0 je těžká naivita.
    Samozřejmě, že většina problémů je kvůli špatnému dimenzování a zapojení, protože to dneska dělá každej kdo má ruce a nohy a v blízké budoucnosti to lepší nebude.

    Jde spíš o rozdíly v uživatelském rozhraní, aplikacích atd. Pak jsou střídače které jsou pasivně chlazené a aktivně chlazené a to dělá hlavní rozdíly. Jinak jak jsem psal. Laik, který nepotřebuje každý den se hrabat v aplikaci nebo u střídače, kolik zrovna vyrobil, ten rozdíl nemá šanci poznat.

    Ty střídače jsou dělané na provoz v určitých podmínkách od toho je MPPT charakteristika, která je daná u každýho střídače včetně účinnosti. Pokud se pohybuješ většinu času mimo ní, tak je něco špatně. Výrobce aut ti taky řekne průměrnou spotřebu při daných podmínkách a víc z něj nedostaneš, protože to ani neni pro normální lidi potřeba.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Tak kdyby to bylo all in one takt to přece není rozdíl. Ten hybrid musí právě umět dodávat proud i jen do jediné fáze. Samo jen do jeho výkonových limitů a asi hlavně i výkonových limitů baterie.
    To že je to špatně je jiná věc. Pokud je chyba ve špatném nastavení, tak potěš koště. Protože to je celkem častý problém instalací.

    A obráceně máš k těm zmíněným střídačům a bateriím nějaké jejich plusy a mínusy proč do toho konkrétního jít či ne?

    Hlavně ta vlastní spotřeba je u mě zásadní údaj o které nejsou ve specifikacích žádné reálné údaje podle kterých srovnávat. Vyděsilo mě například že když elektrárna produkovala asi 200W výkonu tak si na svůj provoz nějak měnič vzal třeba 150W. Vzhledem k tomu že klíčová je hlavně zima, tak za mě velmi podstatný údaj. Pokud si těch 150W vezme v létě při výkonu 6-8kW tak ať, ale při nízkém oslunění je to prostě problém.

    Obecně nechápu jak se vypočítavá ta účinnost. Všude samé 99% procent účinnosti, ale to je maximální účinnost při jeho ideálních podmínkách, mě zajímá ta účinnost při jeho klíčových podmínkách. A ty nastanou při minimálním výkonu.

    Nějaký graf by u tak drahého zařízení celkem bodnul jako povinná informace od výrobce...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: no protože lidi co to montují dají třeba obráceně proudaky nebo prohodí fáze. Pripadne špatně nastaví stridac. Občas taky bývá dům zapojeny "all in one" to znamená vše na jednu fázi a pak hází vinu na stridac a baterky.

    Rozdíly tam jsou ale člověk který to chce mít jako pasivní uživatel je nemá moc šancí postrehnout. Spíš dát ty komponenty jako celek pro danou instalaci ale to je práce projektanta.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: No ne všechny systémy takto evidentně fungují, čtu o tom poměrně často, tak bych byl rád abych se tomu vyhnul.

    Ty mezi těmi systémy rozdíl nevidíš? Goodwe, Solax, Sofar,... Ani v těch bateriích?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: Pokud máš dobře nastavený a nadimenzovany systém tak přes léto že sítě prakticky neberes. Těch pár wattů jsou korunovy položky, to nemá cenu vůbec řešit a jde o technické pretoky. například při připojení velké zátěže.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MJUGEN: Jo tak ještě vyzkoušet ten solax :-)
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: mám gw
    CUKI
    CUKI --- ---
    MJUGEN: Nezvyklá kombinace se solaxem.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: H2
    CUKI
    CUKI --- ---
    MJUGEN: A co má za baterie?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: z baterie podobné - je tam vybíjecí omezení 18,5 A
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: topení celého domu má 720W, takže v tom problém nehledej. Ale dost by mi vadilo kdyby to i v létě tahalo energii ze sítě i když to nebude potřeba.

    MJUGEN: Jo tohle jsem přesně potřeboval vidět dík. A dá to stejně i s baterie? Tedy tam je jasný výkonový strop ale i tak by to mělo být vidět. Ten delay je jasnej a s tím počítám.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    když už to sem cpu, tak ještě tady červeně podtržené je hezky vidět, že pár sekund (nevím přesně, mám 10s polling) trvá, než se aktivuje regulace a cucne si to z DS, když se spustí nějaký výkonnější spotřebič (2,5 kW zde) a totéž naopak, že je přetok, když se vypne

    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    MJUGEN: žlutý pod nulou je docuc z DS, protože zátěž fáze je 4 kW a max je 3,35 kW výstup z měniče; ostatní fáze kolem 1,3 kW
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: tie 3 faze riesis kvoli nejakemu elektrickemu topeni alebo preco? 3,3kW to ti utahne aj trubu :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MJUGEN: Jo já právě řeším opačný problém. Tedy že ty ostatní musejí být také podobně zatížené. Ale je problém jak dosáhnout velkého rozdílu mezi fázemi aniž by to sosalo ze sítě. Upozorňovali na to u staršího goodwe. Docházelo k tomu že i když ta energie by byla, výkonově střídač taky v limitu, ale stejně to beze se sítě.

    Z diskuse jsem pochopil, že to není problém jen tohoto střídače. Ale data k tomu nemám.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: GW max 3,4 kW na fázi, Solax G4 zvládne i 5 kW/fázi (150 % z 3,3 kW), ale ostatní musí mít nezatížené. Brzy někdo na FB udělá test i s dalšími zatíženými fázemi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam